sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Kuka pelkää maalimiestä?

No RINNA :p Rinna kävi siis näyttämässä suojelukoiran ominaisuuksiaan Juha Korrille Lohjalla.

Alla lainauksena suojelukoiratestistä:

"Testin kulku saattaa hieman vaihdella riippuen koirasta. Yleensä aloitetaan sillä, että testaaja ottaa kontaktin koiraan ihan kaverina ja arvioi yleensäkin koiran suhtautumista vieraaseen ihmiseen. Tämän jälkeen testataan koiran saalisviettiä mahdollisimman puhtailla saalisärsykkeillä, saalispuruilla ja palkitsemalla koiraa. Samalla arvioidaan koiran koko työskentely puruotteineen, itsevarmuuksineen jne. Testaaja myös kuormittaa koiraa sen mukaan, kuinka varmalta koira tuntuu. Tietyin edellytyksin seuraavassa vaiheessa testataan vielä koiran kykyä vastata suoraan uhkaan, mutta tämä osa jätetään lähes aina tekemättä."

Nyt siis koiraa ja sen ominaisuuksia lähestyttiin eri kautta kuin viimeksi Rinnan ollessa maalimiehellä. Viimeksi mentiin enemmän puolustuksen kautta. Halusinkin nähdä Rinnan reagoinnin, kun sitä lähestytään erilailla. Ja tottakai halusin kuulla toisenkin maalimiehen mielipiteen koiran ominaisuuksista.
"Välillä minimistä maksimiin on värikoodit punainen, keltainen ja vihreä. Punainen tarkoittaa, että ko. ominaisuuden vuoksi maalimies ei uskoisi saavansa tälle koiralle IPO tuloksia. Keltainen tarkoittaa, että treenaamalla maalimies uskoisi mahdollisuuksiinsa. Vihreä tarkoittaa, että maalimies ei hetkeäkään epäröi, etteikö koira olisi ko. ominaisuuden osalta valmis mahdollisesti suuriinkin tekoihin IPO kentillä :)"

Rinnassa eniten työstettävää olisi sen toimintakyvyssä. Toimintakyvyssä näkyy, että koira ottaa uhkaeleistä painetta eikä esimerkiksi sen saaliskäyttäytyminen ole siksi ihan puhdasta. Se murinaääni muuttui korkeammaksi. Kuitenkin jo tämän yhden treenin aikana koira paransi. Rinnalla riittää sisua.

Puruotteeksi Rinnalle kelpaa vähän vajaakin ote. Sille ei ole niin väliksi onko suu täynnä tavaraa. Videon alussakin näkee, että koira ottaa patukasta mieluummin narusta kiinni kuin keskiosasta. Eikä tyynyynkään koira ottanut heti kiinni kuin se olisi voinut. Eli viettiä voisi olla enemmänkin. Ote kuitenkin parani leikityksen aikana. Muutenkin koiran käytös oli erilaista testin kuluessa koiran voittaessa lelun. Alussa se leikki lelulla sitä nakellen ja ravistellen ja lopussa kantoi lelua tyynempänä eli saalisvietti oli enemmän käytössä. Puolustuskäyttäytymistä ei testattu lainkaan.

Lopputulema on siis se, että Rinnalle saisi Korrin mukaan suojelusta tuloksen, jos vaan vähän vaivaa näkisi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti