sunnuntai 19. elokuuta 2012

Treenikertomuksia


Pe-iltana treenattiin Wilman kanssa Talissa. SARA alkoi taas jätättää jo sinne menomatkalla. Nyt käskin sen vaan kävelemään reippaammin  ja sehän kävelikin. Paikan päällä se oli hieman huolestunut, mutta siinä hengaillessa aika pian normalisoitui. Ampumisen ajaksi koira pääsi taas autoon odottelemaan. Sen jälkeen koiraa autosta otettaessa se oli aika normaali. Saran kanssa tehtiin A-noutoa. Ensin loivalla esteellä, sitten jyrkällä. Pitkästä aikaa Sara hyppäsi menomatkalla jo harjalta. Tätä korjattiin laittamalla lelua esteen juurelle. Sitten katsastettiin jäävät. Seisomiset oli suoria, mutta koira edelleen tekee teputtelua etutassuilla pysähtyessään. Sen karsinta on seuraava projekti. Seisomisten vartaloavun voisi jättää pois. Se sekoittaa hurjasti koiraa istumisissa. Jos vahingossakaan käännän vartaloa käskyä antaessa, niin koira seisoo oli käsky mikä vain. Maahanmenoissa palkkattiin koiraa lelulla taakse. Olipa nopeita! Saralla ei vaan uusi käsky ole niin varma, että se korkeammassa vietissä vielä toimisi. Lisäksi mulla on vaikeuksia sanoa uutta käskysanaa aina samanlailla. Sitäkin  pitäisi treenata...

RINNA teki tällä kertaa seuruutreeniä ja paikallaanoloa ammuttaessa. Makuussa koira ei ampumista huomannut. Seuruussa se ekoilla säpsähti ja vilkaisi, mutta sitten se päätti olla välittämättä paukkeesta. Rinna kuunteli vielä joitakin laukauksia aidassa kiinni ollessaan. Rinna teki myöskin noutoa pitkältä matkalta. Palkkasin vauhdista ja siinä ei ongelmaa ollutkaan. Lähdössä vaan meinaa päästä haukkua ja vauhtipalkkauksissa palkkaan liian usein sivusta, kun pitäisi palkata jalkojen välistä... Ei pidä ottaa tavaksi. Lopuksi Rin teki vielä paikkamakuuta häiriöllä. Ensin Wilma huuteli häiriökäskyjä ja sitten häiriköi pallolla. Käskyt ei haitanneet, mutta pallo meinasi olla paha. Palkkailin koiraa, kun sen kontakti palasi minuun pallon kyttäämisestä.

---

Lauantaina treenattiin aussieporukalla Sirkuskentällä. Hellettä oli. RINNA aloitti kapulan kanssa. Palkkailin sitä odottamisesta kapulan heiton jälkeen ja sitten seuruutin koiran kapulalle. Tehtiin erikseen myös kapulan tuontia luovutusasentoon. Nämä oli hyviä. Lopulta tehtin kokonaista noutoa. Jonkin kerran tuli lähtöhaukkua ja kapulaa saalistettiin, mutta muuten nouto toimii. Kaukoista tehtiin ensin avoja. Palkkailin sieltä täältä ja vaihdot toimi nyt yhdellä käskyllä. Sitten muita vaihtoja läheltä. Nää on treenin puutteessa taantuneet. Ruudut oli rakennettu merkiltä kumpaankin suuntaan. Tein kumpaankin ruutuun lähetyksiä suoraan. Pääasiassa koira haki kerrasta hyvään kohtaan, joillain kerroilla se jäi ruudussa liian eteen ja korjasi sitten itse taakse. Ruutuakin pitäisi alkaa liikkeenä viemään eteenpäin. Luoksetuloja (suoraan sivulle) otin normina ja kiertojen kautta. Rinna alkaa osata jo jarruttaa ;D

Tauon jälkeen tehtiin tunnari usealla kapulalla liikkuroituna. Kapulat oli lähekkäin eikä Rinna tehnyt kunnolla haistelutyötä. Se toi kaksi kertaa viereisen kapulan ja kolmannella vasta nosti sen oikean. Pelkät kehut tästä ja uudestaan. Nyt koira käytti nenäänsä heti ja oikea tuli. Tosin ravilla, kuinka ärsyttävää :p Otettiin loppuun paikkamakuu ryhmässä. Jäin näkösälle. Aika alussa koira meni jo lonkalleen. Kävin korjaamassa ja loppuajan koira pysyi asennossaan.

SARAN kanssa tehtiin molempia ruutuja. Eli merkille lähetys ja sieltä sitten ohjaus jompaan kumpaan ruutuun. Oikealla oli pinkit merkit valkoisella nauhalla ja vasemmalla keltaiset sankot maahanpiirretyllä viivallä. Ensin oikeaan lähetys. Sinne meni. Tämän jälkeen vasemmalle koira ei lähtenyt, se yritti muttei kuitenkaan löytänyt ruutuun asti. Eikö se vaan hahmottanut ruutua vaiko ei vaan uskonut, että toiseenkin suuntaan voin lähettää. Näitähän on kyllä tehty aiemmminkin ja silloin koira on kyllä mennyt sinne minne ohjataankin. No ekan kerran jälkeen sujui kumpaankin suuntaan. Oikealle näyttää koiralla olevan helpompi pyörähtää oikeaan kohtaan, vasemmalle pyörähtämällä se ei päädy niin ideaaliin kohtaan. 

Kaukoista nyt m-s-vaihdossa koira otti askeleen taaksepäin koematkaltakin. Toki tätä pitää vielä vahvistaa. S-i-vaihdoissa pitää vielä kriteerejä selventää, että koira tekisi joka kerran oikein. Jäävien maahanmenoa otin lelupalkalla. Sara pitää saada kuuntelemaan myös korkeammalla vireellä. Eli sitä työstetään vielä. Kun oikein keskityn, niin osaan sanoa käskysanan samallalailla joka kerta :p Seisomista otin itse peruuttaen. Pallon kanssa koira jää kyttäämään palloa ja tekee teputtelut. Namin kanssa se pysähtyy terävämmin.

Tauon jälkeen Sarakin teki tunnarin liikkuroituna. Kapula oli piilotettuna hiekkaan muiden taakse. Sara haisteli kapuloita ja otti väärää suuhunkin, mutta sylkäisi sen heti. Ja jatkoi kapuloiden haistelua, jatkoi ja jatkoi. Lopulta se laajensi haistelualuetta kauemmas ja päätyi oikean luokse. Hyvin se teki töitä ja malttoi mielensä, vaikka välillä näyttikin siltä, että se luovuttaa. Otettiin vielä luoksetulon maahanmenoja apparin palkatessa taakse. Ei ollut pahaita, joten annoin lisäapuja, jotta sain palkattaviakin versioita koirasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti