tiistai 18. kesäkuuta 2019

Turha koe

Lauantaina RINNALLA oli tokokoe Tsekkiläisten järjestämänä Koivukylän koiraharrastajien nurtsikentällä. Tuomarina oli Susa Berghäll. Koe oli turha siinä mielessä, että kokeeseen ilmottauduin taas hakemaan treenilistaa, mutta treenilista on jo! Noh, koekehässä oli mukavaa ja sääkin suosi helteisenä. Tykkäsin koirasta kehässä. Ylläreitä ei tullut vaan ongelmat oli ihan ennustettavissa. Alkuun oli paikallaanolot ja sitten loput liikkeistä yhdessä erässä. Paikkikset meni hyvin. Olen ehkä ymmärtänyt Rinnan maahanmenemättömyyden ongelman. Luulen nyt koiran jähmettyvän tulevasta luoksetulosta ja liikettä on tehty kaavamaisesti ensin maahanmeno, josta luoksetulo. Toki liikettä on myös hajotettu ja kuuntelua on otettu sekaan, mutta kaavaakin on ylläpidetty ja maahanmenosta on palkattu koiraa. 

Luoksetulosta on treenattu nyt etenkin alkua ekaan stoppiin asti. Se toimikin hyvin. Osasin antaa koiralle käskyn hyvässä kohdassa ja Rin stoppasi hyvin. Maahanmenon pysäytystä ei ole kovin paljoa tehty ja siinä mun käskytyskohta oli huono ja pysätyminenkin valuvampi. Kaukoissa Ri vinkui jätettyäni sen. Sillä jäi varmaan kierroksia päälle luoksetulosta ja kun jättö on vihjesanoista huolimatta samanlainen, niin vingunta on siirtynyt luoksetulon jätöstä myös kaukojen jättöön. Rinna kesti näköjään huonosti kaksi jättöä peräkkäin. Vaihdot sujui hyvin. 

Kiertonoudossa Ri lähti hyvin kiertoon, josta pysäytin sen lähempänä kapuloita. Stoppi oli hyvä. Vasemman kapulan nostokin näytti ihan hyvältä, mutta silti koira tuli hypyn ohi. Se oli siihen asti oikein hyvä liike. Kaivannee vaan vahvistusta kaavaan.


Seuruun alussa oli juoksua, joka ei Rinnalle sovi kaavion alkuun. Se edisti paljon. LIsäksi äännähdyksiä tuli alussa. Kaavio oli pitkä ja koira taas tasaantui kaavion edetessä. Sen paikka parani ja äänet katosi. Peruutuskin oli hyvä.

Ötökät häiritsi Rinnaa sillon kuin sillä ei ollut selkeää tehtävää. Olen antanut koiran katsoa sivulla, kun liikkuri vie kapulota tms. Rinna näköjään katsoo liikkuria vain silloin, kun sillä ei ole muuta tekemistä. Nyt se seurasi ötököitä. Siitä huolimatta se tiesi missä oli kiertomerkki ja ohjatun merkki. Se  sijaan se ohjatun kapulan sijainti jäi koiralta huomaamatta. Se teki merkin hyvin, mutta siitä lähti liian jyrkästi kohti kehän reunaa. Pysäytin koiran, jonka jälkeen se palasi merkille, kuten nyt viime aikoina on opiskeltu korjauksena sille, jos koira menee merkille lähetyksessä ohi. Uudella yrittämällä kapulakin löytyi. Tarvitaan varmaan enempi myös kapulan noutoja, että koira hahmottaisi niiden paikat paremmin. 

Seuruutin Rinnan nyt zetan aloitukseen. Liikkurin siirtäessä kartioita paikoilleen ehdin ottaa lisääkin seuraamista ennen liikkeen alkua ja samallla varmistaen, ettei koira tuijottele merkkejä. Näin toimi hyvin! Lisäksi varsinaisen seuraamisliikkeen tekeminen ennen zetaa on Rinnalle selkeästi helpompi järjestys. 

Tunnarissakaan koira ei keskittynyt liikkurin kapuloiden vientiin ötököiden takia. Se päätyi kapuloille kyllä määrätietoisesti, mutta kapuloilla se oli hätäinen. Hätäily kapuloilla kostautuu usein kapulan pudottamisena. Niin nytkin. Koira pudotti kapulan jalkoihini, mutta ilman lisäkäskyjä nosti sen omatoimisesti.

Ruudussakin epäilin koiran lähtevän minne sattuu, sillä se ei ottanut katsetta suoraan eteenpäin. Ne ötökät. Ympyrään se kuitenkin lähti hyvin ja juoksi suoraan, mutta pysähtyi kaarrattaessa ulos ympyrässä.  Eteenmenoa on vahvistettu, mutta napakka pysähtymistä ei :p Samoin ruudun maahameno oli nyt niin varma, että koira meni suorilta maihin ruudussa.Eli aika tuttuja onglemia, joita on nyt helppo lähteä treenaamaan :) Treenataan nyt ja katsellaan seuraavaa koetta syksymmälle, jolloin toivottavasti osataan enempi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti