sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Vappu Alatalon hyppyseminaari, osa II


Alunperin Sara oli osallistumassa seminaarin jatko-osaankin, mutta juoksut esti senkin. Niimpä RINNA pääsi mukaan. Olisin mielenkiinnolla halunnut kuulla onko Saran hyppytekniikka parantunut. Mutta eipä mennyt hukkaan Rinnankaan kanssa vietetty aika ;)


Perussarja. Meno oli varsin etupainotteista. Aussielle on tavallista etupainotteisuus. Rinnallakin on enemmän kulmauksia edessä kuin takana. Takapään käyttöä pitää siis paljon vahvistaa. Käytin ensin namialustaa, mutta paremmaksi todettiin kuitenkin lelu (ei liian kiihdyttävä).


Etäisyyden arviointi. Vika väli vaihteli 9-12 jalkaa. Nyt pentunen käytti takapäätään ponnistamiseen :)


Set point. Parilla ekalla kerralla Rinna ratkaisi ongelman hyppäämällä molempien rimojen yli yhdellä loikalla. Tilannetta korjattiin laittamalla lelu rimojen väliin. Pari kertaa näitä ja ongelma korjaantui. Vika yritys olikin hieno tasainen hyppykaari. Kaikissa toistoissa pentu hyppäsi hyvin takapainotteisesti.


Se miksi Rin teki perussarjaa etupainotteisesti voi johtua siitä ettei treeneissä esim. hyppyjen välit (standardimitat) ole olleet juuri Rinnalle sopivia. Toisekseen kuulemma yleisestikään aussiepenikat ei välttämättä miellä speed pumbeja juuri miksikään. Rinnan kanssahan on tehty paljon juurikin perussarjaa speed pumbein. Rimat saakin nykyään olla mukana siivekkeiden alaosan korkuisina. Erityisesti Rinnalle läksyinä tehtäväksi kasvavaa sarjaa, etäisyyden arviointia ja set pointia. Ja sitten myöhemmin perussarjaakin (vale)okserein. Lisäksi opetellaan "Hand touch", jonka avulla treenataan takapään lihaksia.


Leluilla voi pelata paljon. Treenin alkuosassa voidaan käyttää "huonompia" leluja ja loppua kohden ottaa paremmatkin mukaan koiran viretason mukaan. Lisäksi saalistusta estämään lelun voi piilottaa sankon taakse. Ja yleistä leikkimisestä: lelu joustaa ja leikitään lelu alhaalla (niskalle parempi). Tuttuja asioita, mutta toteutus vaan ontuu... Lisäksi pitää muistaa tehdä säännöllisemmin syviä lihaksia aktivoivaa treeniä. Niitä kun tulee tehtyä hyvin epäsäännöllisesti (harvoin). Samoin venyttelyjä ja hierontaa pitäsi tehdä useammin. Rinnaahan mä en vielä itse uskalla hieroa, mutta ainakin Saraa voisi hieroa säännöllisemmin.


Rin vietti koko semmapäivän kevythäkissä. Ja hienosti se siellä olikin, vaikkei aiemmin olekaan viettänyt boksielämää. Tauolla opeteltiin uusi temppu ja nyt penne sujahtaa häkkiin "Boksiin"-käskyllä :)


---


Illemmalla käytiin SARAN kanssa treenaamassa lähipuiston nurtsilla. Tehtiin ruutua (nauhallinen) ja ohjattua noutoa sekaisin. Ensin noudot molemmista suunnista, sitten ruutu molemmilta puolin merkkiä ja taas nouto molemmilla suunnilla ja ruutu molemmilta puolin merkkiä. Ohjattua tehtiin selkä ruutua kohden. Mun kriteerit merkillä on laskeneet ja kertaalleen koira olikin hieman liikaa vinossa ja vinosta asennosta johtuen se olisi hakenut keskimmäisen kapulan ellen olisi kieltänyt. Siinähän se taas näkyi, tiukemmat merkkikriteerit takaisin! Saran ei tarvitse olla kuin hieman vinossa ja se vaikeuttaa jo kovastikin koiran seuraavaa liikettä. Itselle lisäksi muistiin opetella pysäyttämään koira ennen keskikapulalle menoa. Siitä voi vielä pelastaa tilanteen, jos meinaa huonosti käydä. Muuten ohjatut noudot sujui hyvin.


Ruutuun olin jättänyt kosketusalusta kauimmaiseen nurkkaan. Sa tarjosi aika ensin lähintä nurkkaa ja siitä uudella käskyllä haki alustalle. Näistä pelkkä kehu ja uusi yritys, jossa koira juoksikin suoraan alustalle takanurkkaan. Vikalla kerralla koira meni jo ekalla kertaa suoraan oikeaan paikkaan ruudussa. Näitä siis paljon lisää! Merkit otin vielä erikseen syyniin. Laitoin kaksi merkkiä n. 5 etäisyydelle toisistaan ja kasvatin matkaa aina n. 15 metriin asti. Oma sijaintini vaihteli metristä aina 15 metriin asti. Saatiin tosi monta hyvää merkkiä. Eli yhdistettynä ruutuun tai kapuloihin merkki huononee. Pitää kuitenkin vielä vahvistaa merkkiä myös ilman häiriöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti