tiistai 11. marraskuuta 2008

Hurttatokot


Tänään oli jälleen HurHan toko. Tietysti oli pimeää ja vettäkin satoi. Alkuun otettiin paikallaanmakuu ryhmässä. Paikalla oli kaksi koiraa ja kolmas tuli kesken liikkeen, jolloin Sa jäi keskimmäiseksi. Olin piilosilla täydet kolme minuuttia. Jättäessä koiria Sa nousi istumaan, kävin palauttamassa takaisin maahan, jonka jälkeen pysyi hyvin. Se oli kuulemma heijannut päätä ylös alas ja toinen etutassu oli jälleen taitoksella minun palatessa takaisin. Muuten ok.


Seuraavaksi otettiin hyppyä. Treeni on tehnyt tehtävänsä ja pystyin käskemään koiran hyppäämään jopa muutaman metrin päästä ilman, että käskyä tarvitsi toistaa. Uutta ongelmaa pukkaa eli Sa mielellään hyppäämisen jälkeen kiertäisi esteen ohjaajasta katsoen oikealta puolen ja palaisi perusasentoon sivulle. Siksipä koira jää istu/seis-komennolla esteen viereen, josta on aikas vaikea hypätä takaisin. Vuoroa odotellessa otin uudestaan hyppyä ihan esteen läheltä. Ja kas kummaa, kun olen itse lähempänä estettä, niin koiruus ei tunne tarvetta kiertää estettä vaan jää istumaan nätisti keskelle esteen toiselle puolelle. Otin taas hyppyä osissakin ja esteen yli sivulle tulo on parasta edelleen.


Viimeisenä liikkeenä oli luoksetulo pysäytyksellä. Saralla riitti vauhtia ja se pysähtyikin, mutta viiveellä. Käskyn jälkeen tuli muutama hiipimisaskel. Kuulemma hyvältä näyttää, mutta treeniä ja treeniä siis kaivataan.


Omaa vuoroa odottaessa hypyn lisäksi tehtiin avoimen luokan kaukoja, joissa muistin jopa käyttää vihjesanaa. Otin vaihtoja lähikontaktista noin kolmen metrin päähän, joka vaihdon jälkeen palkka. Uusi käsimerkki tekee ihmeitä ja koira oikein ponnahti maasta istumaan eikä vajaita asentoja näkynyt. Kertaalleen jouduin antamaan toisen käskyn istumiseen, mutta olinkin antanut koiran olla jo hetken maassa eikä näitä pidemmän kaavan kaukoja olla vielä treenattu. Vihjesanan käyttö ja oppiminen auttanee tähänkin.


Otin myös katulampun kiertoa. Alkuun piti taas vähän muistutella, mutta sen jälkeen alkoi sujumaan. Liikkeen suoritus ei ole kuitenkaan koiralla vielä hallussa ja kunnon ohjausta vaaditaan edelleen. Läheltä molempiin suuntiin kierrot sujuu yhtä hyvin, mutta matkan kasvaessa Sa ei ymmärrä mitä pitäisi kiertää ja pyörii paikallaan. Kertaalleen otin pysäytyksen kierron lopussa ja koira pysähtyi todella napakasti, vaikkakin vauhtiakin oli. Kiertoa pitää siis saada vaan varmemmaksi ja sitten yhdistellä siihen enemmän pysähdystä ja hyvä tulee, ehkä.


Otettiin seuraamistakin. Alkuun askel pari ja pysähdys. Sitten askeleita taaksepäin ja sivulle. Sivuaskeleet oli aivan mahtavia! Lopuksi otin pidemmän pätkän seuraamista improvisoiden. Eli seuraamispätkään kuului 90- ja 180-asteen käännöksiä vasemmalle ja oikealle sekä juoksua ja hitaata seuraamistakin. Täyskäännökset vasemmalle oli tiiviitä, mutta koira meinasi kiertää minut myös normaaleissa käännöksissä vasempaan. Näihin siis lisää vihjettä koiralle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti