tiistai 28. tammikuuta 2014

Kuria

Eilinen SARAN EVL-kurssilla aloitettiin seuraamisella. Pidin koiralle tiukan kurin. Tehtiin käskytettynä kahteen kertaan. Ekassa jouduin puuttumaan ääntelyyn ja kontaktin tippumiseen enempi. Myös käännökset (vasempaan) oli huonompia. Toisella yrittämällä sujui paremmin. Joko treeni toimi tai sitten koira sai enimpiä kierroksiaan purettua siinä. Kuria ehdottomasti jatketaan. 

Sitten tehtiin ruutuja. Halliin oli rakennettu kaksi ruutua kymmenen metrin päähän toisistaan. Toisen merkki oli toisen aloituskohta. Merkiltä oikealla mennessä ruutu oli oransseista kartioista punaisella nauhalla. Vasemmalle merkiltä mentäessä ruutu oli vaaleanpunaisista kertioista ja keltaisesta nauhasta. En tiedä oli värit vaiko suunta syynä, mutta vasempaan mennessä (vaaleampi ruutu) Sara paineli herkästi väärään ruutuun. Vähitellen alkoi sujumaan. Ruutujen paikan vaihtamisella ei ollut merkitystä tai sitten koira osasi jo siinä vaiheessa. Ruudussa koiran paikka ei ollut aivan ideaali, mutten nyt puuttunut siihen, se ei ollut treenin aihe. Saran paikka oli ruudun keskellä. Haluaisiin sen olevan vielä taempana. Positiivista kuitenkin paikka oli parempi kuin monesti ennen. Vaikeammissa treeneissähän Sa tarjoaa huonompaa paikkaa usein lähempänä reunaa.

Kaukoihin sain kooman koiralle aikaiseksi potkimalla palloa samalla asentoja käskyttäessä. Keskityttiin lähinnä m-i-vaihtoon. Nostin koiran ylös, jos koira ei koomassaan reagoinut käskyyn. Parin toiston jälkeen koira alkoi toimimaan. Se pystyi tekemään ripeän vaihdon vaikka katse olikin pallossa. Näitäkin lisää.

Päivän sana oli vaatiminen. Koitin pitää tarkat kriteerit liikkeissä yllä ja vaatia koiralta sitä suoritusta mitä haluan. Yhtään sen vähempi ei kelpaa. Sarakin jokseenkin alkoi tekemään entistä paremmalla draivilla töitä, kun vähempi ei kelvannut. Se sisuuntui. Liikkeiden lisäksi otin koiran haltuun liikkeiden väleissä. Yleensä liikevälejä ei tule treenattua kuin erikseen niitä treenaamalla tai kokeenomaisissa treeneissä. Voisin ottaa koiran aina haltuun kaikissa treeneissä. Se tulee ihan ilmaiseksi siinä välissä tehtynä. Otin koiran myös seuraamalla autolta halliin. Yllättävää autosta otettuna koiralla oli vaikea ymmärtää perusasentoon tuloa. Se tuli kyllä käskystä, mutta asenne ei ollut mukana. Halliin seuruuttaminen oli ok. Vaikeinta oli hallin ovella, jossa ovea pitää väistää ja kynnyskin on. Nämä häiritsi Saraa, se ei kuitenkaan katkaissut kontaktia hallin katsastamisen takia.

---

Tänään treenailtiin Päivin kanssa kirkolla. RINNA oli mukana. Sama kurinpito jatkui. Rinna ei saanut yhtään rallatella. Ensin tehtiin ruutua. Ruutu oli hankalassa paikassa ja ekan teinkin näyttönä, sitten pelkkiä lähetyksiä. Koira hakeutui hyvin oikeaan paikkaan. Lähdössä se haukahteli, mutta kielsin nämä ja koira osasi lähteä myös äänettä. Tähän mustavalkoisuutta. Myös seuraamaan tulossa koira äänsi. Tätä pitää muistaa namittaa. 

Merkkiä tehtiin kapulahäiriöllä. Ensin kapula oli linjalla maassa ja sitten Päivi heitteli kapulaa. Rinna ei mennyt kertaakaan kapulalle vaan valitsi aina merkin. Se kesti jopa kapulan heiton merkin viereen koiran ollessa menossa merkille. Lähtöhaukkua tuli merkille mennessäkin, mutta koira hiljeni hyvin kiellosta.

Luoksetulon pysäytyksiä tehtiin kierroilla. Ne oli ihan ookoo. Seuraamista tehtiin kahdessa osassa. Rinna ääntelee tässäkin herkästi. Paljolti ääniin vaikuttaa minun liikkuminen. Kun teen liikkeellelähdöt ja käännökset rauhallisemmin, niin ääntäkin on vähemmän. Ääntelyyn koiran makuuttaminen ei näyttänyt nyt vaikuttavan. Sen sijaan puhuttelu toimi. Rinna otti sen vakavammin kuin ennen. Toko on vakavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti