sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Marit ja Esat + viestiä ja esineitä

Helatorstaina jaettiin Tiinan kanssa Mari Leiviskän yksäritokotunti. Halusin Marin mielipiteen SARAN luoksetulosta ja tunnarista. Luoksetuloja on tehty paljolti heittotakapalkkaamalla ja sitten toivomalla, että ne pysäytykset siirtyisi kokeisiinkin. Tuurillahan ne saattaa siirtyäkin, mutta nyt voisi olla paikallaan erotella koirallekin mitä siltä halutaan. Maahanmenoihin reaktinopeutta voisi saada lisää opettamalla koira juoksemaan lelun yli esimerkiksi kierrossa ja sitten pysäytyksestä koira saa palata palkaksi lelulle. Ensin pysäytys lähelle lelua, sitten osaamisen myötä voi kasvattaa matkaa. Eli tätä mitä olen Rinnan kanssa tehnyt, mutten ole ymmärtänyt tämän olevan ehkä myöskin ratkaisu Saran ongelmaan. Puhuttiin myöskin alun rauhoittumisesta. Pidetään edelleen ne hiljaisuutta tuovat namit mukana. Tähän voisi yhdistää myöskin rauhoittumista tarkoittavan sanan. Koemaisemmaksi liike tulee, kun namit on valmiiksi laitettu maahan enkä laita niitä vasta jättäessä koiraa. Voisin myös opettaa koiran ylittämään namit, jos syöntilupaa ei kuulu. Eli kuuntelua tähänkin.

Tunnaria ennen tehtiin alle liikkeestä istuminen. Tunnarissa koira oli sopivan rauhallinen eikä se ollut törkeä kapuloille. Tätäkin liikettä varten voisin opettaa Saralle rauhoittumista tarkoittavan sanan. Voisin muistuttaa sillä koiraa jo ennen kapuloille pääsyä tai sen ollessa kapuloilla liian kierroksissa. Jatketaan muuten samanlailla kuin nytkin on treenailtu.

Lauantaina oli Esa Tapion tottisseminaari HSKH:n järkkäämänä Ojangossa. Alkuun oli teoriaa ja siinä painotettiin vihjeiden käyttöä, josta koira tietää jo etukäteen mitä tulee tapahtumaan. Käytän vihjeitä maastossa sekä tokossa (Saralle), mutta tottiksella jostain syystä en juurikaan. Koiralle pitäisi luoda vahvemmat rutiinit asioihin ihan jo siitä alkaen missä vireessä se tulee kentälle. Tämän asian kanssa mulla on parannettavaa ja tästä lähteekin esittelemäni ongelma: RINNAN väärä  mielentila. Rinna on opetettu haukkumaan ja se haukkuu ihan hyvin. En vain ole osannut käyttää tätä mitenkään hyödyksi. Nyt sain selvät ohjeet haukutuksen hyödyntämiseksi. Lisäksi Esa itse treenasi omaa koiraansa ja näin tämän käytännössäkin. Eli karkeasti yleistäen: haukutus, käsky (esim. istu), jolloin koira hiljenee ja siitä sitten vaikka seuraamaan. Lisäksi pitää muistaa haukutus palkkana. Sen lisäksi ehdittiin katsoa seuraamista pelkästään sekä eteenmenossa. Rinnan seuraamisessahan on kaikki pielessä ja mun mustavalkoisuus ei ole mustavalkoista. Koiralle pitäisi osoittaa selvemmin mikä on haluttua ja mikä ei. Ei ole harmautta. Seuraamiseen itseensä oli perusvinkit eli kaarrosta vasempaan ja käännös vasempaan vasemmalla jalalla aloittaen. Eteenmenossa seuraamiseen yllätyksellisyyttä. Vaikka koiran tuleekin tietää kaavio, niin sen tulee olla siltikin kuulolla ja oikeassa mielentilassa. Eteenmenossa muuten koira pysähteli ennen aikojaan, joten ois siinäkin itsessään töitä :p

Koin ekalta kierrokselta saaneeni vinkkejä ja varmuutta taas eteenpäin pääsemiseen, joten otinkin DOTIN toiselle kierrokselle. Ensin katsottiin penskan leikkimistä ja se leikki hyvin! Sain käskyn haastaa sitä lisää ja on varmasti totta, että leikitän sitä liian helposti enkä uskalla haastaa sitä. Ja nythän se sitten roikkui lelussa. Seuraavaksi kokeiltiin haukuttaa Doota, mutta saatiin aikaiseksi vain vinkunaa. Ei kuitenkaan ole kuulemma haukku kaukana.

Päivän päätteeksi vielä miniviestit RINNALLA Päivin opetusmielessä. Törkee se on lähetyksissä. Sunnnuntaiaamuna tehtiin esineruutua Pian kanssa. Tallottiin vajaa kisakokoinen ruutu. Pia vie neljä esinettään ruutuun, en tiennyt minne. Rinnalle tein muistutteluesineen sillä edellisistä treeneistä on aikaa. Ekalla lähetyksellä koira haistoi lähiesineen, muttei jaksanut paikallistaa sitä vaan toi toisen esineen takaa. Toisen lähetyksen tein lähellä olleelle esineelle ja nyt koira malttoi etsiä sen. Vikana esineenä oli pikkupehmolelu, jolla koira meinasi alkaa leikkimään itsekseen. Toiselle käskyllä se toi esineen kunnolla. Palkkaukset oli kolmannelta ja neljänneltä esineeltä. Esineiden löytymisessä ei kauaa kestänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti