keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Toko, toko ja toko


Lauantaina käytiin Tuomelan koululla hyödyntämässä isoja heijastavia ikkunoita. SARALLA teetin kaikkia jääviä. Onnistui mainiosti. Sitten seuraamista, jossa paljon askelsiirtymiä ja käännöksiä. Sekin hyvää. Kaukoissa oli matkaa n. 30 metriä ja käskytysvälit oli pitkät. Ensin sarjallinen vaihtoja, jossa koiruus tuli yhteensä parisen kymmentä senttiä eteenpäin s-m- ja s-i-vaihdoissa. Pelkät kehut palkaksi ja samaisia vaihtoja uudestaan samalta matkalta eikä koira enää liikkunut eteenpäin asentoja vaihtaessaan. Lopuksi Sarpsalle vielä vauhtiluoksetulo ja toinenkin vielä, jossa kutsuin koiran jo poispäin kävellessä.


RINNALLE treenipaikka taisi olla ennestään tuntematon. Aloitettiinkin kontaktin haulla. Seisoin paikallani ja vain odotin. Ei mennyt kauaa, kun penne hakeutui perusasentoon :) Sitten tehtiin seuraamista. Alkuun se poikitti, sitten paransi. Jäävistä tehtiin ensin pari seisomista. Ne oli hyvän teräviä. Maahan koira ei sitten meinannut mennäkään kertakäskyllä ennen kuin vasta kolmannella yrittämällä. Otettiin erikseen leikin lomaan nopeita maahanmenoja ja ne penne teki hyvin. Lopuksi vielä kaukovaihtoja. M-i-vaihdoissa pentu meinasi jämähtää maahan, nousi vasta toisella käskyllä. Lyhennettiin matka olemattomiin ja vaihdot alkoi sujumaan. M-s-m-vaihdot alkaa toimia ilman suurempia apuja, i-s-i jo vähän vähemmin avuin.


---


Sunnuntaina tokoiltiin Heurekan nurtsilla aussieiden kanssa. SARA pääsi ryhmäpaikallaanoloihin. Ensin istuminen, 2 min. Muut rivin koirakot suoritti makuuta. Olin autojen takana piilossa ja näin koiran koko ajan. Kertaalleen se siirsi toista etutassua ja jonkin kerran käänsi päätä (viereistä koiraa käytiin palkkaamassa/asettelemassa). Sitten saman pituinen makuu. Koira jäi vähän vinoon, mutta piti asentonsa koko ajan. Pää kääntyili jonkin kerran (häiriötä). Hyvin sujui siis.


Sara teki myös nauhallista ruutua molemmilta puolin. Merkille menot teetin metrin päästä ja ne olikin kaikki hyviä. Ruutuun koira juoksi hyvin ja otti hyvin keskipaikan. Sitten ruutua häiriöillä. Ensin Pipsa & Musti oli perusasennossa juoksulinjalla. Ei haitannut, Sara juoksi silti ruutuun. Sitten Pipsa & Musti oli ruudun takana keskellä. Sara juoksi edelleen hyvin ruutuun, mutta tarjosi reunapaikkoja (oli kuitenkin ruudussa). Se ei halunnut mennä keskipaikalle uudellakaan yrittämällä. Häiriötekijät poistuivat ja keskipaikkakin taas löytyi. Kaukojakin tehtiin häiriöllä. Pipsa & Musti leikki aivan koiran takana. Tästä Sas ei ottanut häiriötä. Häiriönä tehtiin myös perusasennossa kontaktin pitoa. Jouduin kerran puuttumaan kontaktin tippumiseen, mutta sen jälkeen koira piti kontaktin kohdillaan.


Sitten Saralle vielä liikkeiden ketjuttaminen Pipsan toimiessa liikkurina. Ensin ruutu. Merkille koira meni hyvin ja ruutuunkin se juoksi, mutta ei hakenut keskipaikkaa (sisällä ruudussa kuitenkin). En käskenyt koiraa lainkaan maahan. Ruudun seuruukaavion jälkeen seuraaminen jatkui suoraan pitkähkönä seuruukaaviona. Sara ei osannut tätä odottaa ja kun pysähtymisen sijaa lähdetiinkin juoksuseuraamaan, se ei ollut ihan tavalliseen tapaansa mukana. Koira keräsi kuitenkin nopeasti itsensä ja seuruu oli tuttua seuruuta. Kaaviossa oli kaikki tempot ja askelsiirtymät sekä käännöksiäkin joka vauhdissa. Kerran Sa pienesti vinkaisi askelsiirtymiin lähdettäessä, mutta se jäi siihen yhteen vinkaisuun. Ei jatkanut ääntämistä enää, vaikka askeleita tehtiinkin perään eri suuntaan (usein ääntelee sitten kaikissa siirtymissä, jos kerran aloittaa). Pikkasen se taisi myös välillä edistää, sillä vasempaan kääntyminen tuntui vaikealta. Seuruukaavio päättyi liikkeestä istumiseen. Koira oli hyvin kuulolla ja teki asennon ripeästi. Tässä välissä pieni rapsutuspalkka koiralle ja jatkettiin metallinoudolla. Palkkasin koira narupallolla sen lähdettyä tuomaan kapulaa. Otettiin vielä tunnari liikkurilla. Häiriönä kapuloiden joukossa oli roskaa ja niissä vielä ruokajämiäkin. Häiriö vaikutti koiran työskentelyyn siten, että koira ei heti oman haistettuaan tuonutkaan sitä vaan haisteli kaikki kapulat ja roskat vielä läpi ennen kuin nosti ja toi oman.


RINNAN kanssa tehtiin seuraamista. Edelleen alkuun se poikitti, paransi sitten kuitenkin asemiaan. Nyt pitää tehdä paljon palkkausta takakautta. Perusasennossa kontaktin pitoa otettiin Lauran & Mikin tarjoamassa häiriössä. Ensin oltiin liian lähellä, mutta kun siirryttiin pari metriä kauemmas, niin Mikin vauhtitreenit ei olleet liiaksi häiriöksi. Noutoa tehtiin isolla metallikapulalla. Otettiin luovuttamisia erikseen sekä erikseen sivulla pysymistä kapulaa heitettäessä. Rinnaa ei lainkaan inhottanut metalli, vaan se otti sen suuhunsa reippaasti. Pito oli myöskin hyvä, ei yhtään löysä. Penne vaan ennakoi palkkoja. Se tiputteli kapulaa ennen aikojaan, mutta kun palkkaa ei tullut se korjasi itse erheensä. Juoksutin penneä leluruutuihin. Ruudussahan oli nauhat, mutta ekan ruudun jälkeen ne oli jo mytyssä ruudun takana... Ensin matkana kisamatka, sitten kaksi kertaa pidemmältä matkalta. Hyvin se vaan juoksee :) Luosetulon eteentuloa otin ensin lyhyltä matkalta. Hirveen herkästi penne tarjoaa näissä perusasentoon tuloa. Tehtiin myös yksi luoksetulo pidemmältä matkalta. Törmäsihän se, mutta paljon hillitymmin kuin aiemmin ;D Lisäksi tehtiin hyppyä muutama toisto. Palkkasin pysähtymisestä ja hyppäämisestä. Vikana vielä koiran sivulle siirtymiseen asti. Se oli hyvä suoritus :)


Lopussa siinä seisoskeltiin juttelemassa ja Rintin tapansa mukaan meni tekemään perusasentoa kaikkien viereen. Laura lähti sitä sitten seuruuttamaankin käännöksiä ja askelsiirtymiä tehden ja tosi siististi penne seurasi! Onhan siinä vielä hiottavaa, mutta hyvältä se näytti :)


---


Keskiviikkona treenattiin Terhin kanssa Sirkuskentällä. Oli ilta ja edelleen lämmintä. SARAN kanssa alkuun treenattiin liikkeiden välejä, liikkeiden alkuperusasentoja ja lyhyesti liikkeelle lähtöjä. Sara oli hyvässä vireessä ja hyvin mukana. Ohjattua noutoa tehtiin ilman merkkiä. Oikealta palauttaessa koira tuli vinoon luovutusasentoon, joten niitä otettiin erikseenkin. Tunnari oli tällä kertaa vain oman kapulan piilotus. Sara teki tämän hurjalla vauhdilla. Sarppa teki myös jokusen kaukovaihdon hyvällä tekniikalla. Loppuun Sas teki vielä eteenmenoa. Ensin leluun juoksu, sitten käskystä maahan ja lopuksi vielä leluun juoksu. Ekaa kertaa kokeilin maahankäskyä ja sehän toimii! Koira painui täydestä vauhdista ripeästi maahan :)


RINNA aloitti vuoronsa tekemällä palkkaamattomuustreeniä ensimmäistä kertaa varsinaisesti. Alkuksi lyhyt paikallaanmakuu koiran taakse kävelyineen. Siitä rapsutuspalkka. Sitten lyhyt seuruu, jonka päätteeksi liikkeestä seisominen koiran koiran taakse kävelyineen. Palkkalelu tuli esiin, kun kävelin seisovan koiran vierelle. Hyvin penne pelitti :) Lisäksi tehtiin enemmänkin seuraamista. Haluaisin Rinnalle intensiivisemman seuruun. Kyllähän se nykyään mukana tulee ja pitää paikkansa hyvin, mutta se intohimo puuttuu. Pidempää suoraa tehtiin lelu näkyvillä (oikeassa kädessä, palkkasin takaa) ja seuraaminen oli mukavan intensiivistä. Sitten seuraamista käännöksillä ja askelsiirtymillä palkka piiilossa. Toimi tämäkin, mutta tokikin palkkalelu näkyvissä seuraaminen on intensiivisempää. Muistin seuruuttaa penneä myös hihnassa. Sekin sujui, hihna vasemmassa kädessä tuntuu luonnollisemmalta.


Ohjattua noutoa Rin teki palloilla. Pallot oli samassa rivissä pennun kanssa. Rinna kyttää palloja vähän liikaa ja kävinkin välillä palkkaamassa koiraa paikoillaan pysymisestä sekä välillä kutsuin koiran leikkimään luokseni. Vaikka pentu toimiikin hyvin kympistä käskyttäessä, niin tarvinnee lyhentää kuitenkin matkaa kyttäämisen takia. Tunnaria Rinnakin teki vain etsimällä yhtä kapulaa pariin kertaan. Otin tuonnit luovutusasentoon asti. Koira läähätti (ja murisi ohikulkevalle koiralle), mutta piti silti hyvän otteen kapulasta. Erikseen ilman kapulaa tehtiin myös edestä sivulle siirtymistä. Rin ei tee siistiä siirtymää aivan edestä siirtyessä, mutta hieman vinosta siirtyy jo hyvin. Tarvii vielä kuitenkin enempi vahvistaa siirtymistä takaperin ketjuttamalla. Lopuksi Rinnakin teki eteenmenoa. Vietiin yhdessä lelua kentän laidalle ja penne juoksi vauhdikkaasti.


---


RINNA (14 kk) aloitti ensimmäisen juoksunsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti