sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Lisää treeniä

RINNA ei päässyt viestileirille, mutta se pääsi silti juoksemaan, kun HAU:n kisoissa oli tarjolla ykkösille neljä agistarttia. Tehtailtiin kaikilta radoilta HYL. Ulkoradat oli tuomarikokelas Jari Suomalaisen käsialaa ja ne oli hyvällä tapaa erilaisia! Virallisesti tuomarina oli Ritva Herrala. Sisäradoilla tuomarina oli Johanna Nyberg ja sielläkin oli tuomarikokelaana Arto Laitinen.


  • Ekan radan alku oli vaikea. En tiennyt vielä radalle mennessäkään miten sen ohjaisin ja pitkäksihän se hyppy renkaalta meni. Sain kuitenkin koiran rääkäistyä ennen puomiin koskemista oikeaan suuntaan. Kepeille tultiin putkesta ja koirassa oli liikaa vauhtia. Se kerkesi vasta toiseen väliin. HYL tehtiin keinulla. Rinna teki keinun siististi, mutta varasti siitä ja palautin koiran takaisin kontaktille. Rimavirheitä ei tullut.
  • Toisella radalla en ollut tarpeeksi jämäkkä ohjauksessa ja Rinna meni selän takaa putken väärään päähän. Siitä HYL. Yksi rima tipahti tällä radalla. Vedätin koiraa sivusuunnassa Rinnan sitä kestämättä. Rata keskeytetitin A:lle, jossa koira ei pysähtynyt kontaktille vaan vasta maahan. 
  • Kolmannella radalla vekkasin liian lähellä estettä ja rima tippui. HYL tällä radalla tehtiin siinä vaiheessa, kun koira ei pysähtynyt puomille vaan tässäkin vasta puomin jälkeen maahan. Keskeytin radan siinä. 
  • Neljäs rata alkoi samanlailla kuin toinenkin. Nyt vekkasin koiran oikeaan putkipäähän. Vekkauksen jälkeinen rima tippui, mutta sain koiran menemään nyt oikein putkeen. Keskeytettiin tällä kertaa lentokeinuun ja siis HYL tästäkin.
Tuloksilla ei juhlittu eikä radoilla muutenkaan, muttei se haittaa. Tiedossahan se on, että kun yhdistetään Rinnan kaltainen koira ja minun osaaminen niin hetkessä ei hyvää tehdä. Saa olla vaan pienistäkin onnistumista onnellinen ja niitäkin tänään oli!

Tankkauksen suhteen mentiin jo tutuksi tulleella kaavalla. Eli aamulla Fitdogin energiajuomaa ja starttien jälkeen palautusjuomaa. Tuntuu sopivan.

--- 

Otin SARAN mukaan, kun mentiin tokoilemaan lähipuiston nurtsille Päivin kanssa. Sara teki ensin ohjatun noudon ja ruudun erottelua. Ruudut (keltaiset, ei nauhoja) oli kumpaankin suuntaan merkiltä (matala punainen) ja merkin takana kapulat. Yllättävän hyvin koira oli ohjailtavissa, vaikkei näitä olekaan tehty aikoihin. Ehkä se silti muisti. Toki mukaan mahtui erikoisuuksiakin, kuten esimerkiksi ruudun merkin nouto :p

Luoksetulon pysäytysten tilanteen nurtsilla tsekkasin ensin puun kierroilla. Toimi yhtä hyvin kuin hiekallakin. Tehtiin sitten luoksetuloa pitkästä aikaa kokonaisena liikkeenä. Pysäytykset oli hyviä, etenkin maahanmeno on parantunut. Kumpaankin saa silti vielä treenata. Kaukoja tehtiin ensin läheltä ja sitten vähän kauempaa. Ensin ilman apuja ja sitten jalkapuuna. Kummallakin tapaa koira teki ihan ookoosti.

Lopuksi vielä hajotettiin ohjattua noutoa. Kokeltiin ensin liikkurin jäämistä noudettavan kapulan puolelle. Ei haitannut. Sitten laitettiin keskikapula metrin päähän noudettavasta kapulasta. Ensin meni hyvin, mutta tehtiin lisää toistoja, että saatiin virheitäkin. Virheiden jälkeen koira selvästi ajatteli. Näitäkin lisää. Tehtiin vielä merkkiäkin kapulahäiriöillä. Sara meni lankaan!

---

Illalla mentiin vielä Wilman kanssa paukuttelemaan Luukkiin. SARALLE otettiin nyt vihjesanat, jotka yhdistetään ampumiseen. En halua, että ampuminen tulee sille yllätyksenä. Ensimmäiset kaksi laukausta ammuttiin niin, että mulla oli kumpikin koira hihnassa vierellä vapaasti. Sara reagoi ääniin vinkumalla ja tärisemällä häntä koipien välissä. Se pyrki myös pois tilanteesta. Koira kuitenkin palautui tosi nopsaan normaaliksi. Palautteluna tehtiin metristä hyppyä. Ammuttiin taas kaksi laukausta. Nyt Sara oli yksistään mulla hihnassa. Koira reagoi samoin. Nytkin se palautui nopsaan, muttei ihan normaaliksi asti. Palautteluna tehtiin nyt tasamaanoutoa. Ammuttiin vielä kerran. Nyt sidoin koirat puuhun kiinni ja ammuin itse lähellä koiria. Sara reagoi jälleen samanlailla. Ampumisetäisyydellä ei ole näköjään väliä. Edelleenkin koira palautui nopeasti, muttei ihan niin hyvin kuin ekasta. Nyt tehtiin palautteluna eteenmenoa. Vietiin koiran kanssa ensin lelu yhdessä. Sitten lähetys seuruusta lelulle. Seuraavaksi ilman lelua ja käskystä maahanmeno. Oli hyvä. Lopuksi vielä lelulle juoksu. Nyt Saran suhteen jatketaan ampumisissa näin. Eli koiralle kerrotaan mitä tulee tapahtumaan, muuten asiasta ei tehdä mitään numeroa. Ampumisen jälkeen koira pääsee tekemään jotain kivaa, tuttua ja turvallista. Lisäksi koira nostattaa kivasti virettää muita katselemalla. Hyödynnetään sekin.

RINNA teki ensin noutoja esteillä. Metrisellä nouto sujui hyvin. Estenoutokin hoitui. Haluaisin kuitenkin koira tulevan estettä alemmas ennen kuin se loikkaa maahan. Sitäkin työstettiin ja pitää työstää vielä lisääkin. Ekat ampumiset Rinna tosiaan oli mulla hihnassa vapaasti. Se ei reagoinut ampumiseen mitenkään. Toisten ampumisten ajaksi laitoin koiran piilopaikkamakuuseen esteiden taakse. Koira oli vähän liian hektinen, juurihan oli esteitä tehty... Se nousi jo jätettäessä istumaan. Palautin koiran takaisin maahan. Ampumiseen se ei reagoinut taaskaan mitenkään. Vikan ampumisen se oli Saran turvana puussa kiinni. Edelleenkään koira ei reagoinut. Loppuun Rinna teki vielä lisää paikkamakuuta. Jätin koiran ja jäin seisomaan selkä sitä kohden. Wilma häiriköi ja saikin koiran kerran nousemaan istumaan. Siitä koira sai palautetta eikä sen jälkeen ollut enää huijattavissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti