keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Marjastajia metsästämässä


Metsässä oli paljon mustikoita ja marjastajia. SARALLE tein kaksi janatreeniä, jotka koira sai suorittaa heti tallomisen jälkeen ettei marjastajat ehtisi olla liiaksi häiriöksi. Ensimmäisessä janaa oli viitisen metriä. Sillä koira eteni yhtä pientä poikkeamaa lukuunottamatta aivan luotisuoraan. Jäljen (janalta oikeaan) se nosti hyvin ja aika pian tulikin jo eka keppi vastaan. Toinen keppi oli muutaman metrin päässä ensimmäisestä. Viimeiselle kepille olikin sitten vähän enempi matkaa. Kokonaisuudessaan jälki oli kolmisenkymmentä metriä pituudeltaan. Kaikki kepit Sas ilmaisi varmasti, vaikka ne olikin tuoreita ja vähän kosteita. Toisella janalla oli kymmenisen metriä pituutta. Noin puolivälissä koira nosti jo jäljen. Oli tainnut marjastaja ehtiä jo siitä kävelemään. Lähetin koiran uudestaan eteenpäin ja oikeakin jälki löytyi. Tässäkin jälki lähti oikeaan suuntaan. Nyt jälkeä riitti viitisenkymmentä metriä. Keppejä oli kolme, eka aika pian jäljen nostosta ja vikat jäljen lopussa muutaman metrin välein. Ilmaisut oli huolellisia.


RINNAN jäljen tein pohjakasvittomampaan metsän osaan. Pituutta sillä oli pari sataa metriä ja siinä oli purkki+keppi-yhdistelmiä neljä. Jäljen alkuun tuli useampi kulma risukoiden takia. Jälki vanheni tunnin. (Kerättiin niitä mustikoita, Rinnakin osaa jo napsia marjat suoraan puskasta :D) Noin kymmenen metrin jana mentiin taas rytinällä. En ollut varautunut hurjaan menoon ja liina vaan lipsui käsistä. Penne ehti vetää itsensä solmuun. Selvittelin sotkun ja lähetin uudestaan jälkeä hakemaan parin metrin päästä jäljestä. Rin meni vauhdissa ensin jäljestä yli, palasi takaisi ja nosti jäljen (janalta oikeaan suuntaan). Edelleen vauhtia oli kuitenkin liikaa ja meno sen mukaista sähläystä. Eka purkki tuli vastaan pian ja pentu olisi jatkanut vaan matkaa sen yli. Otin koiran takaisin, mutta se ei tehnyt ilmaisun elettäkään ennen kuin annoin apuja. Toiselle purkille asti meno oli ihan sujuvaa, kulmakin meni ihan hyvin ja purkki tuli ilmaistuksi hyvin. Pidinkin liinaa tiukasti käsissä lyhyenä. Toisen ja kolmannen purkin välillä eksyttiin. Olin merkannut jälkeä harvakseltaan, joten minäkin olin hukassa. Annoin koiran vaan itse koittaa löytää takaisin ja löysihän se. Kolmas purkki löytyi ja se ilmaistiin hyvin. Kolmannen ja neljännen välillä jälki hukattiin totaalisesti. Luulen, että kostean ojan ylitys oli pennulle liian vaikeaa muuten kuivassa maastossa. Ongelman ratkaisuksi se näytti tarjoavan takaisin päin jäljestämistä ja ihan hukkaan siinä pyöriessä mentiin. Annoin pennun vaan yrittää löytää takaisin ja pitkään se yrittikin ennen kuin alkoi väsymyksen merkkejä koirasta näkymään. Lopetettiin siltä erää siihen. Käveltiin loppua kohden ja bongasinkin vikan merkin. Päästin pennen jäljestämään vielä vikat kymmenen metriä. Liinaa sillä ei enää ollut. Purkin se ilmaisi hyvin.


Esineruutua tehtiin niityllä vyötärön korkeassa heinikossa. Tallasin pienen alueen, n. 10 x 2 m. Yirtyksenä oli saada RINNA vain palauttamaan esine heti. Hetsasin koiran lelulla ja vein sen näyttävästi ruutuun. Toimi, Rin toi lelun heti löydettyään minulle. SARALLE sama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti