perjantai 25. maaliskuuta 2011

Sirkuskenttä-tokot ( + esineruutupäivitys)


Torstai-iltana tokoiltiin muutaman koirakon porukalla Sirkuskentällä. Myös skeittarit oli palanneet rampeilleen. Koirat totteli vuorotellen.


SARA: • Luoksetulon seisomaanpysäytyksissä käsimerkillä peruuttaminen toimii nyt ihan hyvin käytettäessä arkisempaa luoksetulokäskyä. Virallisen kanssa se vaatii vielä käskyn lisäksi. Eli treeniä ja rutinoitumista lisää.

 • Paikallaanolorivissä oli viisi koiraa, Sara keskimmäisenä. Molemmat paikkaolot tehtiin pari minuuttisina ja molemmissa jäin näkyville tarkkailemaan koiraa. Nyt keskityttiin katsekontaktin pitoon ja asennossa pysymiseen. Istumisessa asettelin koiran etutassut leveämpään asentoon ja ne pysyikin koko ajan paikoillaan. Pääasiassa katsekontakti pysyi viereisiä koiria palkatessakin, mutta joitakin kertoja joudun huomauttamaan. Makuussa Sa jäi hieman vinoon makaamaan ja korjasi asentonsa suoraksi aivan makuun lopussa. Katsekontakti pysyi makuussa paremmin.

 • Kaukoja olen vaikeuttanut itse samalla liikkumalla käskyä antaesssa. Nyt ensin peruutin kävelyvauhtia käskyä antaessa, sitten peruutin juosten ja lopulta juoksin koirasta poispäin antaen käskyjä olan yli. Vaihdot toimi hyvin, mutta olan yli käskyjä huutaessa joku vaihto meni väärin. Ehkei koiruus kuullut käskyä? Sekin kuitenkin oli teknisesti oikein. Lopuksi vielä useampi vaihto n. 20 metristä käskyttäen. Koiralta onnistui vaihdot liikkumatta :)

 • Maahan oli asetettu matalia merkkejä luoksetulon merkeiksi. Tein näille merkeille lähetyksiä eri suunnista, myös kisamatkaa pidemmiltä matkoilta. Sarppa tarjosi joka kerta tosi hyviä suoria asentoja merkin takana. Niin kauan siis kun se sai itse tarjota. Kun käskin pysähtymään, se kuuliaisesti pysähtyi, mutta useimmiten hieman väärän kohtaan. Pitää miettiä, josko vaihtaisi pysähtymiskäskyksi vaikka kehusanan. Sitten ohjattua noutoa vierailla kapuloilla (ilman keskimmäistä). Molemmat suunnat, mutta eri merkeillä. Hyvää työtä:)

 • Seuraamisessa olen nyt oivaltanut mistä ääntely johtuu. Kun itse rauhotan tekemiseni, pidän tauon käskyn ja liikkeen välillä sekä lähden rauhallisemmin liikkeelle, niin koira on äänetön! Kotona toimii ja nyt tuli todettua, että toimii myös kentällä, jee! Tehtiin pitkä seuruu kaikilla maustella. Kertaalleen liikkeellelähdössä koirasta pääsi ääntä, mutta kun rauhotin omaa menoani niin koirakin hiljeni ja päästiin hiljaa liikkeelle.


RINNA: • Noudoissa olen alkanut vaatimaan pennulta sivulla odottamista kapulaa heitettäessä. Nyt ekalla pidin kevyesti pannasta kiinni ja toisella kerralla syötin nameja. Noudoista palkkasin vauhdista. Otettiin erikseen myös kapulan tuonteja luovutusasentoon. Ekoissa jätin pennen istumaan kauemmaksi kapula suussaan, sitten kapula maahan pennun ja minun väliin. Hyvältä näyttää, mutta varmuutta näihin kaivataan lisää. 

 • Seuraamisessa oli tällä kertaa jotain hyvää ja jotain huonoakin. Seuraamisessa on kyllä vielä paljon tehtävää... Itse asiassa se on parasta silloin, kun pentunen saa itse tarjota sitä. Silloin se on hyvän tiivistä ja paikka on parempi. Pidän itse pentuun edelleen hyvää katsekontaktia. Nyt koitin tietoisesti suoristaa selkäni sekä nostaa leukaa ja johan saatiin entistä edistävämpää seuraamista... Juoksua on tehty vasta vähän ja pennulla lähtikin nyt näissä mopo käsistä. Täyskäännökset oikeaan alkaa luonnistua.

 • Paikallaanmakuuseen jätin Rinnan skeittareiden läheisyyteen. Kun skeittaajat oli pennun takana, se ei niistä juurikaan välittänyt. Mutta kun makuutin penneä skeittaajian päin, katkesi katsekontakti useampaan kertaan. Rin on oppinut nyt nousemaan sujuvasti maasta perusasentoon pelkällä käskyllä. Se on myös oppinut sujuvasti ennakoimaan maahanmenoa ja sivulle nousua...

 • Jäävistä yhdistelin maahanmenoa ensi kertaa seuraamiseen. Hyvältä näytti. Seisominen vaatii vielä vielä käsiavuin. Seisomisasennon pitämisessä penne on kuitenkin aivan pro. Tassukaan ei liikkunut, kun kiersin sen entisen idarin tyyliin.


---


Perjantaipäivänä tokoiltiin samassa paikassa vähän eri kokoonpanolla. Skeittaritkin oli paikalla.


SARA: • Tunnari liikkuroituna oli mahtava suoritus. Koira juoksi suoraan omalle ja nosti sen epäröimättä.

 • Seuraamista otettiin käskytettynä heti aika alkuun ja kyllähän koirasta taas ääntä pääsi liikkeellelähdöissä. Pysähdyin aina äännähdyksestä ja välillä jouduin tekemään liikkeellelähtöä monta kertaa ennen kuin päästiin hiljaa liikkeelle. Mun pitää edelleen malttaa olla rauhallisempi. Lisäksi jätetään nyt lelupalkkaus seuraamisesta pois ja palkkaan koiraa vain nameilla. Myöhemmin otin seuraamista uudestaan ja se oli lähes äänetöntä. Toistaiseksi siis seuraamiset otetaan vasta, kun koiran vierettä on vähän purettu.

 • Paikallaanolot tehtiin kolmen koirakon voimin pari minuuttisina. Sara oli reinimmaisena. Olin näkösällä koko ajan. Kontakti pysyi molemmissa oloissa. Istumiseen muistin taas asetella etutassut ja Sas istui koko ajan liikuttamatta tassujaan. Makuussa ei lonkka kääntynyt kertaakaan. Maahanmeno ja sivulle nousi oli molemmat hitaita. Tehtiin näitä vielä erikseen ja nopeus oli normaalia.

 • Jäävät oli ihan ok ja koiruus pysyi niissä hyvin minun kävellessä ympärillä.

 • Ruutu (vieraat sankomerkit, ei nauhaa) oli kamalaa :/ Otin nyt merkillä uuden pysäytyskäskyn "Hyvin" mukaan. Se taisi alkuun vähän hämätä, kun merkit oli hieman epätarkkoja. Ne parani kuitenkin loppua kohden. Ekalla ruutuun lähetyksellä Sas ei löytänyt ruutuun. Kentällä oli häiriömerkkejä, joiden suuntaan se lähti. Lisäksi yksi ruutumerkeistä oli kaatunut tuulessa. Kävin korjaamassa sen ja samalla näyttämässä ruutua koiralle. Seuraavilla lähetyksillä koirakin löysi ruutuun, mutta meni suoraan maahan siellä ja huonoon paikkaankin vielä. Kun ekaa maahanmennessä Sa ei korjannut seisomaan useastakaan käskystä huolimatta, niin kävin nostamassa sen ylös. Seuraavallakin se meni maahan, mutta nousi käskyllä seisomaan. Sitten pysähtyi suoraan seisomaan. Palkkasin siitä, vaikka se paikka tosiaan oli huono (merkiltä katsottuna oikeassa laidassa). Paikkaa korjaamaan laitoin lelun kauimmaiseen kulmaan. Pari näitä ja saatiin onnistunut ruutu ilman leluakin.


RINNA: • Noutokapulaa heittäessä pentu pysyi nyt hyvin pelkällä käskylläkin perusasennossa. Vauhtinoudot oli ok. Otin nyt luovutusasentoon tuloa pidemmältä matkalta ja saatiin uusi ongelma: pentu hyppää kapulan kanssa vasten. Toistaiseksi siis tehdään luovutusasentoon tuloa parin metrin päästä ja vahvistetaan oikeaa, hyppäämätöntä tapaa. (En oo Rinnan esineruututreeneistä mitään kirjottanut, mutta sama hyppäämisongelma on edelleen esinettä tuodessa. Samoin pentu pitää nyt esineitä jo itsessään palkkana ja vähän leikittelee niillä tuodessaan. Jatkossa erikseen esineen tuonnit luovutusasentoon ja tuonneissa vauhdeista palkkaus. Etsintä-alueena pennulla on pari kertaa ollut kokeeksi koko ruutu, n. 50 x 50 m, ja hyvin se irtoaa ja laajaltakin alueelta etsii. Tosin kuitenkin jatkossa tehdään näitä suikaleina vahvistamaan suorempia pistoja.)

 • Seuraaminen oli jotenkin kivemmän oloista kuin edellisenä päivänä, tosin Rinnan seuraamista ei voi vielä kutsua nätiksi :p Se ei edistanyt nyt niin paljoa, vaikka pyrinkin pitämään katsetta eteenpäin. Juoksussa pentu pysyi nyt hieman paremmin mukana.

 • Pikkupaikkamakuuta tehtiin kaukoja treenaavan Rasmuksen vierellä. Hyvin se pysyi, mutta häiriö oli vähän liikaa kontaktin pitämiseen. Perusasennosta maahanmenoja ja takaisin perusasentoon nousuja tehtii erikseen. Hyvin sujuu.

 • Luoksetulossa keskityin lähinnä palkkaamaan penneä paikallaanpysymisestä. Yksi vauhtitulokin otettiin.

 • Tunnari oli katastrofaalinen. Kyllä se kotona osaa, mutta virettä on vaan kentällä liikaa. Nyt pentu ei keskittynyt haistelemiseen vaan toi lähes kaikki väärät...


---


Rinnan tokotreenit tuntuu nyt vaan tallovan paikallaan. (Samoin agitreenit, mutten siitä jaksa stressata, sillä kesäkaudelle on luvassa kouluttaja penturyhmälle.) Pitäisi ihan listata ylös liikkeet ja tehdä etenemissuunnitelmat niiden suhteen.


Penne menee muuten nykyään etenkin narupalloista ihan ekstaasiin. Se vaan juoksee lelu suussaan ympäri kenttää ja paiskoo itseään sillä. Eipä siinä mitään, suurella kentällä kun on tilaa juosta. Haluun kuitenkin  tuota juoksentelua hillitä, sillä (koira-)ahtaammissa paikoissa treenaaminen voi tuottaa ongelmaa. Eli palataan kahden lelun palkkaukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti