tiistai 21. helmikuuta 2012

Kisanomaista


RINNAN lonkka- ja kyynärlausunnot tuli Kennelliitosta tänään. A/A ja 0/0 :)


Tänään käytiin myös tokoilemassa Konalan jäähallin parkkiksella. SARALLE ensin lämmittelynä seuraamista maahan palkaten ja nopeita maahanmenoja avuilla. Sitten kisanomaisesti liikkeinä jääviä, luoksetulo, kaukot, tunnari, ohjattu nouto ja ruutu. Olin laittanut kaikki valmiiksi kentälle, ruudun merkit, ohjatun kapulat ja tunnaritkin. Jäävistä otin suoralla seuruulla vain seisomisen ja istumisen. Hyvät oli. Luoksetulossa tehtiin pelkästään seisomaanpysäytys. Se ei ollut ihan napakka, ihan ok kuitenkin. Sivulletulo oli aavistuksen vajaa. Kaukoissa tein satunnaisessa järjestyksessä kahdeksan vaihtoa, kestot oli erimittaiset. Paljon oli s-m-vaihtoja. Ne koira teki kaikki oikein. Kerran tehtiin s-i-vaihtokin. Siinä en ole varma tuliko eteenpäin vaiko ei. Tunnarissa kapulat oli jonossa ja vikana oli oma. Ei moitteita ;) Ohjatuttuun ja ruutuun mentiin samalta merkiltä. Ohjatussa noudatin oikean kapulan, ruutu oli merkiltä vasempaan. Ohjattu oli hyvä, lukuunottamatta pientä liukastelua kapulalla. Ruutuun käskiessä koira lähti vasemmalla kapulalle. Stoppasin ja uudella käskyllä koira tuli ruutuun menon sijaan takaisin merkille. Kutsuin koiran pois ja uusinnalla se päätyi ruutuun. Tosin meni kaartaen oikeaa kapulaa kohden, josta se korjasi kuitenkin kurssinsa itse ruutuun. Ruudussa se jäi huonosti kulmaan, mutten sitä enää korjannut. Koiran seisoessa kävelyn kävelyt ja palkkasin pallolla, kun se pysyi hyvin paikoillaan.


Nyt liikkeiden väleissä en vapauttanut koiraa lainkaan enkä koskenut siihen. Liikkeen jälkeen se sai vain suulliset kehut. Pari kertaa koira äännähti siirryttäessä liikkeiden välissä. En tiedä otanko sunnuntain kokeessa vielä uutta tapaa kokeiluun vai mennäänkö vanhalla mallilla.


Otettiin vielä Saran kanssa ruutuunmeno. Nyt se meni täsmälleen oikeaan kohtaan siellä. Sitten vasemman kapulan nouto ja taas ruutuun meno. Kapula löytyi ja ruudustakin löytyi taas täsmällinen paikka :) Otettiiin vielä kaukoja lelulla hetsattuna. Kaikki vaihdot toimi. Seuraamisestakin vielä tehtiin. Hain taas koirasta ääntelyä ja pari äännähdystä sainkin. Näistä sanallinen huomautus eikä koira toista kertaa samassa tilanteessa ääntänyt. Palkkaukset tein maahan. Lisäksi otettiin luoksetulon maahanmenoa. Ehkä johtui plussakelistä, mutta maahanmenot ei ollut aivan sitä mitä haluan. Eli kaikki luoksetulon osaset treeniin.


RINNAN kanssa tehtiin ensin seuraamista hihnassa. Alkuun tarvittiin pari hihnalla nyppäsyä, mutta sen jälkeen sujui. Tehtiin pitkää seuruuta, lyhyttä seuruuta ja kaikkea siltä väliltä. Koira piti paikkansa kaikessa, jopa juoksussa! Pari kertaa koira äännähti askelsiirtymissä ja näistä huomautin. Katsotaan nyt kestääkö Rinna huomautusta eli lisääntyykö vaiko väheneekö ääntely. Rinnahan ei aiemmin reagoinut hihnapakotteeseen vaan edisti silti. Olen miettinyt mikä on muuttunut. Tulin siihen tulokseen, että Rinnalle piti vain ensin opettaa mitä hihanapakotteella halutaan. Meillä on käytössä arkiseuruu, jossa katsekontaktia ei tarvitse pitää, mutta sijainti pitää pitää. Tässäki Rin lähtee helposti edistämään ja näihin olen puuttunut rankemmin. Siinä samalla tuli opetettua hihnapakotteen merkityskin. Noutojakin tehtiin. Ensin luovutusta, jossa koira alkuun ennakoi irrottamalla otteensa kapulasta liian aikaisin. Alkoi sitten parantamaan. Otettiin vielä noutoja, joissa palkkasin koira heti nostosta tai tuonnista vauhdissa.


Rinnankin kanssa tehtiin kisanomainen yhdistely. Sillä oli liikkeinä liikkeestä seisominen, luoksetulo, kaukot ja nouto. Liikkeestä seisomiseen otin vain lyhyen seuruun alkuun. Liike itsessään oli kaikin puolin hyvä. Luoksetulo otettiin suoraan sivulle ilman pysäytyksiä. Noutokapula oli edessä päin ja sitäpä koira sivulla ollessaan kyttäsi. Se nytkähti, kun annoin jättökäskyn. Muuten luoksetulo oli hyvä. Kaukoissa ekaan istumiseen tarvittiin neljä käskyä ja toiseen kaksi, nousi vasta kun annoin jämäkämmän käskyn. Ehkä takana oleva kapula pisti koiran jumiin? Noudossa palkkasin koiran heti, kun se nosti kapulaa. Liikkeiden välit toimi Rinnan kanssa nyt oikein hyvin :) Otettiin sitten vielä kaukojen maasta istumaan nousua. Ekassa tartti kaksi käskyä, mutta sitten nousi joka kerta kerrasta.


Kotimatkalla tehtiin pudotettuja jätemäellä. Jätin esineet alas ja lähetykset tein mäen päältä. Hakumatkaa oli toista sataa metriä. SARALTA sujui. RINNAN kanssa päätin olla päästämättä koiraa, jos se äännähtää. Ei ihan onnistunut ja koira pääsi pienellä vuffauksella liikkeelle. Muuten oli sujuvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti