torstai 11. kesäkuuta 2009

Ageja


 


Maanantai aloitettiin kepeillä verkon kanssa. Palkkasin koiraa pallolla kauas, jottei se päässyt tällä kertaa tekemään omiaan. Sa haki aivan loistavasti keppien aloituskohtaa! Se osasi hakea ne tiukastakin mutkasta. Vauhtikin oli kovempi kuin koskaan, kepit vaan kolisi Sarpsan mennessä!


 


Puomin keskiosa oli tällä kertaa laitettu kahden pienen pöydän päälle ja näin saatiin matala puomieste. Tätä tehtiin edelleen hihnassa. Vaikka Saralla oli hurja vauhti, se silti pysähtyi hyvin puomin alastulolle 2on2off-asentoon Kristiinan naksauttaessa merkiksi ja palkatessa koiran.


 


Pituushyppyä (ei täyttä pituutta) tehtiin ekaa kertaa. Se meni ihan hyvin, Sa ei koskenut esteeseen hypätessään. Mutta koska Sa tykkää suorittaa itsenäisesti esteitä - niin tässäkin, jos en ottanut koiraa tarpeeksi ajoissa haltuun koira suoritti omiaan. Sa kiipesi esteiden päälle sillä seurauksella, että kertaalleen kaatoi pituuspalikatkin. Onneksi koira ei ollut moksiskaan siitä.


 


Muuriakin (mini) tehtiin. Hyvin meni. Pöytää (maksi) kohti kävellessämme annoin koiralle käskyn ”Pöytä” ja Sarahan oli heti mukana ja hyppäsi pöydälle. Sen jälkeen annoin koiran tarjota pöydälle hyppyä ja naksuttelin siitä. Pitänee kasvattaa tässä pöydällä olon kestoa ja korostaa sitä, ettei sieltä tulla omin luvin pois.


 


Lopuksi tehtiin pientä ohjaussarjaa sylkkäriteemalla. Kutsuhyppy ja kääntö tulosuuntaan oikean tai vasemman kautta sylkkärillä, hyppy ja sen jälkeen vasemmalla puolen pussi ja oikealla putki. Ekana Saran kanssa muisteltiin pussia pelkästään. Ekalla kerralla pussia pidettiin hieman auki ja toisesta kerrasta lähtien koiruus meni pussin ilman apuja. Tässä palkkaus pallolla kauas eteen. Varsinainen ohjaus olikin sitten (minulle) vaikeampaa. Sylkkärissä vasempaan  minun pitäisi tehdä tarpeeksi terävä ele, jottei koira tee sylkkärikäännöstä väärään suuntaan. Oikealle päin taas minun rintamasuunta kääntyi hitusen ja koiruus luki sitä niin, että toinen hyppy pitää kiertää… Oi oispa se helppoa, jos koira lukisi vaan ajatuksia eikä eleitä :P


  
Ääntelyongelma oli jälleen läsnä. Tällä kertaa koiralla oli vaikeaa hiljaa vaan paikoillaan tekemättä mitään ja ärähdyksestäkin Sa hiljeni vain hetkeksi! Jotta molemmilla olisi hyvä mieli, niin alettiin sitten omaa vuoroa odotellessa temppuilemaan (odotin toki, että koira oli hetkisen hiljaa). Aloitettiin opettelemaan uutta temppua, joka on makaaminen pää maassa. Tällä kertaa koiruus sai tosin olla kyljellään, mutta ehkä tosta voisi soveltaa tokon paikallaanmakuuseenkin. Jokusen kaukokäskyvaihtokin tehtiin lyhyeltä etäisyydeltä takapalkalla. Ne vähät mitä tehtiin oli ihan jees. Lisäksi naksuttelin ja koira sai päättää aiheen. Sa tarjosi ekan peruuttamista, joten sitä sitten naksuteltiin.


 


---
Torstaina aloitettiin ohjausharjoituksella. Ensin pyöritettiin koiria hyppy-hyppy-putki-sarjaa (esteet 1-3) monta kertaa ympäri molempiin suuntiin. Ohjaus tapahtui keskeltä ja tarkoitus oli pienentää omaa liikkumista kierros kierrokselta. Hienosti meni, paitsi Sa tiputti ekan riman kahteen kertaa (ohjausvirhe). Muuten Sa työskenteli hyvin etäämmältäkin käskyttäen, mutta putkelta tullessa tarvitsi hieman tarkemman ohjeistuksen. Toisella kierroksella tehtiin sarjaa, jossa sama pyöritys myötäpäivään oli alussa. Hyppyjen välissä (hypyt 4 ja 5) kuitenkin käännettiin ohjauspuoli valssilla ja hypyn jälkeen ohjattiin koira eri putkeen ja sieltä vielä hyppäämään. Ekalla kerralla aloitin valssauksen jo putken ja hypyn välissä, jolloin koira luonnollisestikaan ei hypännyt. Toisella kerralla tuli nappisuoritus. Meno oli jo kuulemma melkein agilityn näköistä :)


  


Seuraavaksi kerrattiin pituushyppyä. Ekalla kerralla Sa hyppäsi esteen päälle (ei ollut moksiskaan), joten lyhennettiin vähän esteen pituutta. Toisella kierroksella lisättiin taas pituutta (ei edelleenkään täysi pituus), eikä hypyissä ollut ongelmaa. Keppejä tehtiin taas verkon kanssa. Vauhtia riitti ja Sa haki jälleen hienosti aloituskohtaa.


 


Lopussa otettiin vielä takaakiertoa. Näihin vaihdetaan ”Kierrä”-käsky (jolla on liian monta merkitystä) ”Takaa”-käskyksi. Ensin pelkillä siivekkeillä. Mulla oli palkkaus myöhässä (huonot taskut), joten testasin ohjausta narupallo ohjauskädessä. Sa ohjautui hyvin näinkin. Olisin kuvitellut sen olevan kiinnostunut vain lelusta, mutta nyt tekeminen oli tärkeämpää. Lelu kelpasi kyllä suorituksen jälkeen. Sitten lisättiin rimakin siivekkeiden väliin. Kierto myötäpäivään oli ongelmaton, mutta vastapäivään Sa olisi halunnut kiertää koko esteen. Sain sen hyppäämään takaisin vasta todellakin kaksinkäsin hakemalla koiran. Kurottauduin siis riman yli ja otin koiran haltuun molemmilla käsillä ohjaten. Monella muullakin koiralla oli tämä ongelma ja nyt syytetäänkin aurinkoa.


 


Tällä kertaa ääntelyä ei juurikaan esiintynyt. Sa viettikin tosin paljon aikaa aidassa kiinni. Välillä harrastettiin taas naksuttelua, tällä kertaa koiran toiveesta perusasentoja (hienoja!).


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti