sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Tokoo, tokoo, tokoo


Perjantaina tokotettiin Sirkuskentällä. SARALLE ensin merkkiä. Ekat onnistui hyvin, mutta sitten koira alkoi taas tarjoamaan merkin sivussa oloa. Meni hetki, kunnes alkoi taas sujumaan. Lisäsin ohjatun noudon kapulat taakse ja merkille meno vinoutui. Otettiin jokunen  tosto taas pelkkää merkkiä, se oli jo toisella yrityksellä hyvä. Sitten vasemman puolimmaisen kapulan noutoyritys. Ekalla yrityksellä Sa lähti oikeaan suuntaan, ei kuitenkaan havainnut kapulaa, pyöri ympyrää ja bongasi keskimmäisen kapulan. Uudella yrityksellä löytyi vasemmanpuolimmainenkin ongelmitta. Seuraavaksi rakensin ruudun vasempaan ja jätin sinne pallon koiran nähden. Koira olisikin merkin sijasta juossut suoraan ruutuun. Toisella yrityksellä sain sen merkille, mutta se oli huono yritys. Kolmas kerta toden sanoi ja merkki sekä ruutuun juoksu oli hyviä. Sitten ruutu ilman lelua. Se oli hyvä. Koiran paikka ruudussa oli ihan hyvä, mutta se voisi olla parempikin. Voittajan ruudussa Sara osaa oikean paikan, evl:n ei. Taitaa pyörähtää "Seis"-käskyn kuultuaan eri suunnan kautta? Seuraavaksi taas ohjattua. Nyt oikeanpuolimmaisen nouto. Se oli hyvä. Nyt koiruus siis erotteli hyvin ruudun ja ohjatun tekemisen. Vihjesanoja pitää saada kuitenkin vieläkin tutummiksi. Lisäksi lisää merkkitreeniä sekä ruutuun sitä parempaa paikkaa.


RINNAN kanssa aloitettiin noudolla (ohjatun noudon kapula). Kapula oli jo valmiiksi jäänyt maahan. Osoitin pennulle kapulaa kauempaa ja sehän kävi nostamassa sen :) Otettiin tällä kertaa vauhtinoutoja pelkästään niin, että vein kapulan. Siltikin kapulalle meno on liian räiskyvää. Tarvii jossain vaiheessa opettaa pennullekin kapulan kiertäminen. Luovutusasentoon tuloja otettiin erikseen lyhyeltä matkalta. Nämä oli melkein hyviä. Kapula oli hyvässä otteessa kulmurien takana eikä pyörinyt suussa ja pentu tuli hyvään, tiiviiseen asentoon, mutta jonkinlainen narina pennusta pääsi... Narupallo voittaa nyt muuten kapulan mennen tullen eli kapula ei enää ole pennun silmissä liian arvokas :) Sitten Rinnallekin ruutua. Ekaksi taas näyttö ja sitten naksutellen. Nyt oli jo parempia tarjoamisia eikä pentu mennyt maahan kuin kerran ;)


Seuraavaksi SARALLE luoksetulon pysäytyksiä. Otettiin parikymmentä toistoa lähes pelkkiä maahanmenoja (välissä vain yksi läpijuoksu). Kokeilin kaikki vanhat ideat nopeampiin pysäytyksiin, mutta ei niin ei. Noiden parinkymmenen joukossa oli vain muutama, joista viitti koiran palkata. Nekään ei kuitenkaan tarpeeksi hyviä, kuten haluaisin. Mä en vaan jaksa ehkä enää yrittää saada maahanmenoista terävämpiä... Poitsit koiralle siitä, että jaksoi kaikki toistot yhtä hyvällä innolla, se nosti hyvän laukan joka kerta. Sitten seisomaanpysäyksiä. Kokeilin sekä suullista että käsimerkkiä takapalkalla. Molemmissa tulos oli yhtä huono, koira valuu. Suullisen käskyn jälkeen tapahtui jotain ennen kuulumatonta, Sara ennakoi pysähtymistä seuraavalla kerran. Yhteen kertaan sekin jäi. Palattiin siis tuttuun ja turvalliseen, ennen kaikkea toimivaan vaihtoehtoon eli heitin palloa koiran taakse. Lopuksi vielä pari luoksetuloa, joissa palkkasin vauhdista. Edelleen vauhtia oli. Sarpsalle vielä eteenmeno lelulle, n. 50 m. Alkuun lyhyt seuraaminen. Sekä seuraaminen että eteenmeno oli hyviä :)


RINNAN kanssa tehtiin seuraamista. Ihan ok menoa Rinnaksi. Joskin Rinnan takapään käyttö nousi ihan uusiin sfääreihin. Nyt se poikitti suoralla mun takana tehden riskiaskeleita... No, sitä saa mitä vahvistaa. Rinnan kohdalla vissiin vähempikin vahvistaminen olisi riittänyt :p Liika takapään käyttö korjaantui tekemällä käännöksiä oikeaan. Oikeaan käännökset on yllättäen (no ei...) paljon huonompia kuin vasempaan... Niitä työstettiin vielä imuttamallakin. Lopuksi vielä eteenmenoa Rinnallekin. Matkaa n. 15 m. Ekalla pentu juoksi melkein lelulle asti, mutta lähtikin kaartamaan sivuun. Kävin näyttämässä lelua ja uudellakin toistolla sama homma. Tuuli sivusta. Nenäkoira mikä nenäkoira :p Siirryttiin niin, että tuuli tuli takaa päin ja saatiin kaksi onnistunutta toistoa.


---


Lauantaina tokotettiin HSPK:n vapaavuorolla. Ensin uhkarohkeasti SARALLE askelsiirtymiä ja käännöksiä. Näissä on päästy kotitreeneissä lähemmäs äänettömyyttä. Nytkään koira ei yhtään äännellyt. Tosin palkkasin sitä aika tiheään tahtiin. Sitten paikallaanolot kolmen koirakon voimin koeajoin. Olin verhon takana piilossa, sieltä näkee koirien tekemiset. Ensin istuminen. Viereinen borderi teki makuuta ja sitä jouduttiin käskemään välillä painokkaastikin maahan. Sarakin totteli pariin otteeseen. Näistä kielto ja korjaus. Sitten Sara ei mennyt enää lankaan. Paikkamakuun aikana borderi teki häiriötä seuruun muodossa. Sara ei välittänyt tästä. Muuten aivan priimaa makuuta, mutta puolivälissä tippui lonkalle, koira kuitenkin itse korjasi asentonsa takaisin suoraksi. Maahanmeno ja sieltä perusasentoon nousi toimi omilla käskyillä. Otettiin vielä perusasennosta maahanmenoja ja sivulle nousuja häiriökäskyin. Vieressä bortsu teki kaukoja. Sitten vielä paikkaistumista häiriökäskyillä (kaukoja ja painokkaita "Maahan"-käskyjä). Olin näkösällä. Sarppa ei mennyt nytkään lankaan.


Yritin naksutella Saralle oikeaa paikka ruudussa (nauhallinen). Näitä on tehty vähän ruudun alkuopettelussa eikä koiruus enää muistanut näiden ideaa. Ei siis sujunut, koira vaan haahuili. Paikanhaku toimii paremmin, kun ruutuunmeno käsky yhdistetään pysähtymiskäskyyn. Otin merkiltä ruutuunmenojakin, joissa olin itse evl-mäisesti sivussa. Minun sijainti on se, mikä tekee paikanhaun vaikeaksi. Nyt jätin minusta nähden kauimmaiseen kulmaan ruudussa pallon ylikorjaamaan ongelmaa. Ennen tunnaria liikkutoin Heidin & Ronnin tunnarin, mistä Sara keräsi hyvin kierroksia. Se teki kuitenkin omalla vuorollaa aivan loistavan suorituksen! Ei edes yhtään pureskellut kapulaa :)


RINNAKIN teki tunnaria, tällä kertaa ekaa kertaa liikkurin kanssa. Ekalla yrityksellä pentu toi väärän kapulan. Toisella se nappasi kiireessä suuhunsa vaan ensimmäisen joka kohdalle osui. Ennen kolmatta yritystä otettiin vihje (ohjaajan täyskäännös) uudestaan ja nyt sujui! Epäonnistumisiin vaikutti varmasti liikkuri, mutta enemmän uskon siihen vaikuttaneen sen, että liike otettiin heti ensimmäisenä.


Seuraavaksi tehtiin noutokapulan pitoja luovutusasennossa. Ensin pentusessa oli liikaa virtaa ja se vähän rallatteli kapulan kanssa ympäriiinsä... Rauhottelin kurittoman kakaran ja saatiin yhtä narinahetkeä lukuuottamatta ihan hyviä pitoja. Mä en oikein ymmärrä, miksi pentu narisee? Toivottavasti ei jatka sitä ongelmaksi asti. Rinnallekin naksuttelin ruutua. Ois voinu ehkä paremmin antaa vihjettä tulevasta, sillä alkuun pentu tarjoili maahanmenoja ja kävi puomilla tekemässä 2on2offinkin. Loppua kohden pentu tarjosi kuitenkin ihan hienoja ruutuja. Matalaa hyppyä tehtiin lelua lennättäen. Rin ennakoi aika vahvasti nyt hyppyä ja hyppeli omaksi ilokseen edestakaisin. No mutta estehakuisuus oli hyvää ja pentua pysyi lähettämään hypylle muutamankin metrin päästä. Lisäksi tehtiin kontaktin pitoa perusasennossa ja paikkamakuussa. Makuussa sujuu paremmin, mutta sitä onkin enempi tehty häiriössäkin. Pikkasen seuraamistakin tehtiin. Hyvää oli into, mutta meinaa pentunen alkaa taas edistämään. Tämähän ongelma oli välillä poiskin.


---


Sunnuntaina tokotettiin jälleen Sirkuskentällä, tällä kertaa Merja & kumpp. seurana. SARAN kanssa ensin ruutua (merkiltä oikeassa). Olin ruutua rakentaessa jättänyt lelun kauimmaiseen nurkkaan. Sitten pari ruutuunmenoa ilman lelua. Niissäkin koira pysähtyi hyvään kohtaan. Lopuksi vielä lelun kanssa. Otin erikseen ruudusta seuraamaan tuloa. Hyvää oli. Lisäksi palkkasin erikseen ruudussa makuusta. Sitten vein ohjatun noudon kapulat samaisen merkin taakse. Ensin vasemman nouto. Se onnistui. Sitten oikea kapula. En näyttänyt kapulaa koiralle ennen lähetystä (kuten liikkuri tekisi) ja koiruus oli mennä ruutuun kahdesti. Ennen kolmatta yritystä kävin näyttämässä kapulaa ja sekin tuli sitten hyvin noudettua. Merkille menot oli tällä kertaa selvästi parempi kuin ennen. Jokunen huonompikin oli joukossa, mutta pääasiassa hyviä. Kapuloiden laittamisen jälkeen tuli pari vinoa, mutta koira paransi tapansa, kun otettiin uusiksi.


RINNA teki vauhtinoutoja ohjatun kapulalla. Noin puolet kerroista pentunen kiersi omatoimisesti kapulan taakse, hienoa! Kertaalleen pentu roikotti kapulaa laipasta. Palkkasin sen kuitenkin kun intoa oli :) Kertaalleen myös Rin pudotti kapulan ennen vapautusta. Sitä en palkannut :p Sitten Rinnalle tunnari liikkuroituna. Kaksi kertaa tuli väärä kapula ja vasta kolmannella oikea. Selkeesti silloin vasta haisteli kapuloita... Se vire, se vire.


SARALLE tehtiin palkkamatta kokeeomaisesti muutamat liikkeet ketjutettuna. Ennen sitä olin liikkuroinut joitakin liikkeitä Merjalle & Saralle (ihan samanlainen kuin Sara, nimeä myöten!) ja Sara keräsi hyvin kierroksia siitä. Ensimmäisenä liikkeenä evl-ruutu, merkiltä oikeaan (vieraat merkit, sankot ja ohut tuulessa lepattava nauha). Merkille meno ihan ok, koira katteli jotain merkin takana ja asento ei ollut niin suora kuin haluaisin. Ruutuun koira lähti hitaammalla laukalla kuin yleensä. Sitten se paikallisti ruudun ja kiihdytti vauhtia. Loppuosa oli hyvä. Sitten seuraaminen ja siihen yhdistettynä liikkeestä maahanmeno. Seuraamisessa oli kaikki tempot mukana sekä askelsiirtymät. Sa vinkui askeleissa oikeaan (ehkä vasempaankin?) ja sen jälkeisissä liikkeellelähdöissä :/ Askeleissa taaksepäin oli kuitenkin hiljaa. Muuten hyvää seuraamista ja maahanmeno myös. Seuraavaavina liikkeinä tasamaanouto ohjatun kapulalla, luoksetulo maasta sivulle ja seuraaminen, jossa palkkasin liikkeellelähdöstä. Ne hyviä. Ääntelyä ja liikkeiden välien haahuilua lukuuottamatta ihan siisti suoritus siis :)


RINNAN kanssa naksuteltiin vielä ruutua. Nyt pentu oli alusta asti hyvin mukana ja tarjosi suht hyviä ruutupaikkoja eikä yhtään maahanmenoa ;) Otettiin vielä uudestaan tunnaria. Ekalla Rin vaan rallatteli menemään ja toi väärän. Ennen toista yritystä rauhottelin pennun ja oikea kapulakin löytyi. Otettiin vielä yksi tunnari, joka onnistui kerrasta :) Se oikea vire on nyt pennulta hukassa. Tunnareitahan on lähinnä tehty rauhallisesti kotiterassilla (lyhemmältä matkalta) eikä korkeammassa vireessä treenikentillä. Jatkossa siis ennen varsinaista tunnaria piilotetun kapulan etsintää. Lisäksi seuraamista tehtiin vähän joka välissä. Tehtiin nyt vähän pidempää pätkää. Vire kesti mainiosti, kontakti pysyi ja paikkakin pysyi, joskin pentu saisi seurata mun makuun tiiviimpänä.


---


Saralle ois koepaikka viikon päästä Lempäälän tokokokeessa. Mutta mun mielestä koira ei ole vielä valmis, ois yhtä jos toista viilattavaa. Mentäneen kuitenkin yrittämään, kun ohjaaja kaipais vähän koekokemusta evl:stä. Oon jo aloittanut jännittämisen :p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti