sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Tokoja


Parjantaina tokoiltiin Konalan jäähallin parkkiksella. SARALLE tein ruutua pitkältä matkalta. Merkille oli matkaa n. 15 m ja ruutuun n. 35 m. Ruudussa oli kosketusalusta. Ekalla yrityksellä koira meni ruudun viereen. Hämmennyin niin, että kutsuin vain koiran pois. Oiskohan maassa ollut jotain roskaa hämäämässä? Seuraavilla kerroilla ruutu löytyi ongelmitta. Merkillä tehtiin vastapainoon hakeutumista. Sujui. Seuraamisessa huomautin ääntelystä. En ole aiemmin oikein uskaltanut huomauttaa tästä, kun en ole ollut varma mistä ääntely johtuu ja ymmärtääkö koira tässä tilanteessa syy-seuraus-suhdetta. Mutta taitaa Sara ymmärtää. Toimii nimittäin. Lisäksi palkkasin koiraa nameilla maahan. Jääviä tehtiin minun peruutellessa. Seisominen ja istuminen oli teräviä, mutta maahanmeno ei. Jatketaan edelleen treenaamista. Kaukoissa hetsasin koiraa lelulla. Nyt ei tullut yhtään teknisesti huonoa vaihtoa!


Saran toisessa sessiossa tehtiin luoksetulon pysäytyksiä. Maa oli liukas ja sekä seisomiset että etenkin maahanmenot valui :/ Loppuun tehtiin vielä liikkeiden välisiä siirtymiä.


RINNAKIN teki ruutua. Tehtiiin osissa ja kokonaisena liikkeenä. Lähdöissä palkkasin koiran maahan virittelyn jälkeen. Tämä vähensi lähtöääntelyä. Nyt ei tullut yhtään haukkua, jokunen vinkaisu kuitenkin. Maa oli liukas eikä ruudussa ollut nauhaa. Rinnalla meni ruutuunmenot vähän pitkiksi :p Maahan se meni hyvin käskyllä. Kerran se ennakoi, mutta korjasi käskystä, eikä sen jälkeen enää ennakoinut. Seuraamaantuloissakin Rinnalla meni pitkäksi. Näitä otettiinkin erikseen helpotettuina. Seuraamista otettiin taas hihnassa. Ihan hyvää. Heti kun otin hihnan pois alkoi taas keuliminen. Tarvii vaan lisää vahvistusta. Jääviä tehtiin Rinnankin kanssa peruutellen. Maahanmenot sujuu, seisomiset saisi olla terävämpiä. Annoin niihin tuplakäskynä suullisen lisäksi käsimerkin ja terävyyttä saatiin lisää. Istuminen on vaikein edelleen. Rinna saattaa helposti alkaa tässä peruuttamaan :p Minun seisoessa paikoillaan penne erotteli kaikki käskyt moitteettomasti ja teki asennot hyvin. Tarvii vaan treeniä tämäkin vielä.


Toisessa sessiossa jatkettiiin ruudulla. Nyt aloitettiin lähempänä ruutua naksuttelemaan oikeaa paikkaa ja sitten pidennettiiin matkaa kisamatkaan asti. Nyt ei mennyt enää ruutuunmenot liian pitkiksi. Kaukoista palkkasin nyt ekasta maasta istumaan noususta. Se onnistui nyt ongelmitta. Rekka ajoi tässä vaiheessa parkkikselle häiriöksi. Teetin Rinnalle sarjana m-i-m-i-m-i-vaihdot ja kaikki koira teki hyvin. Ansaitsi palkkansa :)


Illemmalla oli mun tokokurssivetovuoro. Tunnin jälkeen otin SARAN kanssa pari helppoa hyppynoutoa puukapulalla. Eka loppuun asti ja tokassa palkkaus vauhdista. Tehtiin myös muutama vauhtiluoksetulo.


---


Lauantaina ehdittiiin Rinnan tokotunnulle. Ensimmäiseksi kuitenkin SARA sai näyttää ryhmäläisille tunnarinsa. Tehtiin kokeenomaisesti. Sara haisteli vähän rajusti kapuloita, nappasi kuitenkin oman suuhunsa ja tuli aavistuksen vinosti luovutusasentoon. Lisää vaan liikkuroituja tunnareita. Otettiin vielä tunnarin luovutuksia. Nyt kaikki oli suoria.


RINNAKIN teki tunnaria. Ekassa kapulat oli sekalaisessa järjestyksessä maassa. Istuin kapuloiden vierellä ja annoin koiralle ensin nameja maahan. Rinna haisteli kapuloita hyvin. Se laittoi huulet oikean ympärille, muttei kuitenkaan nostanut sitä vaan tuli mun luokse kertomaan, että "Anna namia, mä tiedän missä se on!". Näytin tyhjiä käsiä ja Rin lähti uudestaan kapuloille. Nyt ne nosti oman suuhunsa. Toisella kertaa kapulat oli ympyrässä ja kapuloiden välissä oli namit. Rinna söi kaikki namit ja etsi pitkään lisää nameja maasta. Ei löytynyt ja lopulta Rin otti oman suuhunsa ja toisen sen railakkaasti pureskellen :/


Seuraavaksi tehtiin paikallaanolot häiriössä. Ohjaajat oli näkyvillä ja ohjaajien selän takana koirat teki kiertoja ym. Ensin istuminen. Sitä ei olla hetkeen tehty ja jättökäskyllä Rin tipahtikin maahan. Uudella yrityksellä se sai istumaan. Koira silmät vaan pyöri päässä, kun se katseli takana juoksevia koiria. Viereisen koiran komentelusta Rinna otti sen verran häiriötä, että liikutteli etutassujaan. Makuussa Rinna meni maahan jo viereisen koiran käskyllä. Otettiin uusiksi ja nyt se meni omallaan maahan. Makuussakin koiran silmät vaan pyöri. Kertaalleen se meinasi mennä lonkalleen, mutta ehdin kieltää ajoissa ja koira korjasi itse asentonsa suoraksi. Vau. Istumaan Rinna nousi omalla käskyllään ja sitten se pomppasi lisää viereisen käskiessä omaansa. Hehheh.


Sitten Rinna pääsi häiriköimään. Rinnahan aloittaa haukun aina kiertoja tehdessään, joten hyväksi häiriöksi se olikin. Meidät käskettiinkin hetken päästä syrjemmälle :p Kiertojen lomassa tehtiin luoksetulon stoppia. Oli hyvää. Tehtiin myös keltaisella sankolla merkkiä. Rinna osasi! Ilman mitään vinkkejä se irtosi käskystä merkille ja otti hyvän paikan sen takaa. Seuraavaksi tehtiin seuruuta. Kiertojen jäljiltä kierrokset oli kaakossa ja koira meinasi äännähtää liikkeellelähdöissä. Palkkasin perusasennossa olevaa koiraa maahan ja sen jälkeen se työskenteli äänettä. Seuruu oli hyvää. Hihnassa tehdessä pari kertaa muistutin nyppäysellä, muuten paikka pysyi hyvin. Kontakti piti koko ajan kaiken sen kaaoksen keskellä. Tehtiin myös vähän seuraamista ilman hihnaa. Alkuun otin paljon käännöksiä vasempaan ja sen jälkeen paikka pysyi jopa (hitaassa) juoksussakin! Tehtiin myös kontaktitreeniä perusasennossa. Kontakti tippui vasta, kun toinen koira teki luokseloa metrin päästä ohijuosten.


Kaukoista tehtiiin avon vaihtoja häiriössä. Matkaa oli n. 5-10 m. Koiran takana vinkuva koira tai takana tehdyt koiran seuruuttamiset tai noudot ei haitanneet. Kun minun ja Rinnan välistä meni koira pallon perässä tarvittiin kaksi käskyä maahanmenoon. Muuten mikään ei koiraa haitannut! Muita vaihtoja tehtiin lähempää. S-i sujuu paremmin ja paremmin, mutta vielä paljon on sen eteen töitä tehtävä. Tehtiin vielä noutoakin. Otin erikseen luovutuksia ja palkkasin vauhdista noudoissa. Luovutusasentoon tullessaan Rinna joutuu nostamaan päätään ja siinä kapula tippuu taemmille hampaille. Haluaisin koiran pitävän kapilaa hammaslomassa. Luovutusasentoon tuloa tarvii vielä treenata. Otettiin nouto kokonaisena liikkeenä liikkurin kera. Paluussa Rinna tuli laukkaa, mutta mun makuun se saisi tulla ripeämmin. Luovutusasentoon tulossa se törmäsi ja sitten ennakoi sivulle siirtymän. Eli treeniä edelleen vaan kaikkiin osiin. Tehtiin myös tunnarilla luovutuksia. Kun annan kapulan koiralle suuhun, se pitää sitä siististi, myös liikkeessä. Koiran nostaessa kapula maasta alkaa pureskelu. Tarvii siis opettaa se nostamaan tunnari paremmalla tyylillä maasta.


Käytiin Purinallakin. RINNA sai tehdä keppi- ja A-estetreeniä. Kepeillä saatiin häivytettyä kaksi ekaa verkkoa pois, kolmas ei onnistunut millään. Ilman kahta verkkoa tehtiin kepeille hakua avo- ja umpikulmista. Kumpikin on vaikeaa, mutta yllättäen avokulma oli ehkä vähän helpompi. A:ta tehtiin putken kanssa. Rajua on, mutta suht siistiä kuitenkin. Alastulolla teetin häiriötä. Viskoin palloa ja edessä oli putkikin. Aika paljon se kestää häiriöitä, mutta kyllä se lankaankin meni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti