lauantai 29. elokuuta 2009

Kisanomaistakin treeniä


Kokoonnuttiin viiden koirakon voimin Sahaajankadun hiekkakentälle ottamaan kokeenomaista treeniä. Ensimmäisenä otettiin paikallaanmakuu yhdessä. Käskytykset otettiin yksitellen ja Sa toimi taas vain omillaan. Menin piiloon koko kolmiminuuttisen ajaksi puskan taakse, muut jäi näkösälle.


Paikallaanolon jälkeen Sara sai jäädä kentän laidalle odottamaan, kun liikkuroin parin alokasluokan koirien liikkeet. Sara pääsi sitten ottamaan kisanomaisena ruudun, metallinoudon, tunnarin ja liikkeestä istumisen. Ruudun kokoamista Sa ei nähnyt, se tehtiin omista merkeistä ja nauhasta. Ruutu oli ihan sikahieno! Koira lähti käskystä vauhdilla, juoksi suorilla ruutuun, jossa sain sen pysäytettyä niin, että tassut oli ruudun sisällä, häntä ulkona. Maahan koiruus putosi nopeasti. Sa tuli nopsaan kutsusta seuraamaan, ei juossut ohi vaan tuli oikeaan paikkaan ja seurasi oikeassa kohdassa. Kaavio tehtiin vasempaan. Seuraavana metallinouto. Se oli hyvä. Sitten tunnari 7 kapulan rivillä. Sa aloitti haistelut jälleen keskeltä, eteni oikeaan laitaan ja nappasi laitimmaisen suuhunsa (väärä). Koira jatkoi haistelujaan riviä takaisin päin kapula suussa ja vaihtoi oman kohdalla oikeaan, jonka toi. Tarkoitus oli ketjuttaa palkatta sekä nouto että tunnari, mutta jäi sitten tunnarikin pelkillä kehuilla palkatuksi. Taisipa olla taas liikaa kierroksia tunnaria varten. Liikeestä istumisessa oli tarkoitus, että liikkuri naksauttaa koiran istuutuessa. Sa oli kuitenkin kuin se ei olisi koskaan kuullutkaan liikkeestä istumisesta, ehdotti käskyyn vaan maahanmenoa ja seisomista. Istuminen onnistui vasta, kun muisteltiin liikettä käsiavuin. Tää on jännä liike, koiruus kun tuntuu osaavan sen pitkiäkin aikoja ja sitten yhtäkkiä unohtaa täysin. Sar oli kyllä kierroksilla, ei ehkä keskittynyt täysillä? Seuruuosakin meni edistäen. No lisää treeniä vaan, ei kai siinä muu auta.


 


Jatkettiin sitten itsenäisesti ilman liikkuria. Ensin ruutuja alustan kanssa. Sara tarjosi taas alustan hipaisuja. Pääasia on, että koiruus hakeutuu ruudun taakse alusta luokse. Patistin koiraa kuitenkin ottamaan kontaktin alustaan kunnolla ja lopetettiin hyvään suoritukseen, jossa Sa juoksi suoraan alustalle ja pysyi siinä hyvän aikaa. Liikkeestä istumistakin otettiin uudestaan. Nyt ei ollut mitään ongelmaa! Luoksetuloja otettiin pelkästään vauhdikkaina. Ensin maalinkierron kautta ja sitten suoria pitkältä matkalta.


 


Kaukoista otettiin kaikkia muita vaihtoja paitsi s-i-vaihtoa (sitä treenataan vielä vain sisällä). Muut käskytin muutaman metrin päästä, mutta avon vaihtoja tehtiin pidemmälläkin välillä. Seiso-maahan-vaihdot oli koiran osaamiseen nähden ihan kivoja, joskin Sa välillä ennakoi. Koira ennakoi myös takapalkkausta, se jättää siis kyynärät välillä ilmaan. Pitää siis vähentää takapalkkausta ja palkata vaihtelevammin. Muissa vaihdoissa olikin sitten ongelmaa. Sa otti pari kertaa askeleita seisomaannousuissa, korjauksella korjaantui. Enemmän töitä sainkin sitten tehdä m-i-vaihdon kanssa. Sa nimittäin peruutti noustessaan istumaan! Ihan namilla ohjaten tehtiin ennen kuin koiruus muisti oikean liikeradan. Loppujen lopuksi vaihdot meni kuitenkin hyvin ja saatiin tehtyä pieniä sarjojakin.


 


Loppuun otettiin vielä pieni seuruupätkä. Treenien alussa vahvistin edistämättömyyttä takapalkan kanssa. Lähinnä vain hidasta ja juoksua, joissa edistysongelmaa ei ole (edistää ainoastaan normaalissa käynnissä). Hitaaseen liitin käännöksiä vasempaan, niissä koira käytti takapäätään hyvin. Juoksuun otin vauhdista pysähtymisen, se oli hyvä! Ei siis edistämistä, näykkimistä tai ääntelyä!


 


Kotimatkalla pysähdyttiin vielä lähiparkkikselle tekemään tunnaria. Kuuden kapulan rivi, oma oli toinen vasemmalta. Sa aloitti haistelut nyt ekaa kertaa aivan oikeasta reunasta (noh, kyykkäilin hämäykseksi siellä...), eteni siististi haistelleen vasempaan kunnes haistoi oman, jonka toi. Nyt siis kierrokset oli niin kohdillaan, että malttoi haistella. Meni tosin ravaamalla molempiin suuntiin, mutta nyt tarvii saada vaan koiruus olemaan napsimatta muita. En ole enää jaksanut panostaa haistelujärjestykseen, pitäisiköhän?


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti