perjantai 15. elokuuta 2014

Treeniputki

Ma


Maanantai-iltana oli kolmet treenit - päällekkäin. Ensin RINNAN aksat. Rinna oli turhan raivokas eikä oma keskittyminenkään ollut parasta. Yllättäen kuitenkin koira ei mennyt kertaakaan väärässä välissä putkeen eikä edes väärään päähän putkea.



Sitten Tiltun tokot Talissa hiekkakentällä. Aiheena oli luoksetulo. SARALLE haluaisin edelleen paremmat pysäytykset. Nyt saatiin ideaksi alkaa työstämään stoppia hypyn kautta eli koira ikään kuin pysähtyisi ylhäältä alas. Laitettiin matala hyppy koiran linjalle ja stoppasin koiraa sen laskeuduttua. Ajoitus oli vaikeaa, mutta hyviäkin pysäytyksiä tuli. Maahanmenossa voisi käskyttäminen tapahtua takaapäin, jotta koira muuttaisi maahanmenotyyliään. Eli tehdään eteenemenona. Toistojen myötä koira ehkä suoristaa maahanmenonsa ja oppii uuden tekniikan. Nyt se pyörähtää minuun päin. Kokeillaan.

Omaa vuoroa odotellessa puuhasteltiin vähän. Jäävistä seisominen onnistuu välillä seuruustakin uudella tekniikalla. Siihen pitää kuitenkin saada vielä paljon onnistuneita toistoja eli avuilla mennään. Kaukot oli toimivat. Merkillä koira teki tasapainoon hakeutumista. Ruudussa työstettiin oikeaa paikka. Oikea paikka löytyy hyvin läheltä, mutta kauempaa pysähtyminen kovemmasta vauhdista saa koiran pyörähtämään vähän sivuun. Näitä työstettiiin kilpajuoksuilla.

Sitten vielä HAU:n tokot, jossa RINNA osallistui paikkamakuuriviin. Sen kanssa pitää työstää odottelutilanteita ja toimintaa käskytyksissä. Nytkin koira ei mennyt ekalla käskyllä maahan ja toisellakin se meni hitaasti. Sen jälkeen vaihdettiin viestitreeneiksi. Eli tehtiin kenttätreeninä ihmisten ja koirien ohittamista linjalla. Ihmiset liikkuivat ja kyykistelivätkin, mutta hyvin Rinna silti juoksi.


Ti


Tiistaina aamulla oli Tiinan järkkäämänä Jessican tokokoulutus Sipoossa nurmikentällä. Halusin päästä eroon RINNAN kyttäilystä ja se taitaa ollakin helppo juttu. Kyttäävästä ilmeestä koira ajetaan pois ja hetken päästä se saa yrittää uudestaan. Toimi. 

Ehdittiin tekemään sitten vaikka mitää muutakin. Ruutuunlähtöongelmaa eli ääntä lähdössä voisi pienentää vähentämällä virittelyä. Kyllä koira tietää jo vähemmästäkin. Seuraamista tehtiin reilun kaavion verran. Koira ei nyt juurikaan nyt poikittanut, mutta oli liian tiiviisti. Tähän avuksi ulospäin palkkaus. Lisäksi seuraamisessa on pientä hiontaa siellä täällä. Kaukot toimi nekin ihan hyvin. Seisomaanlyhennys ei aina toimi, etenkään vieraassa paikassa eli edelleen toistoja ja toistoja. Kaukojen ja etenkin luoksetulon alun maahanmenossa koiralta saattaa jäädä kyynärää ilmaan ja se saattaa nostaa itseään vielä lisää mun kävellessä poispäin. Nämä nyt kuriin. Voisin heti antaa kaksoiskäskyn ja lisäksi käskyttää koiraa maahan käveltyäni poispäin. Lisäksi myös koiran tönimiset koiran ollessa maassa, jotta se joutuisi ottamaan tukevamman asennon. Palkkauksen suunta pitää ottaa myös paremmin huomioon. 

Tehtiin myös temppurataa. Ensin lähetys kapulalle, sen kanssa hyppy ja sitten kapulan luovutus. Lähetys sitten merkille ja ruutuun ja siellä kaukot. Nämä Rin osasi hyvin, vaikkei temppuratoja olekaan juuri tehty. Ruudusta piti vielä mennä hypylle, mutta tässä vaiheessa koiralla kilahti. Se alkoi haukkumaan ja jouduin pariin kertaan ottamaan uusiksi sekä helpottamaan tehtävää ennen kuin hyppääminen onnistui hiljaa. Näissä tarkkana siitä, että koira työskentelee hiljaa. Sen kierrokset ei saa liiaksi nousta eikä koiralta saa vaatia liian vaikeita asioita. 

Illalla mentiin Inkan kanssa Kaitalammelle tekemään pienet jälki- ja esinetreenit. Esineruuduksi tallottiin melkein täyskokoinen ruutu, joka nousi vasemmalle aika jyrkästi. Rinnalle laitettiin neljä esinettä. Vasemmalle takakulmaan korkealle panta, keskelle nahkahihnasolmu ja eteen filmirullapurkki sekä purkin kansi. Ekalla lähetyksellä Rin päätyi kannelle. Se katsoi minua ja kehotuksesta toi sen. Selvästi erilainen materiaali ihmetytti. Toisena koira löysi filmipurkin, muttei olisi malttanut paikallistaa sitä loppuun asti. Huomautin siitä ja sain purkin käteen asti. Kolmantena löytyi hihna. Panta oli vaikea ja menin koiran avuksi sitä hakemaan. Ilmeisesti koira ei ollut käynyt aivan niin syvällä ruudussa löytääksen pannan. Ehkä maaston muodot vaikutti hajuihin? Luovutuksissa koira herkästi hyppäsi päin. Näihin taas jotain rotia.

Jälkitreeninä Rin teki janatreenin. Jäljennostokohtia oli neljä: n. 70, 50, 20 ja 5 metrissä. Ekassa suunnilleen puolivälissä jouduin lähettämään koiraa uusiksi sen lähdettyä sivuun linjasta. Toinen ja kolmas oli hyviä. Vikassa lyhyt matka yllätti koiran ja se juoksi ensin jäljen yli. Otin koiran takaisin ja lähetin uusiksi, jolloin jälkikin löytyi. Näitä lisää.

Sitten suunnattiin Purinalle ja ekoihin huippistreeneihin. Pirjo kouluttaa meitä nyt alkuun parin kuukauden verran. Tällä kertaa ohjelmassa oli simppeli rata, jonka Rinnakin hoiti hyvin. Mutta lähdöissä pysyminen on alkanut taas olemaan vaikeaa, joten niihin tehotreeniä jälleen.  


Ke


Keskiviikkona aamusta tottisteltiin Kauklahden kentällä Tiinan ja Inkan kanssa. Rinna oli ekana makuussa. Kesken suorituksen alkoi satamaan kaatamalla vettä ja koira nousi istumaan. Pääsin kerrankin treeneissä sanomaan sille siitä! Muut liikkeetkään ei sujuneet ongelmitta. Seuruussa koira edisteli ja vilkuili tutunlaisesti. Liikkeestä istuminen oli ok. Liikkeestä maahan koira meni vasta toisella käskyllä, ekalla se jäi seisomaan. Liikkeestä seisominenkin voisi olla parempi. Luoksetuloissa annoin avut eteentuloon. Eteenmeno oli tavanomainen, vauhdilla eteenpäin, mutta hitaasti maahan. Noutoja en viitsinyt märällä nurtsilla teettää. Ampuminen ei edelleenkään haitannut. 

Tehtiin pienenä korjaussarjana liikkeestä maahanmeno uusiksi. Koira oli aivan väärissä sfääreissä mielessään vain eteenmeno. Jouduin pariin kertaan laittamaan koiran jäähylle ennen kuin se keskittyi meneillään olevaan tehtävään. Oli hyvä vääntö. Rinnan kanssa pitäisi paljon enempi vaatia siltä sitä mitä se osaa eikä antaa sen mennä väärissä mielentiloissa. Mun pitäisi olla järjestelmällisempi.

Tottisten jälkeen suunnattiiin Inkan kanssa metsään. Ensin koirat juoksutettiin viestillä. Vein koirat ensin B:lle sataan metriin ja tein sen jälkeen niille jälkeä n. 400 m verran. Koirat juoksi B-A-C-A, Rinna juoksi toisena. Nyt ei ollut puhettakaan viime kerran lähtöongelmista. Päin vastoin Rinna oli varastella matkaan.

Sen jälkeen Rin sai vielä ajaa jäljen, joka viimeksi oli sille ylivoimainen. Kiitos nykytekniikan jälki saatiin uusittua :D Nyt koira selvitti sen, mutta sillä oli paljon vaikeuksia. Mullakin oli vaikeuksia; kaaduin pariin kertaan kompastuttuani/liukastuttuani, muttei Rin edes huomannut. Jana oli hakkuualueella ja heti alkuun tuli pari piikkiä. Sen jälkeen jäljellä oli varmaan kaikki maastomuodot, oli lisää hakkuualuetta risuineen, suota, kalliota sekä nousuja ja laskuja. Lisäksi jälki meni pariin kertaan pidemmästikin polkua pitkin. Jäljellä oli alun piikkien lisäksi pari muutakin piikkiä ja paljon muitakin kulmia. Jäjellä oli pituutta 1,5 km ja siinä oli kuusi keppiä. Jälki ajettiin pari tuntia vanhana.  

Koira teki paljon tarkisteluja ja eteneminen oli paikoin hidasta. Jäljellä menikin aikaa puolisen toista tuntia. Se teki muutaman isomman hukan ja olin jo luovuttaa pariin otteeseen, mutta aina siinä vaiheessa koira löysikin takaisin hajulle. Lopussa jälki teki kulman tietä vasten ja siinä koira meni lankaan ylittäen tien. Sillä kesti aikaa päästä takaisin jäljelle ja tässä vaiheessa lähellä ollut vitoskeppi jäi väliin. Muut kepit löytyi, mutta kepeiltä koira yritti varastella jatkamaan jäljestämistä. Vitoskeppikin löytyi jäljestämisen jälkeen kävellessämme tietä pitkin. Rinna merkkasi sen, mutta ilmaisi vasta kehotuksesta. Oli vissiin vähän erilainen tilanne. 


To


Torstaina aamusta juoksutettiin Inkan kanssa koirille jälleen viestiä. Nyt tehtiin ykkösluokan rataa, minä edelleen etenevänä päänä. Rinna juoksi ensin. Mun päästä lähetettynä koira lähti, mutta pysähtyi kymmenisen metriä edettyään. Hetken kuluttua se ratkaisi tilanteen itse jatkamalla juoksua. Hyvä päätös. Muuten lähdöt ja juoksut meni hyvin.

Illalla oli SARAN aksat. Sarppa oli vallan vallaton. Se varasteli lähdöstä ja ryösteli kassista tavaraa. Se sai tehdä niin, koska sonniinsöpö :D


Alun otin kutsumalla koiran okserin takaa. Toimi hyvin, piti vaan omalla kropalla ohjata koiraa ettei se tullut esteistä ohi. Kutosta kokeilin eri kuvoin. Kokeilin vekkausta ja niistoa, mutta jaakotus oli paras. Loppuun oli paras persjättö plus takaakierto.

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi. Tämä blogi on tosi hyvä. Pitkään olen sitä seurannut. Saran ja Rinnan touhuista on kiva lukea.

      Poista