keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Tokoa valossa


Pitkästä aikaa tokoiltiin siis valoisaan aikaan lähiparkkiksella. Maassakin oli lunta :) Saralla on menossa valeraskaus, muttei se näköjään menoa haittaa.


Aloitettiin "Seis"-tehotreenillä. Riehunnan lomassa annoin "Seis"-käskyä. Koiran seistessä kuljin ympäriin ja härnäsin koiraa nameilla ja leluilla. Lelut nyt oli vähän liikaa ja Sa teki nytkähteleviä liikkeitä. Namitkin sai koiran alkuun ottamaan askeleita, mutta treenin edetessä pysyi paikallaan. Lisää treeniä tähän kaivataan vielä. Otettiin samaa käskyä myös luoksetulon yhteydessä. Ensin kokeilin luoksetulossa eteentuloa pidemmältä matkalta (n. 15 m). Ensimmäisellä kerralla Sa tuli suoraan sivulle, josta käskin sen eteen. Toisella kerralla annoin käskyn uudestaan, kun Sa oli parin metrin päässä tulossa, jolloin koira tuli eteen. Sitten otettiin pari pysäytystä, joissa pysäytyksen jälkeen kävin palkaamassa koiran ja liikuskelin ympärillä. Pysähtyi hyvin ja pysyi paikallaankin hyvin. Ensimmäisen pysäytyksen tein puoliväliin ja toisen parin metrin päähän minusta. Sitten vielä pelkkiä läpimenoja, joissa vapautun koiran vauhdista minun taakse lentävällä pallolla.


Ruutu aloitettiin leikkimällä ruudussa. Tein myös pari ruutuun kutsumista. Sitten näyttöruutua ja lähetyksiä n. 10 m päästä. Selkeästi sillä on väliä tehdäänkö ruutua valoisaan vaiko pimeään aikaan. Ruutu nimittäin löytyi nyt pidemmänkin matkan päästä. Ruutua kohden vauhti kuitenkin hidastui ja Sa kiersi ruutuun jonkin kerran myös takakautta... Sara pysähtyy jonnekin päin ruutua ennen kuin käsken sitä pysähtymään. Selkeästi koira ei oikein tiedä, missä kohdassa ruutua kuuluu olla ja mitä kautta sinne mennään. Tehdään siis paljon lisää ruutuun kutsumisia ja lähetyksiä eri etäisyyksiltä, myös läheltä. Tällä kertaa pysyähtyi "Seis"-käskyllä ilman suurempia valumisia.


Noutoja tehtiin noin metrin päästä. Sa kiersi kapulan joka kerta! Pari kertaa heitin kapulan n. 10 m päähän poikittain ja Sa sai noutaa pidempääkin matkaan. Nämä meni ok.


Seuraamistakin otettiin improvisoiden. Lähinnä otin käännöksiä oikeaan ja vasempaan sekä koitin muistaa koiran olemassaolon liikkeelle lähdettäessä ja käännöksiä tehtäessä. Käänökset vasemmalle sujui entiseen tapaan eli koira käytää takapäätään tai keskikroppaa akselina. Takapään käyttö pitää saada varmemmaksi ja siistimmäksi. Pari kertaa tehtiin myös täyskäännös vasemmalle hitaasti, jolloin koira käänty vasemmalla puolellani. Sa otti jonkin verran häiriötä kävelytiellä puhuvista ihmisistä. Jouduin jopa antamaan kertaalleen "Seuraa"-käskyn uudestaan! Yleensä kun kontaktissa ei ole mitään valittamista.


Loppuun vielä seiso-maahan-seiso-vaihtoja. Seisomaan vaihdot onnistuu jo ilman kädellä ohjausta, mutta maahanmenoissa Sa etenesi miellellään hieman. Tein siis seisomiset käskyttäen metrin päästä ja maahanmenot namilla ohjaten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti