perjantai 19. elokuuta 2011

Ti-ke-to-pe


Tiistaina RINNA pääsi pitkästä aikaa ohjattuihin agitreeneihin. Ohjelmassa oli rata, jossa oli ekaa kertaa puomikin mukana (längillä). Hypyt oli medikorkeuksina, pituus muutaman palikan mittainen.Pakkovalssi on vaikea ajoittaa Rinnan kanssa. En vaan osaa. Kun minä vaan onnistuin, niin koirakin osasi. Puomikin tuntui vetävät koiraa ja välillä se karkasikin jo ennakkoon sinne. Rinna kun irtoaa, niin pysyin sen puomilta vapauttamaan putkeen ja sillä sain etumatkaa kasiesteelle asti. Sen jälkeen tuli suuri ongelma, kun penne ei osaa vielä eteenmenoa. Se siis treeniin. Toisella kierroksella Rinna alkoi väsymään ja homma meni överiksi. Koira juoksi puomia vauhdilla ja jätti useasti pysähtymättä lopussa 2on2offiin, senkus vaan juoksi läpi. Kun saatiin onnistunut pysähtyminen, niin lopetettiin siihen.


Lisäksi tehtiin keppejä kokoverkoilla. Rinnan päätä pitäisi edelleen saada alemmas. Lelu maassa ei toimi, mutta ehkäpä maata pitkin liikkuva lelu. Otetaan se kokeiluun. Lisäksi tehtiin keinua matalana. Ensin koira veti lentokeinua, onneksi se tosiaan oli matala. Sitten alkoi 2on2offikin muistumaan mieleen. Jos jättäydyin taakse, suoritukseen tuli epävarmuutta ja koira meni keinulla edestakaisin. Kun vedätin, niin koira juoksi siististi vauhdilla keinun päähän asti.


---


Keskiviikkona RINNA osallistui HSKP:n Lupausten tokoryhmän treeneihin. Ryhmän kouluttajana on tuomari Pirkko Bellaoui. Häiriönä kentällä oli kolme muutakin koulutusryhmää sekä skeittaajat. Ensin koirakot muodotivat ringin ja liikkeet tehtiin ringin keskustaa kohden. Ensin liikkeellelähtöä. Se sujui. Sitten liikkeestä seisomista. Rin pysähtyi kyllä heti, mutta teki pysähtymisen takapainotteisesti, jolloin se joutui pysähtymisen jälkeen korjaamaan etutassujaan paremmin. Liikkeestä maahanmenoista eka oli hidas, toinen nopeampi ja vikassa koira jäi seisomaan. Otin liikkeestä maahanmenoja lelulla leikittäen ja ne onnistui siten nopeasti.


Sitten ohjelmassa oli ruutua. Ekalla Pirkko vei pallon. Rin lähti vauhtilaukalla, mutta hidasti laukkaansa hieman ennen palloa. Ilmeisesti se ei huomannut palloa heti. Toisena tehtiin tyhjään ruutuun lähetys, jossa Pirkko heitti pallon heti, kun penne pääsi ruutun. Se oli hyvä. Tehtiin myöhemmin itseksemme tyhjään ruutuun lähetyksiä eri suunnista ja eri matkoilla. Rinna selkeesti tarjoaa pysähtymispaikkaa (joka on useimmiten hyvä!). Tarvii vaan koittaa ajoittaa käskyä oikein... Paikkamakuuta tehtiin rivissä. Rin makasi vieraassa seurassa tosi hyvin. Piti asentonsa eikä vilkuillut muualle. Kävin pari kertaa piilossakin. Käskytykset otettiin koirakko kerrallaan. Ne otettiin muutamaan kertaan. Rin toimi vain omilla käskyillä, mutta sivullenousuihin tarvittiin kahteen kertaan kaksi käskyä.


Lopuksi tehtiin vielä seuraamista. Otin varmuuden vuoksi lelun olalle ja tehtiin käskytettynä pitkähkä seuruukaavio. Siinä oli tempoina normaali nopeus ja juoksu. Käännökset molempiin suuntiin sekä täyskäännös oikeaan liikkeessä ja täyskäännös vasempaan paikoillaan. Pienesti penne poikitti, mutta muuten seuraaminen oli tosi hyvää. Kontakti pysyi koko ajan. Käännökset oli hyviä, tosin täyskäännöksessä vasempaan paikoillaan perusasento jäi vähän vinoksi. Tehtiin myös itseksemme askeleita ja käännöksiä. Ne sujui. Kaukojakin tehtiin itseksemme. Etäisyyden kasvaessa Rin tarjoaa herkästi seisomaan nousemista m-i-vaihdossa. S-i-vaihtoa Rin teki kivasti myös muutaman metrin etäisyydeltä. Muuta vikaa siinä ei ole kuin se, että penne peruuttaa ennen kuin tekee vaihdon...


Rinna oli jotenkin flegu :/ Ehkä sillä on väsymystä reissailusta tai sitten juoksun jälkeinen masis. Juoksu ei ole kyllä muuten vaikuttanut mitenkään koiran luonteeseen tai käyttäytymiseen. Saas nähdä kehittääkö se valeraskautta. Välillä laitoin penne kentän laidalle hengailemaan. Pari kertaa otin myös kateuskortin esille eli SARA pääsi pari kertaa tekemään ruutua ja muuten vaan palloleikkimään. (Vieraan ruudun Sara osasi hyvin.)


Ryhmän jälkeen SARA pääsi treenimään. Pirkko halusi kokeilla jotakin voittajaluokan seuruukaaviota. Sara sai tehdä sen variaatiot kolmesti. Koiralta ihan hyvin. Se äännähti ekan kaavion aikana kahteen kertaan. Molemmissa vika oli mun tekemisessä. Kaaviot alkoi täyskäännöksellä paikoillaan. Lähdin kääntymään liian nopeasti, jota koira kommentoi. Toinen ynähdys tuli, kun tein pysähtymisen liian nopeasti. Muissa keskityin tekemään asiat rauhallimmin eikä koirankaan tarvinnut kommentoida. Mervi liikkutoi sitten vielä ruudun, ohjatun noudon ja luoksetulon. Kaikissa näissä oli teemana taas ennakoimattomuus. Ruudun rakentamista koira ei nähnyt. Ensimmäinen ruutu päättyi ruudussa seisomiseen. Palkkasin koiran, kun se ei ennakoinut maahanmenoa. Toisessakin ruudussa jätin koiran seisomaan, mutta nyt otettiin myös kävelykaavio, jossa en kutsunut koiraa seuraamaan. Jonkin kerran koira nyki, niissä kohdin liikkuri käskytti samanaikaisesti, kun käännyin vilkaisemaan koiraa. Pysyi se silti. Ohjatussa noudossa palkkasin koiran jo merkillä siitä, ettei se ennakoinut kapuloiden perään. Kapulat jätettiin nyt noutamatta. Luoksetulossa ensin palkkaus koiran pysymisesestä paikoillaan lähdossä. Vähän Sara ekalla liikkurin käskyllä nyki, mutta pysyi kuitenkin paikoillaan. Toisella kertaa otettiin seisomaanpysähdykseen asti, josta koira ei ennakoinut liikkeellelähtöä edes nykimällä.


---


Torstai aloitettiin tokoilemalla lähikentällä. SARALLE ensin ohjattua noutoa. Kertaalleen vasen ja oikea. Merkillelähetykset metristä ja palkkaus vauhdista. Erikseen kapulan tuontia luovutusasentoon ja lyhyttä seuraamista sekä käännöksiä kapula suussa. Ruutua tehtiin kosketusalustalle. Merkillelähetykset tässäkin metrin matkalta. Lisäksi ruudussa tehtiin oikean paikan hakua sekä ruudun sisältä että ulkopuolelta.


RINNA aloitti vuoronsa pitkällä seuruulla, jossa oli kaikki tempot, pysähtymistä juoksustakin, käännöksiä ja askeleet taakse. Olkalelu oli mukana. Muuten hyvää, mutta penne pärski jonkin kerran. Sitten pari leluruutua. Ensimmäinen kisamatkalta ja toinen pidemmältä. Ei kait niissä ihmeitä. Ohjatun noudon suuntia tehtiin pallon kanssa kertaalleen molempiin suuntiin (vasen ja oikea). Kyttää ja nykii, mutta vauhdilla se sitten menee kun sille antaa luvan. Lopuksi vielä eteenmeno (n. 40 m). Kävin viemässä lelun pennen nähden. Ekalla se kaarsi sivuun ennen kuin bongasi lelun. Toisella juoksi suoraan leluun.


SARA teki vielä luoksetuloa. Seisomaanpysäytyksiä tehtiin palloa samalla heittäen. Jarrutusjäljet vain jäi :) Maahanmenot otin maalinkiertojen kanssa. Eka meni piiitkäksi, toinen parempi ja kolmas loistava. Otin myös suoria juoksuja vauhdista palkaten.


RINNALLE otin vielä kapulan tuontia. Laukalla se lähti, mutta pudotti raviin paria metriä ennen. Matka ei toki ollut pitkä ja koira läähätteli. Läähätyksestä huolimatta kapula pysyi kuitenkin suussa hyvin. Otettiin vielä nakkiseuraamista. Koira piti kontaktin oikein hyvin, vaikka vieresellä tiellä räksyttikin mäykky. Selkeesti nyt vaan pennelle tarkempi käsitys vaatimuksista ja sen oikein tehdessä parempaa palkkaa.


Siirryttiin lähipuistoon, jossa RINNALLE vielä kepin ilmaisuja. Sillä on selkeä käsitys maahanmenosta, mutta tarkkuus vaan ei ole hyvä. Keppi saattoi jäädä koiran alle tai viereen tai sattumalta etutassujen väliin... Tarvii naksutella näitä. Kotiterassilla vielä molemmille tunnarit parilla kymmenellä kapulalla. SARAN suoritus oli muuten ok, mutta luovutusasennossa se oli hieman väljä. Otettiin sitten käännöksiä kapula suussa ennen kuin palkkasin. RINNAN suoritus oli upea luovutusasentoa myöten :)


---


To-illalla oli SARAN agitreenit. Ensin rataa kolmella eri tavalla, pääpaino jarrutuksissa.A-versiossa kolmosesteellä suhinajarrutus toimi hyvin ja koira kääntyikin hyvin. Vitosella kokeilin ohjata kolmella eri tavalla: tavallisesti vasemmalla kädellä ohjaten ja omalla liikkeellä putken suun blokaten, valssaten ja sokkarilla. Jälkimmäisellä palkkasin jo sokkarin jälkeen. B-versiossa edelleen jarrutukset toimi hyvin. Vaikeimpana kohtana oli kepeiltä kutoselle vienti. Jos liikuin liikaa esteelle, koira teki takaakierron. Liialla haltuun otolla taas lähti vauhtia pois. Tasapainoa, tasapainoa. C-rataa tehtiin vain kerran, sen verran hyvin se sujui :)


Toisena treeninä Saralla oli puomi. Jaakko oli palkkaamassa lelulla kauempana. Pari kertaa koira juoksi alastulon suoraan läpi. Pääasiassa suoritukset oli keskivertoja, jokunen hyväkin toisto. Yhtään ei ollut kuitenkaan ihan huonoa (hidasta) suoritusta.


---


Perjantaina RINNA kävi pantaostoksilla. Käytiin pitkästä aikaa kävelemässä Helsingin keskustassa. Penne kulki reippaasi mukana. Se ei arastellut erilaisia alustoja (ritilät, liukkaat) eikä sitä pelottanut mikään (liukuovet, rullaportaat, korkeat paikat, hissit jne.). Hississä koiran pää vaan meni ylös ja alas, kun se katseli ohi meneviä kerroksia :D Ihmisvilinässä tehtiin pikkuseuruita hyvällä keskittymisellä. Rin repi hihnaakin kovin kotoisasti :D Hyvä reissu, sopiva pantakin löytyi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti