torstai 30. heinäkuuta 2009

Pitkästä aikaa ageja


 


Kuukauden kesätauko päättyi ja päästiin maanantaina taas agiliitelemään. Koira oli kuin taukoa ei olisi ollutkaan. Sillä ei kiehunut yli ja se muisti mitä oltiin tultu tekemään. Ohjaaja sitä vastoin oli tauon jälkeen kohmeessa. Palkkaukset oli liian myöhään, käskytykset ja ohjaukset oli hukassa. Jotain hyötyä tauosta kuitenkin oli: sain vihdoin ja viimein mietittyä estekäskyt.


 


Tehtiin pientä radan pätkää, jossa esteet ketjutettiin radaksi vikasta alkaen. Ekana radalla oli hyppy, sitten samassa linjassa pituus ja mutkaputki. Ennen putkea tehtiin takaaleikkaus ja putken ja muurin välissä valssi, jolla koirat ohjattiin muurin kautta pyödälle. Pöydältä 90-asteen kulmassa oli viimeisenä esteenä pussi. Hyppy, muuri ja pöytä oli mini/midi-kokoisia. Ensin siis pussia pelkästään. Sa muisti pussin hyvin eikä sille tarvinnut kankaan suuta nostaa ollenkaan. Se myös jatkoi pussista ulos tultuaan mukavasti matkaa suoraan, muisti siis että palkka on ollut kauempana. (Tosin, kun mun palkkaukset tuli myöhässä, niin vikassa Sa kääntyi heti pussista tultuaan päin ja olin kompastua koiraan.) Ekat kolme estettä (hyppy, pituus ja putki) meni hienosti irtoamalla, joten takaaleikkauskin oli helppo tehdä. Kaikista vaikeinta Saralle oli pöytä. Koiralla oli niin hurjasti vauhtia, että se meni vauhdilla pöydästä yli. Tähän auttoi yksinkertaisesti se, että hidastin omaa vauhtia heti valssauksen jälkeen. Sa siis lukee eleitäni todella tarkkaan. Opeteltavana olisi siis hidastamista tarkoittava käsky. Taidetaan ottaa tähän samainen käsky ("Slow"), joka tarkoittaa vauhdin hiljentämistä juoksulenkeillä. (Tai tulee tarkoittamaan, kunhan se opetellaan. Entinen käsky ("Hidasta") meni vaihtoon, kun ei sopinut suuhuni.)


 
 


Sitten tehtiin esteitä yksittäin:
  •  Puomin ylös- ja alasmenot oli jälleen pöydän päällä. Kristiina oli toisessa päässä palkkaamassa. Sa menee vauhdilla ja hienosti pää alhaalla.  •  Keppejä tehtiin verkon kanssa. Ja näiden aloituksessa huomasi että oltiin pidetty taukoa. Sa ei osannut hakea ekaa väliä niin hyvin kuin se ennen taukoa osasi hakea. Muutaman toiston jälkeen tämäkin alkoi sujumaan.  • Renkaan Sa muisti loistavasti.  • Lopuksi tehtiin vielä ”persjättöjä”.---


 


Torstaina ehdittiin kentälle ajoissa ja ehdittiin tokoillakin ennen agitreenejä. Aloitettiin kosketusalustalla. Saran mielenkiinto oli ageilevissa koirissa, eikä se noteerannut maassa olevaa alustaa. Helpotin hommaa ottamalla alustan käteen ja koiruus sai löydä tassua siihen. Sitten siirsin sen taas maahan ja Sa alkoikin tarjoamaan kosketuksia. Lähinnä hipaisuja, mutta oli joukossa pari pidempääkin kosketusta, joista palkkasin. Mun "Seis"-käsky tulee usein liian myöhään, Sa ehtii ottaa jo askeleen alustalta pois. Paremmin tässä tuntuu toimivan sanalliset kehut.


 


Kaukoja tehtiin ensin n. 10 metristä. Ekasta istumisesta palkka, sen jälkeen m-i-m-s-vaihdot putkeen. Seisomasta maahan otettiin suurilla käsi- ja namiavuilla. Sisällä tuo onnistuu jo vähemmilläkin avuilla, mutta ulkona pitää vielä pelata varman päälle. Lopuksi vielä m-i-s-vaihdot kauempaa.


 


Tehtiin myös askelsiirtymiä kaikkiin suuntiin ja juoksuseuraamisen pysähdyksiä. Nyt en antanut koiralle mitään apuja pysähdyksiin. Sa ei juokse enää ohi, mutta perusasennot jää herkästi liian eteen vauhdista pysähtymisen jälkeen. Seuruutin koiraa myös päin seinää. Kontakti ei kaikonnut lainkaan!


 


Sitten ageja, joissa tauoilla Sa tarjosi hienoja perusasentoja kaiketi treenejä edeltäneestä tokoilusta johtuen :) Ensin tehtiin verkotettuja keppejä, joihin yhdistettiin mutkaputki. Näiden yhdistämisessä ei juurikaan ollut ongelmaa. Keppien ja putken välissä tehtiin myös takaaleikkauksia. Pienten pyötien päällä olevaa puomia tehtiin namien ja naksujen avulla. Tällä kertaa siis vahvistettiin sitä ettei koira vain rynni estettä läpi ja muistaa pitää päänsä alhaalla.


 


Tehtiin paria ohjauspyöritystä hyppyjen ja putkien avulla. Ensimmäisenä oli kahden hypyn ja mutkaputken sarja. Ensin koiraan ohjattiin yhden esteen yli putkeen ja sitten lisättiin vielä toinenkin hyppyeste ja niiden väliin takaaleikkaus. Ekaa kertaa koko sarjaa mennessä Sa ohitti toisen esteen mennen suoraan putkeen. Tähän auttoi oikea-aikaisempi käskytys eli mun pitää antaa seuraavan esteen käsky tarpeeksi ajoissa. Tällä kertaa käskyn paikka oli siinä vaiheessa, kun koira oli ilmassa hyppäämässä ensimmäistä estettä. Takaaleikkaus ei Saraa häiritse näköjään ollenkaan.


  


Toisessa sarjassa oli kolme hyppyä ja mutkapuki. Koirat jätettiin ekan esteen taakse ja mentiin edelle toisen esteen kohdalle tai sen taakse kutsumaan koiria mukaan. Siinä toisen ja kolmannen esteen välissä koirien suunta käännettiin valssilla ja ohjattiin koirat hypyn yli putkeen. Näissä minun turha kiirehtiminen valssin pyörteeseen aiheutti Saralla toisen esteen riman pudottelua. Jos taas ohjasin koiran liian tiukkaan käännökseen valssilla, niin Sa kiersi kolmannen esteen. Kun sain oman liikkumiseni kuntoon, saatiin puhdasta rataakin aikaiseksi.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti