torstai 2. heinäkuuta 2009

Katja Tammisen opissa, osa I


 


Tilasin yksityisopetusta tokon parissa Katja Tammiselta. Paikkana oli Leppävaaran urheilupuiston nurmikko. Aurinko paisteli, joten lämmintä oli. Ekana otin lämmittelyinä pari maalin kiertoa ja hyppyytin esteellä.


 


Ensimmäisenä esiteltiin meidän ruutusuoritus. Ruutu nauhoineen odotteli jo valmiina, joten Sa ei nähnyt ruudun rakentamista. Ekalla lähetyksellä Saraa kiinnosti sivussa oleva merkki. Toista lähetystä varten mentiin viitisen metriä lähemmäksi ruutua ja käskystä koira lähti nyt ruutua kohti. Se pysähtyi kuitenkin ruudun eteen ja meni vasta toisella käskyllä ruutunauhojen sisään. Vaihdetaan nyt opetustyyli ruudun suhteen kosketusalustaksi. Keskitytään koiran oikeaan paikkaan ruudussa ja palkataan oikeaan kohtaan. Pitääkin hommata tarpeeksi painava alusta, joka ei karkaa tuulen mukaan eikä jää ruohon pinnalle liian näkyviin.


 


Otettiin seuraaminen ohjattuna, ekana pelkästään käyntinä. Sa teki hyvää työtä, joskin kontakti rakoili jälleen välillä eikä täyskäännökset vasempaan aina suju. Hitaassa olikin sitten ongelmaa: koira onkin takaa vinossa! Korjausohjeeksi saatiin tehdä lyhyitä pätkiä hidasta kävelyä (3-5 askelta) ja pysähdys. Pysähdyttäessä vasemmalla jalalla estämällä koira suoraan. Myös perusasentotreeneissä suoruutta haetaan mieluummin vasemmalla kuin oikealla jalalla. Muutenkin pitää ottaa treeniohjelmaan taas liikkeestä pysähtymisiä heti käännöksen jälkeen ja seuraamista esteitä/häiriötekijöitä päin.


 


Idarissa keskityttiin lähinnä saamaan koira suoraan asentoon seisomaanpysähdyksen jälkeen. Vinous saatiin pois ihan yksinkertaisesti sillä, että käännyinkin itse oikean kautta ympäri. Ne omat huomaamattomat eleet… Pitääkin testata tuota myös makuuasennon vinouteen. Lisäksi treeneissä voisi käyttää etupalkkaakin välillä. Istumistakin yritettiin ottaa, mutta Sarpsa ei nyt oikein yhdistänyt käskyä tekemiseen...


 


Kaukoja tehtiin muutama metrin etäisyydeltä. Ekaan tarvitsi jostain syystä kaksi käskyä, mutta muuten teki kuten käskettiinkin. Avon vaihdot sekä istumasta ja maasta seisomaan vaihdot oli hyviä. Seiso-istu on kesken ja seiso-maa on ihan alkutekijöissä vielä. Seiso-maa-vaihdossa Sa liikkuu eteenpäin ja lisäksi liikuttelee takajalkojaan. Nyt keskitytään vaan edelleen siihen liikerataan. Sitten liitetään tekemiseen tarpeeksi pitkä, rauhallinen käsky.


 


Lopuksi vielä yksi hyppynouto vieraalla muovikapulalla. Sa hyppäsi nyt hyvin molempiin suuntiin, palkkasin takaisinhypyn jälkeen.


 


Lisäksi oli puhetta myös koiran virittelystä ennen liikkeitä. Vauhtia vaativiin liikkeisiin voisi ottaa käyttöön yleisemmän virittelyn (”ready – steady – go!”).


 


---


 


Illemmalla tehtiin vielä esineruututreeniä Terhin nurkilla. Tallottiin alue (n. 10 x 20-30 m) leikatulle niitylle, jonka takaosassa oli puita ja muuta puskaa. Saralla laitettiin kolme esinettä: takakulmiin hanska ja narupallo sekä keskemmälle taakse nalle. Lähetin koiraa pariin otteeseen, se lähti hyvin ja irtosi takaosaankin, etsikin, muttei yhtään esinettä löytänyt. Hetsauksen jälkeen koiruus toi narulelun ja hanskan, piskuinen nalle käytiin hakemassa yhdessä. Sa pudotti hanskan ja nallen jonkin kerran tuodessaan, oiskohan lämpimällä säällä ollut osuutta siihen.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti