torstai 27. marraskuuta 2008

Lumitreeniä


Tokoiltiin ensimmäistä kertaa tänä syksynä lumipohjalla. Paikkana toimi lähiparkkis.


Aloitettiin luoksetuloilla, otettin sekä pysäytyksiä että läpijuoksuja. Käytin takapalkkaa, muttei sillä tuntunut olevan vetovoimaa koiraan. Sa reagoi kyllä pysäytyksiin, mutta ei ihan niin kuin olisin sen halunnut tekevän. "Seis"-käskyn kuullessaan koira siis jatkoi matkaa tasajalkaa pomppien... Toisella käskyllä teki sitten niin kuin pitikin. En tokikaan palkannut näistä yritelmistä ja toivottujakin suorituksiakin alkoi näkymään. Niissä vauhti oli hyvä ja pysähdykset teräviä.


Sitten otettiin avoimen luokan jättöliikkeet. Kaksi maahanmenoa ja kaksi seisomista sekaisin. Väliin sitten otin erinäisiä pätkiä seuraamista, ettei koira opi ennakoimaan jättöjä. Molemmat meni hyvin, vaikka seisovaa koiraa ohittaessa näyttikin siltä, että koira lähtee perään, mutta ei kuitenkaan lähtenyt!


Seuraavaksi taas luoksetuloja, suoria ja pysäytyksiä, ilman takapalkkaa. Nämä näytti jo hyviltä. Saralla tais olla vähän turhan paljon energiaa aloittaessa.


Avoimen luokan kaukoja otettiin ensin parin metrin etäisyydeltä käskyttäen. Sitten noin viidestä metristä. Aiemmin viiden metrin käskytyksiä on tehty vain sisällä ja siellä ne on sujuneet pääsääntöisesti hyvin. Tällä kertaa Sa kuitenkin tarjosi istumaan nousua etutassut paikallaan pysyen. Pistin koiran hetkeksi jäähylle ja sen jälkeen muisteltiin oikeita liikeratoja namiohjauksella. Sen jälkeen kauempaakin käskyttäessä vaihdot meni oikein.


Seuraavaksi otettiin noutoa. Heitin ensin pari kertaa kapulaa ja kävin itse noutamassa sitten sen. Koiralle namia paikallaan pysymisestä. Sitten kapulan kiertoja jalalla ohajten. Matkaa jalasta kapulaan oli jo puolisen metriä ja Sa kiersi silti kapulan. Viimeisenä otettiin vielä yksi pitkä nouto. Lähti käskyllä laukaten, otti kapulan nätisti suuhunsa ja tuli luokse laukaten :) Lopuksi vielä yksi heitto ja kapulan hain itse. Ei edelleenkään ennakointina.


Viimeisenä otettiin vielä ruutua. Ensin namin syöntiä ruudustta. Sitten "Missä ruutu?" -kysymysta, kun ruutu oli edessä. Katsoi ruutuun. Sitten sama, mutta ruudun sijainti oli koiran vasemmalla puolen. Sa katsoi jälleen ruutuun! Myös varsinaisessa ruudun suorittamisessa koira näkyy alkavan ymmärtävän ideaa. Lähetin koiraa parin metrin päästä. Alkuun meni haahuiluksi, joten kutsuin koiran pois. Sen jälkeen Sa meni ruutuun ja pysähtyi sinne omatoimisesti ilman "Seis"-käskyä. Näitä onnistumisia tuli useampikin.


---


Uutena temppuja olen alkanut opettaa Saralla "Peukkua" eli koiran pitää koskea nenällään peukaloon. Aiemmin olen naksua käyttänyt vain oikea-aikaiseen palkkaamiseen, mutta nyt odotin, että koira tekee oikean liikkeen ja siitä naksautus. Nopeasti oppi! Vielä pitää yhdistää tähän käskysana ja vaikeuttaa pitämällä kättä eri asennoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti