keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Metsäilyt


Tein koirille jäljet ja niiden vanhetessa tehtiin esineruutua ja Rinnalle keppijälkeä. Esineruudulla oli kokoa n. 2 x 50 m. RINNA ensin. Laitoin sille aika eteen kannon taakse pallon. Lähetyksellä Rin paineli suoraan taakse ja sieltä takaisin tullessa löysi pallon. Heti pennun nostettua sen kehuin ja palkkalelu lensi. Vein samaisen pallon uudestaa ruutuun, tällä kertaa toisen kannon taakse lähemmäs ruudun keskiosaa. Taas Rin paineli lähetyksellä ruudun takaosaan ja sieltä palaillessa löysi pallonkin. Nyt Rin nosti pallon ja lähti tuomaan sitä. Aloitin kehut vasta kun pentu oli pari metriä kantanut palloa. Tällä kertaa penne vaihtoi toiseen leluun vasta tuotuaan pallon minulle asti. Hyvähyvä.


SARALLE laitoin samoihin kohtiin pallot. Lisäksi keskiosan puskassa oli narupallo ja toinen narupallo takalaidalla. Sara keräsi esineet siinä järjestyksessä kuin ne ruudussa olikin eli kauimmainen viimeiseksi. Muut esineet se löysi nopsaan, mutta viimeistä se joutui etsimään pidempään. Palkka tuli toisesta ja vikasta esineestä.


Niityn puolella kävin tekemässä RINNALLE keppijäljen, neljä keppiä muutaman metrin välein. Rinnalla ei ollut mitään ymmärrystä keppien päälle. Se tartti avut ilmaisuihin. Jäljestyskin oli tökkivää, kun jatkuvasta pentua piti pysäyttää kepeille. Pentu esittikin sijaistoimintaa syömällä ruohoa. Jotenkin tämä opetustyyli ei tunnu nyt hyvältä? Lopuksi laitoin kepin maahan ja annoin Rinnan vapaasti ratkaista mitä sen suhteen tekee. Se meni maahan keppi etutassujen välissä. Näin ilman jäljestämistä se kyllä osaa keppi-ilmaisut, mutta jäljestäessä jälki vie voiton.


Jäljet ehti vanheta tunnin. RINNAN jälki oli n. 100 metriä pituudeltaan. Siinä oli pidempi suora osuus alussa, joukossa pari kuivan metsäojan ylitystä. Loppupuolella oli 90-asteen käännös oikeaan ja sen jälkeen pian purkki, jonka päällä keppi. Alkuun otin janaa viitisen metriä. Sen pentu kulki hyvin suoraan ja nosti jäljen oikeaan suuntaan. Rinna veti laajaa siksakkia jäljen päällä. Tuli tässä vaiheessa vasta mieleen edellinen, vaikea jälki. Olisi ehkä pitänyt nyt tehdä helpompi jälki nyt. Pentu kuitenkin paransi jäljestystään. Ekan ojan pohjan Rin kävi tarkistamassa ojan suuntaisesti, mutta jatkoi sitten takaisin jäljelle. Toista ojaa pentu ei huomioinut. Kulmassa penne meni ensin yli, sitten paikansi suuntaa kiertämällä puita ja liina meni solmuun. Käskin pennun odottaa paikoillaan liinan selvittelyn ajan. Jatkaessaan jäljestystä Rin lähti jäljestämään takaisin päin. Liinan kiristyessä se kääntyi takaisin päin ja kiersi taas puita niin paljon, että liina oli uudestaan solmussa. Käskin taas pennun paikoilleen ja selvitin liinan. Tämän jälkeen penne lähti jäljestämään oikeaan suuntaan. Purkki keppeineen löytyi ja penne ilmaisi sen menemällä maahan itsenäisesti :)


SARAN jälki oli n. 150 metriä pitkä. Alku oli aika mutkittelevaa, puolivälissä 90-asteen käännös vasempaan, lopussa polun ylitys ja heti sen jälkeen ohut keppi. Saralle otin alkuun muutaman metrin janaa. Sen se meni suoraan, mutta nosti sitten takajäljen. Liinan kiristyessä se kääntyi oikeaan suuntaan. Sarppa jäljesti ihan nätisti, Saramaiseen tapaan tarkastellen. Kulmassa Sa meni hieman yli, mutta sai hajun ja kulma mentiin pyöristetysti. Polun ylitys sujui hyvin. Keppikin löytyi. Tosin sitä Sa joutui paikallistamaan tavallista pidempään, mutta pienihän se keppi olikin.


---


Illemmalla alkoi mun tokokurssivetovastuu. Ennen kurssia tokoteltiin RINNAN kanssa Sirkuskentän nurmikolla. Häiriönä oli kentälliinen treenailevia koiria. Seuraamisissa pidin lelua oikeassa kädessä tai liivin takataskussa, josta vedin sen esiin oikealla kädellä. Edisti, vaikka palkkasinkin aina selän takaa. Edistämistä lukuun ottamatta oikein hyväilmeistä seuraamista. Seuruutin penneä myös kohti reppua ja sitä ympäri. Vasempaan kiertäessä penne pitää tiiviisti paikkansa, oikeaan se vähän irtoaa. Otettiin myös perusasentoon tulemista. Ei hyppinyt edes montaa kertaa :) Kaukoista tehtiin jumppana m-s-m- ja m-i-m-vaihtoja. Jäävistä tehtiin maahanmenoa ja istumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti