torstai 14. maaliskuuta 2024

Rinnan ell


Rinna kävi eläinklinikka Tsempissä helmikuun puolella. Eläinlääkärinä oli Tiina Seikkula. Rinnalla on vähitellen lisääntynyttä läähättelyä, juomista ja pissaamista. Koiralta otettiin veri- ja virtsakokeet, ultrattiin vatsaa ja otettiin vielä keuhkokuvat.

Verikokeissa paljastui maksa- (ALAT, GT) munuaisarvoissa (krea, urea) lieviä nousuja. Verinäytteessä punasoluarvot oli muutoin ok, mutta hemoglobiini oli koholla. Valkosolujen (ns. tulehdussolut) kokonaismäärä oli viiterajoissa, mutta joissain valkosoluissa oli katoa (lymfopenia ja eosinopenia). Kaiken kaikkiaan ei kuitenkaan mitään hälyyttävää.

Virtsanäyte otettiin suoraan rakosta ultran yhteydessä. Se oli puhdas. Vatsaultrassa näkyi laajentunut virtsarakko ja rakon seinämissä kasvainkasvustoa. Laajentuneen rakon ja koiran läähättämisen takia muita sisäelimiä oli vaikea nähdä, mutta ne oli normaalia niillä osin mitä näkyi. Ainakin vatsalaukku, munuaiset , perna saatiin näkyviin. Suolistoa ja maksaa näkyi vain osittain, sappirakkoa ei laikaan. Keuhkokuvissa näkyi jotain, ei tyypillistä vanhuuden muutoksia eikä selviä etäpesäkkeitäkään. Tulehdukselliset reaktiot oli suljettu verikokein pois. Näihin saisi varmuutta ottamalla kuvat myöhemmin uudestaan, mutta en usko, että siihen enää lähdetään.

Nyt Rinna kotiutui lääkekokeilujen kera. Ensin kokeiltiin Cereniaa vailla apua. Nyt on menossa Litalgin ja siitä on ollut apua. Läähättely ja juominen on vähentyneet, muttei ne ole vähentyneet normaaliksi asti. Oireistaan huolimatta Rinna on ollut koko ajan pirtsakka omaitsensä. Eläinlääkärin sanoin varsin meneväinen. Taitaa vaan aika alkaa olemaan loppumassa :(

Videot otettu ennen lääkärikäyntiä ja lääkityksiä.




Tsemppi oli ensimmäinen paikka, jossa klinikan puolesta tarjottiin nuolumatot ja herkut aktivointikupeista toimenpiteiden aikana! Rinna vaan ruokaraivoissaan aina ahkeroi noiden kanssa voimalla. Nytkin se paloitteli yhden nuolumaton ja siinä heilui sen verran, että ensimmäinen verinäytteenotto ei onnistunut. Jämäkämpi aktivointikuppi oli parempi ja sen kanssa koira käyttäytyi hillitymmin. Kaikissa toimenpiteissä käytettiin myös puudutteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti