lauantai 20. tammikuuta 2018

Kantaako hanki?

Talvimaastotreenaaminen on vähän erilaista. Hajut käyttäytyy erilailla pakkasessa. Jälkeä treenattiin pari kertaa ennen lumien tuloa pakkasen kovettamassa maassa. Oli hyvät olosuhteet treenata jälkitarkkuutta, sillä olosuhteet pakottivat koiran pitämään jäljestä tarkasti huolta. Vähäinenkin huoleton eteneminen kostautui jäljen hukkaamisella. Teki RINNAN jäljestämiselle niin hyvää. Se eteni hitaammin, tarkemmin ja huolellisemmin.

Tänään treenattiin hakua lumisessa metsässä. Rinnalla on ollut ennenkin vaikeuksia paikallistaa valkoiseen lakanaan kääriytyneitä maalimiehiä lumesta. Tää vaatii treenitoistoja. En osaa sanoa onko hajumaailma nyt niin erilainen vaiko onko koiran helpompi käyttää silmiä apuna sulan maan aikaan.

Nyt keskityttiin ennen kaikkea ilmaisuihin. Otettiin nousevat haukkusatjat neljälle maalimiehelle. Ensimmäisillä kolmella kiersin maalimiestä ja sitä haukkuvaa koiraa ympäri. Ekalla tämä vaikutti ilmaisuun, sitten ei enää. Viimeisellä en mennyt maalimiehelle lainkaan vaan jäin lähetyspaikalle. Tämä oli nyt selkeästi vaikeinta. Edellisten jälkeen koira odotteli minua tulemaan, mikä kuului haukussa. Lisää siis treeniä siihen, että koira ymmärtää vain haukun olevan se tärkein juttu ihan sama mitä ympärillä tapahtuu.


Kukkamekkotäti.

SARALLA oli perään rallykimppatreenit. Sara on viime treeneissä ollut useammin väärässä mielentilassa. En oikein osaa sanoa, mistä tämä nyt kumpuaa. Alun alkaenhan Saralle ei koskaan ole opetettu kunnolla palkasta luopumista, palkkaamattomuutta tai sosiaalista palkkausta ja paljolti koira tekee väärällä asenteella vain palkat mielessä. Sillä on myös tietyt kylttitehtävät, jotka koira suorittaa herkemmin äänen kanssa kuin toiset. Esimerkiksi edessä peruuttaminen ei onnistu ilman ääntä ellen konkreettisesti pidä ruokaa kädessä ja pyydä koiraa sen peruuttaessa myös luopumaan siitä. En ole vielä keksinyt miten muuten saisin koiran peruuttamaan äänettä tai edes kuinka saisin häivytettyä ruoan läsnäolon. Varmaan tehdään nyt vaan ziljoona toistoa ruoan kanssa ja toivotaan parasta. 

Toinen kylttitehtävä, mikä ei ole oikein edennyt, on asennon vaihdot oikealla puolen. Sara niin helposti vinoutuu näissä ja useamman vaihdon aikana koiran asema vaan vinoutuu lisää. Palkan suunnan avulla koira kyllä suoristuu, mutta tällainen treeni vaatii jatkuvaa ylläpitoa. Sitä samaa ylläpitoa vaatii seuraamiset molemmin puolin. Sarppa on taas pompsahtanut liian eteen molemmin puolin, mikä toki vaikuttaa asentoihinkin. Treenataan siis jatkuvasti :p


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti