keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Aamutokoja


Tokoiltiin eilisaamulla lähikentällä. Edellispäivänä oli satanut lunta ja sitä oli nilkkoihin asti.



Rakensin kentällä ensin ruudun ja laitoin ohjatun merkin ja kapulat sekä pari häiriömerkkiä valmiiksi. SARA näki rakentelun ja nosti kierroksia. Ensin kuitenkin tehtiin kaukoja. Ekat n. 20 metristä. Kaikki muut vaihdot hyviä, mutta yhtdessä s-m-vaihdossa koira meni maahan kahdessa osassa eikä hissillä kuten kuuluu. Lisäksi se liikkui asentoa vaihtaessaan parikymmentä senttiä. Palautin koiraa takaisin päin ja sitten se teki vaihdon puhtaasti. Tehtiin kaukoja myös nameja heitellen. Näissä asentojen vaihtoa vaikeutti lumi. Sitten ruudun ja ohjatun erottelua. Ruuduissa palkkaus ruutuun pysähtymisestä ja ohjatussa vauhtipalkka kapulan tuonnista. Ensin ruutuun meno merkiltä vasempaaan. Pysäytin koiran vähän liian aikaisin ja se jäi keskelle ruutua, ei siis kumpaankaan laitaan. Noudot tehtiin kuvan alalaidasta. Ensin vasen kapula. Se tuli ongelmitta. Sitten ruutuunmeno merkiltä oikeaan. Nyt maltoin mieleni ja pysäytin koiran vähän myöhemmin. Nyt se pysähtyi hyvin ruudun takaosaan. Sitten taas ohjattua, nyt vasen kapula. Ekalla koira lähti merkiltä suoraan vasempaan, siellä kun oli joku risu. Siitä koira bongasi keskikapulan ja lähti sinne. Pysäytin koiran sen ollessa metrin päässä kapulasta. Pysähtyi hyvin ja sai palkkaa. Otettiin vasemman nouto alusta asti ja nyt koira löysi suoraan tiensä sille. Ennen kapulan nostoa se vaan pysähtyi hetkeksi kuuntelemaan jotain ääntä, joten otettiin vielä kolmannenkin kerran vasemman nouto ja se oli hyvä. Merkit oli kaikki hyviä :) Sarppa teki vielä jäävien erottelua (ilman seuruuta). Ensin lelun kanssa, mutta sen kanssa koira kyttäsi liikaa ja istumisissakin koira oli ihan matalana. Vaihdoin namipalkkaan ja asennotkin onnistui nätimmin.


RINNA teki samoja asioita. Ruutua tehtiin suorina menoina ja ruutuun koira juoksi hyvin. Se vaan ei tarjonnut oikeaa paikkaa siellä, pohja kun oli liian epätasainen. Noutoa tehtiin leluleikin lomassa. Eli lelusta irrotus, kapulalle ja uudestaan leluun kiinni eri kohdissa kapulaa tuodessa tai heti kapulan nostosta. Lopuksi vielä kokonainen nouto. Hyvä oli. Kaukoissa lumi tuntui auttavan Rinnaa tekemään parempia vaihtoja. Se vaan alkoi taas arvailemaan asentoja ja teki vaihtoja omaan tahtiin. Maltti ois valttia. Jäävien erottelua tehtiin namien heittelyn lomassa. Kaikki oli oikein. Lisäksi tehtiin perusasentoontuloa eri kulmista, pääpainona oli asento oikeassa kohdassa eikä liian edessä.


Molemmat teki vielä tunnarit lenkin jälkeen terassilla. Levittelin muutaman kymmentä kapulaa koirien näkemättä. RINNA ensin. Se haisteli nätisti kapuloita, myös omaa muttei sitä omaksi tunnistanut vaan toi lopulta väärän. Laitoin koiran hetkeksi oven taakse ja hajustin kapulaa lisää. Nyt löytyi oikeakin kapula. Koira vaan nappasi suuhunsa oman lisäksi myös viereisen kapulan. Sitten se sylkäisi molemmat suustaan ja otti vain oman. Ihan hyvä. SARALLE kävi samoin eli sekin toi ensin väärän! Se haisteli pitkään kapuloita ulkoreunalta oman ollessa keskellä. Keskelle siirryttyään se nappasi oman viereisen kapulan ja tuli luovuttamaan sitä vinoon asentoon. Laitoin koiran hetkeksi sisälle ja uudella yrityksellä se toi oikean kapulan ja tuli suoraan luovutusasentoonkin. Saralla taisi olla vaan liian kiire ekalla yrityksellä.


---


Tänä aamuna tokoiltiin jälleen. Lunta oli edelleen. Nyt se oli pehmeämpää ja hepuloitti koiria enemmän. SARALLE naksuttelin ruudussa oikeaa paikkaa. Tehtiin joka suunnasta vaihtelevassa järjestyksessä eri määriä. Ekat sujui hyvin, mutta kun vaihdettiin toiseen suuntaan, niin koira tarjosi edelleen samaa kohtaa kuin ensimmäisessä suunnassakin. Lumessa oli koiran jälkiä siinä kohtaa mikä varmasti vaikutti asiaan. Kävin näyttämässä oikeaa kohtaa, mikä sai koiran haistelemaan ruudussa (!!). Kiellon jälkeen laitoin kosketusalusta ruutuun ja käytettiin sitä parista eri suunnasta ruutua tehdessä. Sitten jätettiin alusta pois ja edelleen ruutu toimi.


Luoksetulossa otettiin pelkkiä vauhtituloja ja enemmänkin keskityttiin jääntiasentoon. Potkin lumet pois alueelta, että näin kyynärien tilanteen koiran ollessa maassa. Ekassa jätössä koira nousi istumaan. Siitä torut ja lopuissa jäänneissä kyynärätkin oli alhaalla. Tehtiin vielä eri kulmista perusasentoontuloa sekä käännöksiä paikoillaan ja askelsiirtymiä. Kaikki sujui.


RINNALLE myös samoja asioita. Ruudussa oikeaa paikkaa naksutellessa se tarjosi hyvin oikeaa paikkaa kunhan vain ensin lopetti ympäriinsä lumessa pomppimisen... Se osasi hakea oikeaan kohtaan ruutuun niin ruudun ulkopuolelta kuin ruudun sisässäkin. Merkkiä tehtiin erikseen. Jouduin ohjaamaan koiran käsiavuin merkille ennen kuin se ymmärsi hepuloinniltaan mitä oltiin tekemässä. Luoksetuloa otettiin lyhkäsiltä matkoilta. Keskityttiin vain erottelemaan suoraan sivulletuloa eteentulosta. Koiralla on eri jättökäskyt näihin ja Rinna onnistuikin nyt kaikissa. Sivulle se tuli oikeaan kohtaan, mutta eteentulot oli hieman vinossa aina jompaan kumpaan suuntaan. Tehtiin myös perusasentoontuloa, käännöksiä ja askelsiirtymiä. Kaikki ok.


Kotiterassilla tehtiin vielä tunnaria. Nyt kapuloita oli reilu kymmenen. RINNA haisteli vähän rumasti kapuloita, mutta oikea kuintekin löytyi. Sitä tuodessa suu vähän kävi. Kiire ja kapulan pureskelu selittynee sisällä odottavalla ruualla ;) SARAN suoritus oli nätti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti