lauantai 14. tammikuuta 2012

Jessica Svanljungin koulutus


Vietettiin päivää Jessica Svanljungin tokokoulutuksessa. Paikkana oli Koirakulma, kylmä mattopohjainen teollisuushalli Sipoossa. Koulutus oli järjestetty HSKP:n tokokouluttajille. Rinna pääsi kolme kertaa treenattavaksi ja Sara kerran.


Ekalla kierroksella otin RINNALLE liikkeiksi luoksetulon, ohjatun noudon ja seuruun. Luoksetulossa keskityttiin vain eteentuloasentoon ja siitä sivulle siirtymään. Mun pitää nyt luoda mielessä tarkat kriteerit, joita koiralta vaadin. Helppoa on laittaa kriteereiksi törmäämättömyys ja asennon suoruus, mutta tarkemmat kriteerit puuttuu... Edestä sivulle Rinnahan pompsahtaa. Tähän vain paljon toistoja oikealla tavalla, alkuun paljon apuja. Kyllä se siitä. Ohjatussa noudossa Rin kyttää kapuloita. Nytkin koira aloitti heti kyttäämisen, kun kapuloita vietiin. Merkille vein sitä ensin ja siitä lähetin noutamaan. Kyttää, kyttää ja äännähtää sitten kun saa luvan noutaa. Tehtiin ekaa kertaa myös merkkiä lähetyksenä silloin kun kapulat on merkin takana. Alkuun koira halusi juosta suoraan kapuloille, mutta kun ei annettu sen tehdä siten niin alkoi merkkikin kelpaamaan. Rinnalle pitää tehdä merkistä kiinnostavampi, arvokkaampi. Lisäksi sitä täytyy rauhottaa merkillä, ettei mene kyttäilyksi. Maahan vaan nameja syötäväksi. Ohjattua noutoa tehtiin vierailla kapuloilla ja merkkikin oli keltainen. Ei vierastuttanut. Lisäksi koira kiersi noudettavan kapulan joka kerta! Seuraamista ei olekaan Rinnan kanssa hetkiseen tehty. Olen vain vahvistanut oikeampaa kohtaa perusasentotreenillä. Nyt seuraaminen sujuikin paremmin kuin pitkään aikaan! Koira ei edistänyt niin paljoa (oli jo melko hyvällä paikalla!) eikä poikittanut lainkaan. Jatketaan samaan malliin. Lisäksi koiralle voi huomauttaakin, kun sen seuruupaikka muuttuu vääräksi. Tähän astihan olen vain vahvistanut oikeaa paikkaa palkan suunnan avulla sekä tehden paljon peruutuksia, käännöksiä ja pysähdyksiä.


Toisella kierroksella Rinna sai tehdä ruutua, hyppyä ja tunnaria. Ruutua tehtiin voittajan ruutuna. Ensin kisanomaisesti. Koira meni vähän hitaasti ruutuun ja laitapaikalle siellä. Kävelyssä se lähti ennen aikojaan liikkeelle. Ei optimisuoritus, mutta menipä kuitenkin ruutuun vierailla merkillä ja vieraassa paikassa ihan kisanomaisestikin. Ruudussa Rinnalla on samaa kyttäysongelmaa kuin ohjatussakin ja keskityttiin siihen. Virittelyissä koira todellakin virittyy ja sitten pääsee ääntä kun koira saa luvan juosta ruutuun. Tähänkin nameja maahan koiraa rauhottamaan. Myöhemmin riittänee pelkästää namin anto koiran suuhun ja sitten satunnaistaminen. Lisäksi voin erikseen provosoida koiraa haukkumaan (ei se paljoa innostamista tarvii...) ja siinä tilanteessa puuttua haukkumiseen. Hyppyä halusin tehdä ihan siksi, että este oli niin erinäköinen kuin mitä Rin on tehnyt. Ei ollut ongelmaa, sinnehän se varastikin! Rin ei edelleenkään osaa istua esteen takana (tai juuri muutenkaan...), muttei ole ihmekään kun ei olla treenattu. Treeniä vaan. Tunnarissa on ongelmana liian suuret kierrokset. Treenipaikoissa kierroksia on liikaa, etenkin jos koira näkee kapuloiden viennin. Silloin aletaan maistelemaan kapuloita siinä järjestyksessä kuin ne kohdalle sattuu tai pahimmilla se alkaa tuoda mitä vain. Ideahan sillä on tästä selvä, virettä on vaan ihan liikaa. Nyt tehtiin ensiksi niin, että menin kapuloiden luokse ja annoin toisen käskyn koiran tullessa kapuloille. Palkkaus tapahtui kauempana, siinä missä koira oli lähetettäessä. Sitten tehtiin tunnaria siten, että istuin kapuloiden vieressä. Annoin koiralle nameja maasta etsittäväksi ja sitten käsky etsiä kapula. Ja samaa uudestaan. Vähitellen sitten kasvatetaan matkaa kisamatkaan. Pikkasen koira vielä maisteli vääriä, mutta oikea palautui joka kerta. Lisäksi jostain syystä se myös pureskeli kapuloita tavallista enempi. Näitäkin pitää vaan treenata ja saada koira laskemaan virettä alaspäin.


Rinnan viimeisellä vuorolla otettiin paikallaanolot ryhmässä. Sitä ennen kuitenkin kehäänmenotarkistus. Ei ollut mitään ongelmaa, koira näki vain namin. Istumisessa jäin näkyville ja palkkailin koiraa välillä. Makuussa otettiin käskytykset erikseen ja menin makuun ajaksi piiloon. Kaikki hyvin.


SARAN vuorolla aloitettiin ruudulla. Koiran näkemättä kentälle levitettiin paljon häiriömerkkejä. Ensin otettiin luoksetulo ruudun vieressä olevilla merkeillä. Otin vain suoraan sivulletulon. Koira tuli hyvää vauhtia välittämättä merkeistä matkan varrella. Sitten siitä merkin kautta ruutuun menoa. Hyvin se löysi ruutuun häiriömerkeistä välittämättä. Lisättiin häiriöitä. Ensin lisättiin merkkejä ja matkalla oli kapuloitakin häiriöksi. Nämäkin sujui, matkalla koira hidasti vähän kapulan kohdalla, mutta jatkoi kuitenkin ruutuun asti. Lisättiin taas häiriöitä, nyt leluja ja nameja matkan varrelle. Ei nekään häirinnyt. Sitten lisättiin vielä ihmisiä matkalle. Oli seisovia ja istuvia ihmisiä. Nämäkään ei haitanneet. Ainoastaan sen verran häiriöitä koira otti, että se palasi entiseen tapaansa ruudussa ja tarjosi laitapaikkaa keskipaikan sijaan. Otettiin vielä erikseen keskipaikan tarjoamista. Näitä pitää vahvistaa edelleen!


Seuraamisessa Saralla on ongelmana ääntely. Se useimmiten äännähtää liikkeellelähdöissä. Sillä on väärä mielentila. Näihin avuksi namit. Koira sai syödä maasta nameja ja ne syötyään se kutsuttiin seuraamaan. Pysähtymisen jälkeen myös palkkaus maahan, useita pieniä nameja pienelle pinta-alalle. Ensin palkkaus useammin, sitten palkkaus satunnaistetaan. Tätä tehtiinkin eikä koira kertaakaan äännähtänyt lähdöissä. Jatketaan tällä :)


Luoksetuloissa keskityttiin taas maahanmenopysäytykseen. Kun en saa tästä liikkeestä sitä mitä haluan, niin en treenaa lainkaan tätä :p Nykyisin Sara näyttää jo välillä hyviä pysäytyksiä. Se olisi vaan tarvinnut paljon toistoja treeneissä, että ne olisi tulleet aikaisemmin esille. Nyt siis kun olen nähnyt sen parhaimmillaan, niin osaan asettaa kriteeritkin. Näihinkin vaan paljon toistoja. Treenataan ensin lyhyemmällä matkalla, jolloin saadaan enempi oikeanlaisia maahanmenoja ja sitten kun koira tietää mikä on vaatimus, niin kasvatetaan matkaa. Parasta näihin on namien heittely. Kierrättämällä ei toimi vaan niin hyvin.


Lopuksi otettiin vielä hyppynoutoa vinosti. Tähänkin tarvitaan lisää treeniä. Vinoimmista koira jättää paluuhypyn tekemättä ilman apuja. Haluun sille mallin, jossa pakettiin kuuluu hyppy, kapula ja vielä toinenkin hyppy. Koira nyki myös joissain käskytyksissä. Vikaksi Jessica käskytti ja antoi vielä hyppykäskynkin. Sara ei mennyt lankaan.


Hyvä koulutus oli, tykkäsin. Päälimmäisenä jäi mieleen kuitenkin treenien suunnittelun puuttuminen Rinnan kohdalla. Saran treenit osaan suunnitella, mutta Rinna tekee ilman suunnitelmia. Se osaa jo paljon, sillä on pohjat kaikista liikkeistä, mutta kaikki on vaan edelleen kesken. Vois suunnitella aina parille viikolle satsit liikkeitä ja keskittyä vain niihin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti