maanantai 22. joulukuuta 2014

Maastoja + tokoo

Eilen Inkan kanssa juoksutettiin koirille ensin viestiä. Olin etenevänä ja RINNA juoksi pelkkiä jälkipätkiä. Se juoksi A-B-A-C-A, A-B ja B-C välit oli 500 m, eli Rinnalle yhteensä juoksua 3 km. Rinna teki hyvää työtä. Se oli lähdöissä fokusoitunut eteenpäin, paitsi viimeisessä, jossa lähetyslupaa odotellessa koiran katse harhaili. Se lähti kuitenkin käskystä liikkeelle, joskin hitaampaa laukkaa. Edelleen vaan rutiinia lähetyksiin.

Ennen viestiä oltiin laitettu jäljet muhimaan ja ne vanheni pari tuntia. Sinä aikana pyrytti lunta ja maata peitti parisenttinen lumikerros. Olin pyytänyt Inkaa tekemään vaikean jäljen ja sitä se olikin lumen lisätessä vaikeutta. Pituutta jäljellä oli n. 500 m ja keppi oli vain lopussa. Jälkeä tehdessä Inka oli kulkenut kahden ihmisen ja kahden koiran seurueen takana. Niiden erkaantuessa toiseen suuntaa oli toinen koirista juossun edestakaisin Inkan ja oman laumansa väliä. Lisäksi Inka oli kävellyt mm. kaatuneilla puunrungoilla ja kiipeillyt puukasoilla. Janalla Rinna lähti hyvin, mutta jäljen nostossa sillä oli ongelmaa. Jäljestäminen oli hidasta ja koira joutui tekemään töitä pysyäkseen jäljellä. Se teki välillä pienempää, välillä isompaakin hukkaa. Suuremman hukan tehtyään koira sisuuntui selvästi. Se jäljesti jäljen löydettyään tosi tarkasti nenä maassa. Lopulta Rin sai jäljen selvitettyä ja keppikin tuli ilmaistuksi. Oli ehdottomasti mielenkiintoinen jäljestys!

Sitten vielä DOTILLE namiruutu, jonka työstämisen aikana ammuttiin kolmesti. Pentu nosti päätään joka kerta, mutta palasi sitten namien pariin. Tämä oli nyt 26. namiruutu Dotille. Penska on edelleen hyvin ahne ruudussa. Olen alkanut vaatimaan siltä rauhoittumista ensin ennen kuin se pääsee namien kimppuun. Dot keskittyy hyvin ruudun putsaamiseen. Sitä ei ole häirinnyt ohikulkevat ihmiset tai koirat, ei edes irtokoira, jonka jouduin häätämään pois. Minusta pentu sen sijaan ottaa häiriötä. Selvästi se yhdistää minut homman lopettamiseen. Olenkin nyt totuttanut koiraa minun liikkeeseen enkä ole enää nostanut pentua ruudusta pois, vaan se lopettaa työnsä vihjeestä, jota seuraa namin saanti multa taskusta.

---

Tänään käytiin lyhyesti HAU:n tokoissa. SARA teki seuraamista maahan namittamalla. Sen asenne oli rento, hyvä. Juoksussa käännösten jälkeen koiran kontakti tippuu hetkellisesti. Näihin puutuin nyt. Oikea-aikainen palkkaus alkoi jo tuottamaan tulosta. Kaukoissa Sara on jostain syystä alkanut nostamaan kierroksiaan, mikä putkautuu ääntelynä. Nyt provosoin koirasta äänet esiin teettämällä vaihtoja niin tiuhaan tahtiin ettei koira kerennyt aina edellistä kunnolla tekemään kun jo seuraava käsky tuli. Ääntäkin tuli. Rauhoitin tilanteen tämän jälkeen ja koirakin rauhottui tekemään vaihtoja ilman ääntä. Tästä syitä ja seurauksia pitää vielä pohtiä. Luoksetulon pysäytyksiä työstettiin jälleen heittotakapalkalla. Se toimii Saralle tosi hyvin.

RINNA työsti seuraamistaan. Sillekin ruokaa maahan lähdöissä sekä palkkausta taakse. Koiran asenne oli hyvä, mutta paikka paikoin elää. Siihen vielä työstöä.

DOT lähti samalla reissulla Inkalle jouluksi. Että hauskaa joulua vaan Inka! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti