sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Metsäjälkeä ja tokopätkiä


Eilen metsityttiin Terhin & koirien kanssa. Tein Saralle n. 40 metriä pitkän mutkikkaan jäljen. Malliltaan se lähinnä muistutti numeroa 5, mutta ylin sakara oli toiseen suuntaan. Alkuun namitin joka askeleelta, mutta sen jälkeen laitoin nameja vähintään joka neljännelle tai viidennelle. Askelsin lähes koko jäljen ilman välejä. Välillä askelsin harvemmin, mutta namitin tiheämmin. Maasto oli hankala kivineen, joita jouduin kiertämään mutkitellen. Vaikeat kohdat askelsin leveämmin ja namitin tiheämmin.


Saralla oli vaikeuksia jäljestää. Se poikkesi jäljeltä useasti, mutta palasi kuitenkin pääasiassa itse takaisin jäljelle (hyvä!). Viimeiset pari metriä se oikaisi näköyhteyden avulla purkille. Jälki oli vähän turhan haastava koiran osaamiseen nähden. Maasto oli vaikeampi ja kiviä väistellessä jäljestä tuli liian mutkainen. Maa oli sateen jälkeen märkä, mikä toki vaikeuttaa jäljestämistä.


Lopuksi tein vielä makkararuudun (1,5 m x 1,5 m). Nenä kävin ruudun ulkopuolella muutaman kerran, mutta palasi heti takaisin ruutuun :)


---


Tänään otettiin tokotreeniä pieninä pätkinä päivän mittaan. Jokaisella pätkällä oli oma teemansa. Aamulenkillä vesisateessa otettiin maahanmenoja leikin varjolla. Nopeasti putosi. Myöhemmin sisällä otettiin liikkeestä maahanmenoja naksutellen. Ne oli nopeita eikä kertaakaan kyynärien alle jäänyt ilmaa. Sekoitin sitten sekaan vielä liikkeestä seisomisia. Hyvin koira kuuntelee, ainoastaan kerran tarjosi maahanmenoa seisomisen sijaan.


Otettiin myös noutoa sisällä. Tällä kertaa aloitettiin metallinoudolla. Saran ote metalliin on aikas huono ja kapulaa suuhun ottaessa sitä pitää usein läpsiä tassuilla... Vaihdettiin sitten puukapulaan, jolla jatkettiin entiseen malliin muutaman kerran. Merkkasin naksulla nostot. Vire oli noudoissa aikas matalahko, mutta koira toimi nätisti eikä nouto mennyt häsläämiseksi kuten yleensä.


Myöhemmin jatkettiin sisällä luoksetulolla. Laitoin koiran taakse siankorvan ja itselläni oli juustoa. Otin kaksi kertaa luoksetulon ilman pysäytystä ja kolmannella pysäytyksellä, jonka jälkeen vapautus siankorvalle. Pysähdys oli terävä. Vauhtia oli nyt vähemmän, sisällä kun on vaikea revitellä pienessä tilassa. Ulkona  vesisateessa otettiin lisää luoksetuloja. Otin pidempää matkaa (n. 20-30 m). Ensin pelkkä luoksetulo. Sen jälkeen pysäytys ja vapatus koiran takana olleelle palkalle. Sitten vielä luoksetulo pysäytyksellä ja sen jälkeen uudestaan kutsu. Vapautus taakseni lentävälle lelulle. Vauhtia riitti, mutta pysäytykset eivät olleet teräviä. Tosin tällä kertaa olikin tarkoitus panostaa vauhtiin.


Iltaruokansa Sarps söi jälleen tehden seiso-maahan-seiso-vaihtoja lähikontaktissa. Tällä kertaa malttia oli jo vähän enemmän ja tassutkin pysyivät kuta kuinkin oikeilla paikoilla. Lopuksi vielä maasta istumisia. Ohjeistin metrin parin päästä. Ensimmäisessä vapautus takapalkalle ja toiselle nappula lensi koiran yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti