sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Treeniä!


Lauantaina tokoiltiin HSKP:n vapaavuorolla. Ensin SARAN vuoro. Sillä oli vähän virtaa ja se purkautui ääntelynä. Onneksi tekemään päästessään koira hiljeni. Tehtiin ruutua nauhallisena kosketusalustalla. Olin rakentanut ruudun tällä kertaa keskemmälle hallia eli matka merkille ja merkiltä ruutuun oli lyhemmät kuin koematkat. Lähetin koiraa merkin kautta ruutuun joka toisella eri puolelta merkkiä (ruutu merkiltä siis vasempaan ja oikeaan). Hyvin sujui. Sitten ruudun läheltä tai ruudun sisältä eri kohdista kosketusalustalle hakua. Viime aikoina on tehty merkiltä ruutuun ja ruudusta merkille juoksutuksia ja Sarahan juoksi "Ruutu"-käskyllä merkille... Tää korjaantui, kun itse ensin sijotuin lähemmäs ruutua. Ruudun takaa ruutuun hakuihin pitää miettiä eri käskyä. Pelkällä "Ruutu"-käskyllä koira saattaa lähteä hakemaan ruutua kauempaa. Kokeilin kutsua koiraa luokse ja nopeasti pysäyttää ruutuun, mutta koiruus tulee niin lujaa ettei ehdi :p Lopuksi vielä koko ruutukuvio ilman kosketusalustaa. Se oli ihan hyvä (paitsi ekalla yrittämällä koira olisi juossut merkin ohi suoraan ruutuun - no, sitähän oli juuri tehty). Kertaalleen Saran ollessa merkillä tolleriuros tuli haistelemaan Saraa ja omistaja tuli ärjyen koiralleen Saran takaa. Korvat meni luimuun ja Sarppaa ahdisti :/ Se kuitenkin kokosi itsensä ja pystyi heti tekemään uuden merkillemenon.


Kaukoista otettiin ensiksi vajaan kymmenen vaihdon (ei s-i) sarja 20-25 metristä käskyttäen. Muuten ok, mutta s-m-vaihdoissa tuli eteenpäin ja yhteensä liikkui muutaman kymmentä senttiä. Sitten lähempää s-m- ja s-i-vaihtoja tai kaempaa niitä riman kanssa.


RINNAN vuorolla aloitettiin vauhtinoudolla. Lisäksi otettiin erikseen kapulan pitoja luovutusasennossa. Kaikki hyvin. Perusasentoja pentu tarjoili taas kiitettävästi ja seuraamistakin naksuttelin vähäsen. Perusasennossa otettiin kontaktin pitoa häiriössä. Paikkamakuussa keskityin asennon ja katseen pitoon. Asento pysyi ongelmitta, mutta katseen harhailusta jouduin huomauttamaan jonkun kerran (tolleri tokotti). Sivulta maahanmenoja tehtiin erikseen ja kaikki oli nyt nopeita ja suoria!


SARAN toisella vuorolla tehtiin pikkuketjutteluja: hyppynouto, siirtymä toiseen paikkaa ja perusasento; luoksetulo maasta sivulle, siirtymä ja tunnari sekä ruudusta seuraamaan tulo, siirtymä  ja kaukoista eka vaihto (m-i). Tunnarikapulat olin vienyt jo aikaisemmin eikä Sara ymmärtänyt niiden olevan suoraan edessä. Se lähti etsimään eri suunnasta ja etsi aikansa ennen kuin huomasi kapulat. Oma löytyi ja palautui muuten nätisti kapulaa pureskelematta, mutta vauhdissa kapula tippui suusta metriä ennen ja tokikin kapulan nostettua koira tuli loppumatkan ravilla. Mutta sattuuhan sitä ;) Kaukoissa koiraa jättäessä koirasta kuului piip eli virtaa oli vielä liikaa...


RINNAN vikalla vuorolla tehtiin ruutua. Ensin näyttöruutu ja sitten naksuttelua ruudun takaosaan hakeutumisesta. Näitä on tehty kotonakin ja alkaa penne vähän ymmärtääkin jo mistä on kyse, vaikkakin sinnikkäästi se välillä tarjoaa maahanmenoja minun edessä... Tarviis ottaa vihjesana käyttöön. Hyppyä tehtiin parin laudan korkuisena. Hyppyä on tehty sen verran vähän, ettei pentu ota hyppyestettä edessään vielä vihjeena tulevasta. Ekalla se painelikin hypyn vierestä ruutua kohden. Laitoin sitten lelun hypyn toisella puolelle muistuttamaan asiasta ja sen jälkeen onnistui ilman takana odottavaa leluakin. Vikana vielä tunnari. Nätisti meni :) Palkkasin vauhdista pallopalkalla.


---


Sunnuntaina tokotettiin Tuomelan koululla. Saatiin lapsiyleisöäkin. Ensin SARA. Rakensin ruudun ja laitoin ohjatun noudon kapulat sitä vastapäätä (sama merkki molempiin). Tarkoitus oli treenata ohjatun ja ruutun erottelua vihjesanoin. Ensin noutona oikea kapula. Sara toi keskimmäisen... Uusinnalla myös yritti keskimmäiselle, mutta onnistui keskeyttämään ajoissa. Kolmannella se lähti taas keskimmäiselle, mutta onnistuin pysäyttämään ajoissa ja uudella käskyllä koira nouti oikean kapulan. Tähän väliin oikein hyvä ruutu (kosketusalustallinen). Sitten ohjattuna noutona vasen kapula. Tähän Sas tartti paljon apuja ennen kuin löysi oikealle kapulalla. Helpotin ja laitoin kapulat merkin molemmin puolin. Tämä sujui.


RINNA teki vuorollansa seuraamista lelupalkalla. Lisäksi tehtiin ruutua. Ensin näyttönä ja sitten naksutellen. Taas pentu tarjoili maahanmenoja, mutta vähemmän kuin eilen.


Toisella kierroksella jatkettiin SARAN kanssa ohjatun noudon parissa. Tajusin mikä on vinossa, koira on vinossa (lisäksi koiraa varmasti häiritsi ruutu ja kapulatkin oli tilan ahtauden takia turhan lähekkäin). Ihme kun en aiemmin sitä huomannut, sillä suora asento merkillä on kriteerinä. Lähempää tehdessä koira tarjoaa suoria asentoja, mutta 10 metristä ei. Naksuttelin ensin merkkiä leähempää. Sitten siirsin repun tielle, jolloin koira teki suoria asentoja kauempaakin. Kertaalleen tehtiin ilman reppuakin ja se onnistui. Onnsitui myös vasemman puolimmaisen kapulan nouto :) Mutta siis merkkitreeniä.


Lopuksi RINNAN kanssa tehtiin vielä luoksetuloja vauhdilla sekä kutsun odottamista häiriöllä. Heittelin narupalloa ympäriinsä ja pentu pysyi. Vähän se nytkähti, kun heitin pallon sen taakse, mutta pysyi silti :) Otin myös etäisyyttä. Kävelin kentä päähän (n. 50 m) ja pentunen odotti kiltisti :) Tehtiin vielä Rinnan kanssa lisää seuraamista, nyt namilla suusta palkaten. Näin pentu seuraa paremmin. Kainalosta palkatessa se ottaa enemmän etäisyyttä (haluun, että se on kiinni jalassa). Sama homma on Saran kanssa, voi siis olla etten mä vaan osaa palkata kainalosta... Seuruutin pentua myös pienen lumikasan yli ja ikkunaa kohden. Näissä pentu jäi jälkeen, joten otettiin näitä imuttamalla. Pentu ei taaskaan välittänyt mitään häiriöistä. Se vaan napitti perusasennossa, kun joukko lapsia pulkkineen meni ohitse :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti