keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Vuoden jutut


Lunta!

Eli mitä taas tuli tehtyä... Tästä edellisvuoden kirjotelmiin. Vuonna 2018 SARA kisasi rallia ja siitä tuli rallytokovalio. Koekertoja kertyi 12 kpl, joista puolessa pisteet oli vähintäänkin 95. Paremmat tulokset painottui loppukauteen, joten jotain opittiinkin ja kehityttiin. Sarasta tuli myös HSKH:n seuramestari sekä Australianpaimenkoirien rotumestari. Näiden lisäksi Sara suoritti kaksi hyväksyttyä rallyrataa ASCA-puolella. Tokokin kaivettiin naftaliinista ja koira kävi kahdessa kokeessa hyvällä mielellä. Ensimmäiseen ehdittiin muistella muuveja vähemmän eikä tulosta saatu, mutta toisessa Sara voitti HSKH:n seuramestaruuden kakkostuloksella.

Jatkoon on vaikea enää laittaa sen kummoisempi tavotteita. Seuraavina synttäreinä Sara täyttää jo 12 vuotta enkä tiedä kuinka monet synttärit se aikoo vielä viettää. Sara on edelleen kuitenkin niin henkisesti kuin fyysisestikin hyvässä kunnossa. Se kulkee samat lenkit kuin muutkin, myös pidemmillä (10-20 km) se on mukana. Se on ollut mukana myös juoksu- ja hiihtolenkeillä. Ei enää vetämässä, mutta irtonaisena juoksentelemassa. Sydäntä Saralta ei ole tutkittu sitten sen jälkeen, kun siltä löytyi sivuääni koiran ollessa 9-vuotias. Vaivaa hoidetaan oireidenmukaisesti. Oireiden puuttuessa ei hoidettavaakaan ole. Rokotukset koiralta vanhenee ensi syksynä. Saa nähdä rokotetaan sitä enää. Mikäli ei, niin koiratapahtumiinhan sitten ei ole enää asiaa. Saran mieli on edelleen virkeä. Se tykkää osallistua ja tehdä asioita. Vanhanakin se oppii asiat samanlailla kuin ennenkin. Tavoitteita ei siis enää Saralle aseteta, mutta seuraavaksi aletaan mielenvirkistykseksi koostamaan koiratanssiesitystä :D


Jäisiä keppejä!

RINNAN kanssa tuntuu, ettei olla mitään tehty koko vuonna, mutta ehkä se tuntuma johtuu siitä, että kaikkea on tehty vähän ilman kunnon paneutumista mihinkään. Rinna kisasi kuitenkin vuoden aikana viidessä lajissa: pk-puolella haussa, jäljellä ja etsinnässä sekä tokossa ja rally-tokossa. Titteleinä se tarkoittaa: HK3, EK1, RTK1 ja 2. Haussa käytiin kahdessa kokeessa sekä hyvällä että huonolla menestyksellä. Haun treenaaminen on ollut katkonaista ilman selkeää etenemissuunnitelmaa. Epäsäännöllinen treenaaminen yhdistettynä omaan huonoon lajin tuntemukseen aiheutti sen, että koiran suorituminen kokeissa oli hyvin vaihtelevaa ja tuurista oli paljon kiinni. Ekassa kolmosen kokeessa laitettiin kello tikittämään ykköstuloksella ja toisesta ei tehty tulosta lainkaan. Rinnan ykköstulokset sekä jäljellä että haussa on tulleet tuurilla, mutta yhteistäkin näillä kokeilla on ollut. Sää on ollut helteinen ja se pahin eli tottis on suoritettu maastojen jälkeen. Silloin koira on parhaimmillaan tottiksessa. Tällä taustalla ei ole ihmekään, ettei jälkikokeessa tottiksen perusteella maastoon edettäessä maastopaikkaa herunut. Ex temporena käytiin EK-kokeessa tutustumassa lajiin ja kotiintuomisina oli koulari kakkostuloksella.

Rally on yllättäen osottautunut hyväksi lajiksi Rinnalle. Sen kisaaminen korkattiin ja edettiin kuudella kokeella (minäkään en mokannut!) voittajaan asti. Näiden lisäksi Rinnakin teki kaksi hyväksyttyä tulosta ASCA:n puolella. Tokossa vihdoin ja viimein uskaltauduin korkkaamaan Rinnan kanssa EVL:n, josta muistoksi kolmostulos. Musta on tullut enempi sellainen treenifiilistelijä, mikä näkyy etenkin Rinnan kanssa tehdessä. Ennen treenit oli enempi eteenpäin, kohti tavoitteita vieviä, kun taas nykyään keskitytään kaikkeen epäolennaisempaan :p Rinnan kanssa on kuitenkin superkivaa ollut treenata sekä kisata. Sille en edelleenkään osaa laittaa selkeitä tavotteita vaan asiat saa mennä omalla painollaan. Toivon meille treenin ohella kisoja niin pk-puolella kuin tokossakin. Rally jäänee tauolle kisaamisen suhteen, sillä ylempiin luokkiin on vielä paljon treenattavaa. Aion kuitenkin rallyillä Rinnan kanssa aina ehtiessä, sillä se on vaan niin hyvä laji Rinnalle.
 
Ja lumipaakkuja!

DOT ihan yllätti ja korkkasi kaksi lajia virallisesti! Se kisasi kuusi starttia agilityä, kolme hypäriä ja kolme agirataa. Tuloksina hypäriltä voittonolla ja agiradalta keppivitonen, loput oli hylättyjä. ASCA:n puolella otettiin 30 starttia. Sieltä saatiin novicen tittelit agi- ja gamblersradoilta. Tokokin korkattiin ykköstuloksella alokasluokasta. Dotille on hassua asettaa tavotteita, sillä Dot on aika epätasainen eläjä. Ensi vuonna on kuitenkin aikomus kisata niin agissa, tokossa kuin rallyssäkin. Ehkäpä realistisia tavotteita voisi olla tokossa AVO1 ja rallyssä RTK1. BH-koekin saattaisi jossain vaiheessa onnistua, mutta ei ehkä vielä. Agilityä onkin vaikeampi paketoida. Huomaan itse tarvitsevani paljon kehittyäkseni. Itse olen kuitenkin kehitykseni esteenä. Siinäpä vasta pulmaa :p

Ja valkeita "oravia"!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti