maanantai 28. huhtikuuta 2014

Äfhoo

Perjantaina RINNA ajoi ensimmäisen FH-jälkensä. Onhan se toki jälkiä pelloilla aiemminkin ajanut, mutta nyt itse olin eri ajatuksella mukana. Tein koiralle pellon reunustalle n. 300-metrisen jäljen. Suurin osa pohjasta oli multaa, puolivälissä ja lopussa oli matalaa heinikkoa. Kulmia jäljellä oli neljä vasempaan ja yksi oikeaan. Namittelin askeleita sieltä täältä ja puoliväliin laitoin esineeksi sukan ja loppuun kepin. Jälki ajettiin n. 45-minuuttisena.

Laitoin koiralle ketjukaulaimen (ei kuristavana) ja siihen liinan kiinni. Olkoot välineet erotuksena vaatimusten välillä. Joko se panta, lämmin sää, vaikea pohja tai ihan joku muu teki sen, ettei koira ryntäillyt normaaliin tapaansa jäljellä. Se meni ehkä vielä vähän liian lujaa ja epätarkasti, mutta paljon paremmin kuin kuvittelin! Koiran ollessa tokassa kulmassa ja sen jälkeisellä suoralla koira teki hukkaa tuulen takia. Se selvitti takaisin jäljelle kuitenkin ihan itse. Sukkaan koira reagoi, muttei halutulla tavalla. Se lähti siinä poukkoilemaan eri suuntiin. Autoin koiraa menemällä esineen luo ja käskemällä ilmaisua. Tästä palkkasin. Lopussa olleen kepin koira ilmaisi, mutta kääntyen minua kohden. Namit siellä täällä sai koiran pyörimään. Tarkempi se saisi olla ja kuono saisi olla tiiviimmin maassa. Loppuksi treenattiin vielä ilmaisuja sukalla. Tarttee paljon tehdä näitä nyt eri esineillä. Samanlaista osaamattomuutta kun on tarkkuusruudun esineidenkin kanssa.

Lauantaina tein Rinnalle seuraavan jäljen, tällä kertaa lähiniitylle. Jälki alkoi niityltä, ylitti hiekkatien ja jatkui metsikön puolella, jossa pohjana oli kuolleita lehtiä ja hieman savimaata. Sieltä jälki siirtyi 90-asteessa polulle ja vähän matkaa sitä seurattuaan 90-asteessa ojan yli takaisin niitylle. Aivan lopussa jälki kulki hetken hoidetulla nurtsilla. Kulmia oli kaiken kaikkiaan kaksi oikeaan ja kolme vasempaan. Esineitä oli viisi: se sama sukka, tulitikkuaski, pieni koristepehmo, tunnarikapula ja lopussa keppi. Neljä esineistä oli jäljen puoliväliin mennessä. Ruokaa oli nyt enempi hidastamassa, ehkä noin kolmannes askeleista oli namitettu. Pituutta oli n. 300 m. Ikää jäljellä oli ajamaan lähtiessä 2 h.

Tällä kertaa koiralla oli enempi vaikeuksia jäljellä. Selvästi häiriöhajuja oli enempi. Jälki lähti hyvin ja ekat esineet löytyi. Sukan koira noteerasi ja mun kehuessa siitä koira teki ilmaisun. Tulitikkuaskin se ilmaisi sujuvasti. Totaalihukka tuli tien ylityksessä. Parissa tunnissa tiellä ehtii kulkea paljon väkeä ja se selvästi oli Rinnalle liian vaikea. Se vaihtoi jälkeä toiseen, mutta kuitenkin mun kutsuessa koiraa pois, se luopui siitä helposti. Autoin koiraa nostamaan jäljen uusiksi tien ylityksen jälkeen. Siitä koira sai liikaa vauhtia ja se meni pikkupehmon yli. Otin koiraa takaisin ja hitaammalla tahdilla se ilmaisi esineen. Metsäosa mentiin hyvin, tunnarikin löytyi. Metsästä polulle siirryttäessä tuli uusi hukka, josta koira kuitenkin suoriutui itse. Se kävi taempaa nostamassa jäljen uusiksi ja meni tarkasti kulman ja polkuosan. Seuraava tarkastelukohta tuli polulta pois siirryttäessä. Koira suhasi edestakaisin ennen kuin ymmärsi jäljen jatkuvan ojan yli. Sen jälkeen niityn puolella Rinnan nenä herpaantui jälleen eikä se mennyt aivan jäljen päällä. Kulmassa se teki kaarroksen, ihmeellisesti vastatuuleen. Lopussa niityn vaihtuessa nurtsiksi aiheutui taas hieman tarkastelua, mutta loppu oli muuten siististi hoidettu. Tarttis edelleen paljon lisää malttia. Siis ruokaa lisää ja ehkä sääntöjäkin?

Sunnuntaina osallistuimme FH-jälkipäivään, joka järjestettiin tukemaan dobbereiden IPO MM -joukkuetta. Kouluttajina oli Veli-Matti Mäntymaa ja Tarja Riikonen. Tietoa lajista tuli hirveästi lisää ja nöyryyttäkin lajia kohtaan ;) Pelttoja oli laajalti Perttelissä koulutuskäytössä. Maaperä oli kuivaa. Esitietojen perusteella Rinnalle vieras ihminen teki ensin jäljeksi laatikkojäljen eli n. 50 m suoraan, käännös vasempaan, 20 m suoraan, käännös vasempaan ja 50 m suoraa. Ruokaa oli jäljellä paljon, mutta tyhjiäkin askelsarjoja oli välillä. Vikalla suoralla oli puinen esine sekä jäljen lopuksi purkki. Jälki sai vanheta 2 h. 

Päätelmäksi tuli, että Rinna osaa kyllä jäljestää, mutta tyyli on väärä tähän lajiin. Rytmitys askeleilla on hakusessa. Nyt siis lyhyitä jälkiä nami joka askeleella opetellaan vaan oikeaa rytmitystä. Haetaan tarkkuutta lisää, koiran tulisi tarkastaa joka askel. Kummassakin kulmassa nytkin Rin meni ensin yli ja sitten palasi takaisin. Käännöksissä mun pitää vaatia koiralta tarkkaa työtä, ylimeno ei saa olla mahdollisuutena. Esineen ja purkin koira ilmaisi kummankin. Näihinkin lisää tarkkuutta esineen sijaintiin koiran ilmaistessa sitä. Esineitä opetellaan erikseen ja jäljellä keskitytään nyt tekniikkaan. Lähdöt myös treeniin. Koiran pitäisi olla hallinnassa ja lähdönkin pitäisi tapahtua hallitusti pelkällä käskyllä.

Toiseksi harjoitukseksi tein n. 70 metrin suoran nami joka askeleella ja esine loppuun. Mun pitää keskittyä normaalimpaan askeltamiseen. Namijälkeä tehdessä alan tekemään hieman normaalia leveämpää askellusta ja mikä näyttää koiran jäljestäessä huonolta :p

Loppupäätelmänä Rinnasta kuulemma voisi saada vielä koiran erikoisjäljellekin, mutta töitä se vaan vaatii. Voisi nyt ainakin jonkin verran näitä tehdä. Ei näistä mitään haittaakaan ole!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti