tiistai 31. tammikuuta 2012

Pakkastokot


Tokoiltiin Hämeenkylän koulun parkkiksilla. Oli hämärää. Pakkasasteita oli 14. Alkulämmittelyinä SARALLE seuruuta maahan palkaten. Hyvää. Sitten palkkamattomuutta ketjuttaen ohjattu nouto, luoksetulo, seuruu, kaukot ja vielä toinen ohjattu nouto. Parkkis oli liian pieni koematkoille ja ohjatussakin lähetys merkille tapahtui metrin päästä. Ekalla koira juoksi merkin ohi suoraan keskikapulalle. Se on vissiin aika orientoituntu kisamatkoihin eikä huomannut merkin olevan niin lähellä... Otettiin uusiksi, mutta nyt lähetin koiran merkille sivusuunnasta ja siirryin sitten oikeampaan kohtaan ohjaamaan koiraa noutoon. Sarakin osasi käskyllä kiertyä merkillä oikeaan kohtaan vastakkaisella puolella. Otettiin ensimmäisenä vasen puoli. Oli hämärää ja kun koira ei heti kapulaa nähnyt, se lähti kohti keskimmäistä. Pysäytin ja uudella käskyllä löytyi haluttu kapula. Luoksetulon otin suoraan sivulle. Sivulta maahanmenoissa pitää olla tarkkana ettei jää kyynärät ilmaan. Nyt oli lähellä. Pitää katsoa, että perusasento on suora ja vahvistaa edelleen suoraa maahanmenoa. Seuruussa teetin koiralle paljon pysähdyksiä, käännöksiä ja askeleet joka suuntaan. Koitin oikein provosoida sitä ääntelemään ja siinä onnistuinkin. Tavallisen pienen äännähdyksen sijaa koira vaan äänsi niin superpienesti! Lisää vaan maahan palkkailua, niin eiköhän ääntely saada kokonaan pois. Hyvä! Kaukoissakin koira äännähti jätössä, mutta edelleen hyvin hiljaisesti. Otin vaihdoiksi vaan s-m-i-m ja palasin koiran luokse. Ohjatusta tehtiin toisella kertaa oikeanpuolimmainen, josta palkkasin vauhdista. Sinne tänne kaivataan siis hiontaa ja mielentilaa pitää myös vielä työstää.


RINNA pääsi välillä tekemään. Luoksetuloissa tehtiin eteentuloa, suoraan sivulletuloa, vauhdista palkkausta ja stoppia. Aluksi liukas pohja ylllätti pienen koiran ja se törmäsi eteentulossa ja sivulletulossa se meni ensin reilusti ohi :D Stopit oli ihan hyviä, mutta herkäsi koira lähtee pysähdyksen jälkeen taakse etsimään olematonta palkkaa. Näihin treeniä. Nyt pysäytyksen jälkeen vaadin koiraa pysymään paikoillaan, kun kiersin sen ja palkkasin taakse. Rinna sai juosta myöskin ruudun ja merkin väliä. Alkuun koira juoksi ruudun läpi lumivuorelle eikä irronnut merkille kunnolla, kun ruutu ja se lumikasa jäi taakse :p Sitten saatiin sujumaan ja sekä ruudut että merkit oli loistavia! Ruudussa koira pysyy hyvin "Seis"-käskyllä paikoillaan, merkillä pitää vielä hioa "Top"-käskyn tarkoitusta. Nyt Rin lähti palkkaa vastaan.


SARALLE vielä kosketusalustalliseen ruutuun menoja. Häiriköin koiraa liikkumalla sen juoksulinjan poikki tai olemalla eri kohdissaa. Tehtiin myös ruutuun menoja seuruusta. Koira tyhmänä vaan alkuun singahti suoraan eteenpäin, vaikka ruutu oli koko ajan ollut paikoillaan, eli tässä tapauksessa sivusuunnassa. Annoin pään käännöllä suunta-apua ja alkoi sujumaankin. Sara vissiin keskittyy niin seuraamiseen ettei tiedä ympäristöstä mitään :p Ohjattua noutoakin tehtiin vielä. Jotta saatiin liike koematkoilla, piti ottaa käyttöön parikin parkkialuetta. Koira joutui juoksemaan parkkikselta toiselle ajoväylän kautta. Koululla oli jotain iltatapahtumaa ja saatiin hyviä häiriöitä ohiajavista autoista. Rinna oli vasemman puolimmaisen kapulan kohdalla. Se olikin hyväksi häiriöksi, sillä Sara valitsi vasemman kapulan sijasta keskimmäisen. Sain sen kuitenkin pysäytettyä ja vaadittua siltä vasemman noutamisen. Oikea suunta oli taas helppo. Sitten siirryttiin viereiselle parkkikselle. Nyt vasemman puolimmainen kapula oli helppo, se oli helposti havaittavissa. Oikeanpuolimmainen oli auton takana ja tässäkin alkuun, kun koira ei sitä heti nähnyt, se suuntasi keskimmäiselle. Saralla ei siis ole suuntaongelmaa, mutta jos se ei kapulaa huomaa suht heti, se pyörähtää ympäri ja kas, keskimmäinen on vastassa. Tarvii vaan vahvistaa vielä suuntia varmemmiksi ja luoda uskoa koiraan. Nyt joka kerta koira pysähtyi hyvin käskyllä, vaikka olikin ihan juuri nappaamassa keskikapulaa suuhunsa. Palkkailin näitä. Koira myös onnistui aina yhdellä korjauksella hakemaan oikean kapulan eli pisteillä vielä oltaisiin tällä suorituksella. Merkille menoja tuli monta. Vauhti ei toistoista kärsinyt, mutta koira alkoi tarjoamaan hieman vinoa asentoa merkin takana. Nyt en puuttunut näihin, vaan jätetään ne erilliseen treeniin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti