lauantai 13. joulukuuta 2008

Tokot


Tokoiltiin yliopiston parkkiksella. Tällä kertaa aloitettiin ruudulla. Ruudusta tein tällä kertaa noin 1,5 x 1,5 m kokoiseksi. Jätin Saran kymmenisen metrin päähän ja kutsuin sen ruutuun leikkimään. Näitä tehtiin useita. Sitten jätin ruutuun lelun ja lähetin koiraa ruutuun muutaman kerran edelleen samalta etäisyydeltä. Viimoiseksi kokeiltiin ilman lelua, meni haahuiluksi ja kutsuin pois. Sitten näyttöruutuja pari, jonka jälkeen lähetin koiraa ruutuun noin viiden metrin päästä. Keskellehän koira ei jäänyt, mutta tällä kertaa oli takoitus saada Sa menemään ruutuun myös pidemmintä matkoilta. "Seis"-käskyyn pitää tehdä tehotreeniä, sillä koira valuu käskyn jälkeen, kun lähden tulemaan koiraa kohti palkkausmielessä.


Seuraavaksi avon kaukoja. Ensin muistutin namilla oikeista liikeradoista, sen jälkeen käskytin kymmenisen metrin päästä. Ekoista palkkasin joka vaihdoista, sen jälkeen tehtiin useamman vaihdon putki ilman palkkaa ja viimeisenä taas yksi vaihto ja palkka. Nämä meni todella hyvin!


Noudoista on näköjään menty askel taaksepäin kapulan kiertämisen suhteen. Tällä kertaa jalkaohjauksella Sa kiersi kapulan, mutta ilman jalkaa kapulakin jäi usein kiertämättä. Toisaalta noudot oli nättejä ilman kiertoakin. Palkkasin pelkillä kehuilla kiertämättömät noudot ja bileillä kierretyt. Pari kertaa nakkasin kapulan pitkittäin kymmenen metrin päähän, josta nouto sujui hyvin laukkaamalla kumpaankin suuntaan. Pitää miettiä miten tästä edetään; palataanko jalkamerkkiin vai jätänkö vaan palkkaamatta kiertämättömät noudot? Tai sitten opettelen heittämään kapulan pitkittäin... Tai ehkä tuo kiertämättömyys ei haittaa? Nythän Sa on tehnyt monta hienoa noutoa ilman kiertämistä ja vailla kuintekin kapulan paiskomista.


Lopuksi otettiin suuntatreeniä pallolla. Saralla käyutän suuntia oikea/vasen lenkkeillessä. Vaikka siellä ne toimiikin, niin Sa ei täysin ole niitä sisäistänyt. Lenkkeillessä koira tulkitsenee tilannetta.


Kotimatkalla vielä kolme pujottelua kummaltakin suunnalta ohjaten.


---


Viikon mittaan on tehty pikkuharkkaa sisällä. Eteentulon idea on Sarpsalle nyt sevinnyt ja koira osaa siis vaihtaa sivulta eteen ja tulla kauempaakin eteen (tosin niissä rajoissa, mitä sisällä voi tehdä).


Tunnaria ollaan tehty entiseen malliin. Lisäksi olen piilottanut kapulaa sisällä. Näön avullahan tuo kapulan hakee, mutta ainakin tuon perusteella tietää, että "Oma"-käsky tarkoittaa tunnarikapulaa.


Metallinoutoon ollaan haettu vauhtia ja intoa lisää härnäyksellä ja koiran saalisvietin avulla.


Ohjatun noudon alkeita kokeilin sisällä kynien avulla. Asetin kaksi kynää metrin parin päähän toisistaan ja ohjeistin koiran noutamaan jomman kumman ("oikea"/"vasen"). Pitänee tehdä tähän parempi treenisuunnitelma. Tämä tosiaan tehtiin kokeiluna siitä, kuinka hyvin Sa ymmärtää suuntakäskyt. Niihin kaivataan siis lisää ymmärrystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti