keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Vuodessa

Nyt vuoden vaihduttua voisi taas kasailla viime vuoden totetumat ja kirjata tälle vuodelle tavoitteet. SARAN vuoden vaihtumisen juhlinnat meni jälleen hieman edelliskertoja paremmin. Niin väärin kun se onkin, niin Saralle sopii jo päiviä etukäteen kuuluva peuke. Se ehtii tottua ennen pahinta ryskettä. Ekoihin paukkeisiin se reagoi huolestumalla, mutta sitten se ei enää välittänyt. Ulkona valoilmiöt sai koiran vähän peljästymään, mutta sisällä kotona tai vieraissa sitä ei mikään haitannut. RINNA ei taaskaan välittänyt mistään.

Viime vuodelle asetetut tavoitteet löytyy tarkemmin täältä

SARAN päälajina vuoden ajan oli toko. Tänäkin vuonna Sara jatkaa toko päälajinaan. Se pysyy edelleen mun ykköstokokoirana. Tarkoituksena on kisata karsinnat sekä SM- ja PiirM-kokeet vähintäänkin. Ehkäpä vuoteen mahtuu ulkomaanreissukin ;) 

Edellisvuoteen verraten Saran tavoitteena oli kisata enempi ja se toteutui. Vuoden aikana käytiin 15 kokeessa. Kisamenestys oli vaihtelevaa. Sara sai tänä vuonna ensimmäiset 0-tuloksensakin. Kaiken kaikkiaan kuitenkin ykköstulosvarmuus kasvoi. Alkuvuodesta kisattiin karsintakokeissa, joista melkein jokaisesta saatiin ykköstulos. Osallistuttiin myös SM- ja PiirM-kisoihin. Ensimmäinen loppui ennen aikojaan punaiseen korttiin ja jälkimmäisessä jäätiin vaille tulosta. Lisäksi koira kävi kisaamassa Tallinnassa saavuttaen Viron tottelevaisuusvalion arvon (tai saavuttaa sitten kunhan täyttelen paperit...). Näiden lisäksi Sara kisasi useassa taviskokeessa. 

Tänä vuonna on tarkoitus jatkaa samalla mallilla. Saralle sopii säännöllinen kokeissa käyminen. Silloin sen paketti pysyy paremmin kasassa. Koitetaan ylläpitää sitä kokonaisuutta. Saran kisaminä ja treeneissä oleva koira poikkeaa toisistaan äänekkyydellä. Treeneissä koira ei ääntele systemaattisesti. Kisoissa se ääntelee. Minä olen erilainen kisaolosuhteissa. Edelleen jännitän kisaamista. En tokikaan siinä määrin kuin ennen, mutta siltikin vähäsen. Kisoissa lisäksi en pysty 100-prosenttisesti keskittymään koiraan, vaan osan huomiosta vie muut tapahtumat ympärillä. Sanotaan myös, että liikkeiden ylläpitäminen on kaikista vaikeinta. Tämänkin allekirjoitan. Yhden liikkeen mennessä parempaan päin joku toinen hajoaa. Siksi toki tänäkin vuonna työstetään liikkeitä ennestään paremmiksi, varmemmiksi. Joissain liikkeissä en vain osaa viedä koiraa pidemmälle, mutta katsotaan kuinka pitkälle osaan viedä. Viime vuonna otettiin silmätikuksi kaukot ja luoksetulo. Kaukoissa mentiinkin eteenpäin, mutta luoksetulossa ei ja työsarkaa kummassakin vielä riittää. Näiden liikkeiden parissa siis jatketaan tänäkin vuonna. Lisäksi Sara saa opetella paikkamakuun pää maassa sekä onnistumaan tunnarissa useammin.

Agilityssä Saralla oli hyvä vuosi, vaikkakaan se ei näkynyt treenien tai kisojen määrissä. Se laatu kuitenkin oli parempaa ;) Saran kanssa startattiin yhteensä yhdeksän kertaa parhaan tuloksen ollessa vitonen (ja loput starteista päättyi hylkäykseen). Vuoden tavoitteena oli kisata edellisvuotta enemmän ja se toteutui, sillä kyllähän yhdeksän starttia on enemmän kuin kahdeksan...Tänä vuonna on tarkoitus panostaa agilityyn enemmän. Tavoitteeksi latetaan taas edellisvuotta useampi startti. Edelleen myös tavoitellaan parin viime vuoden tapaan nollia, edes sitä ensimmäistä.

Lisäksi koiran tavoitteena oli treenata pk-puolelta jälkeä, esineruutua ja tottista. Näitä tehtiinkin, mutta hyvin vähissä määrin. Paukkuja ei saatu kuntoon, muttei hirveästi niitä treenattukaan eikä jatkossa edes enää yritetä. Mulla ei oma pää riitä kahden koiran kanssa samassa lajissa tavoitteelliseen harrastamiseen. Tänä vuonna Sara saapi tehdä jälkiä, esineitä ja tottista, jos vaan minä jaksan tehdä. Toivottavasti jaksan, sillä koira tykkää kyllä kaikesta muusta paitsi niistä paukuista. Tänä vuonna uutena lajina Sara vois alottaa vaikka rally-tokon ja ehkäpä keskittyä enempi siihen. 

RINNA oli viime vuonna pääasiassa pk-koirana. Ja tänäkin vuonna sen pääpaino tulee olemaan pk-lajeissa. Viime vuoden tavoitteena oli korkata koiran koeura ja se korkattiinkin hyvillä tuloksilla jäljellä. Kerättiin koularit ykköstuloksin sekä ykkös- että kakkosluokasta. Tämän vuoden tavoitteena on koulari kolmosista. Kaikissa osa-alueissa riittää työstämistä, eniten tottiksessa. 

Viestiä Rinna juoksi säännöllisen epäsäännöllisesti vailla eteenpäin vievää suunnitelmaa. Tälle vuodelle toivon paremmin suunniteltuja treenejä tähdäten koevalmiuteen. Uutena lajina aloitettin loppuvuodesta haku ja sitä jatketaan tänäkin vuonna.

Tokossa tavoitteena oli kerätä TK2-koulari sekä saada voittajasta ykköstulos. Ensimmäinen kerättiin, mutta voittajassa ei startattu. Edellisvuoden tavoin koen epäonnistuneeni taas treenien suunnitelmallisuudessa ja johdonmukaisessa treenaamisessa :p Mutta nyt en ota tästä enää paineita. Toko ei ole Rinnan ykköslajina. Tälle vuotta toivon kuitenkin VOI1-tulosta, mutta voipi olla että muiden lajien treenaaminen menee edelle etenkin kun tämä talvi näyttää olevan vähäluminen.

Viime vuoden tavoitteena agilityn puolella oli starttaaminen kisoissa ja se tehtiin. Rinna kävi hyllyttämässä yhteensä 18 kertaa. Useimmiten hylkäys johtui kontaktin suorituksen korjaamisesta, mutta kyllähän muitakin syitä oli :p Samalla hajosi lähdöissä odottaminen. Tämän vuoden tavoitteena onkin idioottivarma lähdöissä odottaminen. Ilman sitä ei ole asiaa kisoihin. 
  
Lisäksi Rinna kävi luonnetestissä rinnamaisesti, +250 ja laukausvarma.

Ja auto tuli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti