sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Hullun hommia

Lauantaina oli HSKH:n järkkäämänä sekä rallyn tuplakisat että epistokot. Jokaiselle siis jotakin. Sara rallatti molemmat radat, Rinna teki eeveeällän ja Dot osallistui alokasluokkaan.

Edellisillan treenien SARAN huonon vireen aloituksesta huolimatta päästiin pitkästä aikaa koiran kanssa samaan kuplaan. Tämä fiilis kantoi kokeessakin, vaikka unohdin kisakirjan kotiin. Olen aiemmin unohdellut rallypantaa kotiin. Se ei ole ollut ongelma, sillä aina on löytynyt pantaa lainaksi. Kisakirjaa nyt en voinut keneltäkään lainata, joten jouduin kipaisee kotona starttien välillä. Siihen oli aikaa just sopivasti.


Ekalla radalla mentiin lähes loppuun asti hyvässä mielentilassa. Sitten aloin ajattelemaan, kuinka hyvin kaikki oli mennyt ja parin vikan kyltin aikana aloin jännittää jo lopputulosta. Ohjaajan pudottua kuplasta ei koirakaan siellä enää ollut, tämä tuntemus ei kuitenkaan vaikuttanut radasta suoriutumiseen. Virheitä kerättiin toiselta kyltiltä edestä puolenvaihdossa, joka sen epäonnistuttua uusittiin (-3) ja kuudennelta kyltiltä jälleen edestä puolenvaihdossa ohjaajan kumarruttua liikaa (-3). Kyltiltä nro 15 tuli vielä miinus (-1) epätarkasta suorituksesta. Lopputuloksena pisteitä jäi 93, jolla sijoittui luokassa 2.


Toiselle radalle mennessä taidettiin jo molemmat olla vähemmän keskittyneitä. Mun jalat tuntui jotenkin raskailta ja jännitin otinko tarpeeksi pitkiä askeleita. Eka pistemenetys (-1) tuli jo ekalta kyltiltä. Sara peruutti joko lopussa liian vinoon tai sitten piste meni Saran epätasaisesta etenemisestä. Ihan turhan uusinnan (-3) tein seuraavalla kyltillä. Tehtiin käännös ihan oikein, mutta jossain ajatushäiriössä uusin tehtävän silti :p Sitten vielä pistemenetys (-1) kyltiltä neljä. En osaa sanoa miksi. Tälläkin kertaa edestä puolenvaihdosta kyltillä 13 tuli miinusta. Tällä kertaa isommin (-10). Ja isompi virhe (-10) vielä kyltillä 17. Tässä rintamasuunta heilahti. Pisteitä jäi jäljelle 72.


Ensin radalla tehtiin parhaat pisteet ikinä ja hetken päästä pisteiden perusteella yksi huonoimmista. Koira on ehkä oppinut jotain, mutta ohjaaja ei :p Se edestä puolenvaihto jäi ärsyttämään ja sen suoritus treenataan heti kuntoon!

Tokon puolella RINNA teki eeveeällän liikkuroidusti ilman arvostelua. Yritin yllättää koiran rikkomalla kaavoja, mutten onnistunut siinä. Olisin halunnut lopputuleman olevan skarppi koira, muttei kaavojen rikkominen poksauttanut Rinnan omaa kuplaa. Sillä oli oma kupla, johon en meinannut päästä. Loppujen lopuksi onnistuin ja oltiin koiran kanssa yhdessä kehässä. En tiedä, onnistuinko oman panoksen kautta vaiko oliko liikejärjestys tätä suosiva (kohdeliikkeet ensin).


Kiertonoudossa otin pysäytyksen jälkeen luoksetulon kapuloiden ja hyppyjen välistä. Ei olla päästy treeneissä vielä siihen vaiheeseen, että koira pääsisi hyvässä mielentilassa kapulalle. Lähtöhaukku oli taattu ja pysäytys istumaan onnistui vasta toisella käskyllä. Ruudussa suunnittelin ottavani koiran seuraten ympyrään, pari käännöstä ja sitten lähetyksen ruutuun. Seuraaminen oli kamalaa, oli ääntä ja kontaktittomuutta. Ruutuun lähdössä pääsi haukku. Ruudussa Rinna vinkui odottaessaan kutsua. Zetassa otettiin vain yksi asento ekalla suoralla ja loppu oli pelkkää seuraamista. Se oli edelleen ihan kamalaa. Luoksetulon pysäytyksiä Rimppa ei kuunnellut. Toisella käskyllä sain sen vasta pysähtymään seisomaan. Otin toisenkin pysäytyksen sitten vielä seisomista. Ohjatussa noudossa otin koiran merkin jälkeen takaisin luokse eikä kapuloihin koskettu lainkaan. Silti tai siksi merkiltä luoksetulossa pääsi hau. Seuraamisen tein lyhyesti välittämättä liikkuroinnista. Otin muutaman askeleen etenemisiä ja pysähdyksiä. Seuraaminen alkoi huonosti, mutta päättyi paremmin. Tästä lähtien oltiin enemmän kehässä yhdessä. Tunnari oli ok. Olen kääntynyt viime aikoina tunnarin viennin ajaksi siten, että olen metrin Rinnan edessä ja kehun koiraa hiljaa. Niin tein nytkin. Kaukotkin sujui tason mukaisesti. Tuplakäsky tuli s-m-vaihtoon koiran tehtyä sen istumisen kautta. Mun käsky nimittäin oli väärä :p

Olisi ehkä pitänyt palkkailla Rinnaa enempi vain kontaktin otosta minuun ennen kehää eikä vaan temputella sitä. Rinna ottaa kyllä hyvin kontaktia kisakehän ulkopuolella, mutta asian vahvistaminen lisää ei varmasti haittaisi. Samaa kontaktista palkkaamista olisin voinut jatkaa koko kehässä oloajan tekemättä varsinaisia liikkeitä. Ensi kerralla sitten.

DOT yllätti! Se teki tosi kivasti töitä ja oli mun kanssa kehässä. Paikka oli koiralle vieras ja kaikki oli muutenkin kuin kokeessa, joten en halunnut liian vaikeaa tilannetta ja palkkasin sitä paristi kehässä. Lisäksi syötin Doolle paljon ruokaa juuri ennen suoritusta. Aattelin sen kesyttävän Dotsia :p

Paikkis oli ensin. Dot makasi tosi hyvin (10). Kehuin sitä kertaalleen makuun aikana. Käskyinä koira kuuli vain omat. Maahanmeno oli ok, mutta istumaannousu voisi olla sulavampi.


Sitten yksilöliikkeet parin suorituksen päästä. Seuraaminen (10) oli aika siistiä! Täyskäännöksessä koira äännähti. Muuten meno oli äänetöntä. Doo äännähtää välillä käännöksissä. En tiedä, onko se vireen nousua vai osaamattomuudesta johtuvaa. Palkkasin koiran seuruun jälkeen ja annoin ruokaa vielä ennen seuraavan liikkeen aloitusta perusasennossa koiran oltua vähän liian kiihkeä. Liikkeestä maahan (8,5) Dot nykyisin menee vinoon, niin nytkin. Lisäksi se ennakoi sivulle nousun. Palkkasin taas liikkeen jälkeen. Näiden liikkeiden (joissa epäilen koiran kestävyyttä) teki mieli palkata. Tämän jälkeen koira teki palkatta loppuun asti. Luoksetulossa (10) Doo katsoi liikkuria liikkurin käskyttäessä. Varmuuden vuoksi käytin koiran nimeä kutsussa. Sivulletulossa pääsi taas ääni. Kapulan pito (10) on Dopsin bravuuri! Kaukoissa (5) Dot nousi seisomaan, kun lähdin palaamaan sen sivulle. Kaukoista on tehty lähinnä tekniikkaa, joka ei vieläkään ole kunnossa. Kokonainen liike on Doolle vielä aika tuntematon. Hyppy (10) onnistui hyvin. Kokonaisvaikuksesta Doo sai kympin. Oisin antanut kanssa :D


Dot teki möllitasolla ykköstuloksen, 187 pistettä ja sijoitus 2./5. Ihan oon ylpeä :D Dot käyttäytyi myös koepaikalla hyvin. Otin sen halliin vasta, kun rallyt alkoi loppua ja pelkkä toko enää pyöri. Oli rauhallisempaa ja sai otettua etäisyyttä muihin helpommin.


Päivän loppupalaveri.

2 kommenttia:

  1. "Dot yllätti" Siis miten tää kommentti voi olla niin tuttu, aina se Dot vaan yllättää 😄 Hieno Dopsi ja kovat pisteet Saralle!

    VastaaPoista