tiistai 3. kesäkuuta 2014

Ma ja ti

Maanantaina aamulla käväistiin Ojangossa treenaamassa tokoa Pian ja Heidin kanssa. Ensin tehtiin paikallaanolot lyhyesti. Istuminen oli hyvä. Makuussa Sa nosti päätään mun poiskävellessä, mutta piti pään maassa makuun ajan ja kesti myös taakse kävelyn. Tehtiin erikseen alas ja ylös käskytyksiä vuoronperään. Sara otti jostain syystä paineita toisen koiran torumisesta ja maahan se meni hitaasti tai ei ollenkaan. Annoin lopulta avut siihen. 

Ruutu tehtiin kertaalleen. Se oli ok, joskin vauhtia voisi olla enempi. Zetassa halusin puuttua koiran ennakointiin mukaan lähdöissä. Sain siitä koiralle sanottua eikä se enää ennakoinut. Asentoihin tarttisi taas lisää napakkuutta. Tunnarissa molemmat kähmi kapuloita ja liikkuri kuljetti kapulan paljain käsin. Ekalla Sara nosti omaa, pudotti sen ja tarkasti muut ennen sen tuomista. Toisessa se nappasi oman heti. Molemmissa koira kohteli kapuloita kauniisti. Otettiin vielä kaukot, oli hyvät.

RINNA oli taas kiva! Se teki hyvää seuraamista. Jääviä otettiin ensin takapalkalla sekä seisomisia että maahanmenoja. Heidi vinkkasi etupalkkaa maahanmenoihin ja siten koiralla oli parempi tekniikka. Tosin kyttäystä ilmeni, mutta siihen pitää vaan puuttua. Lopuksi koira teki vielä luoksetuloa. Ekassa yrityksessä se nousi mun poiskävellessä istumaan. Toisessa pysyi maassa, mutta eteentuloasento oli vino. Palkkasin kuitenkin, sillä se ei ennakoinut suoraan sivulle.

Illalla oli Tiltun tokokurssia Kilon koulun läheisellä niityllä. Aiheen oli seuraaminen. Kaipasin mielipidettä SARAN ääntelyyn seuraamisessa. Seuraavaksi lähdetään toimimaan kuten olen nyt toiminut painamisessa. Eli äänestä koiran jättö. Ei katsota koiraan ja kävellään rauhallisesti itsekseen. Sopivan ajan kuluttua uusi aloitus. Vasempaan käännöksiin neuvoksi tuli ennen käännöstä peruuttaa, sitten askel kaksi eteen ja käännös. Aiemmin olen käyttänyt samaa, mutta askeleet taakse olen tehnyt vasta kääntymisen jälkeen. Kokeillaan tätä nyt. 


Loppuun otettiin paikallaanolot. Ensin makuu, jossa koira nosti päätä mun kävellessä pois, paluussa ja taakse kävelyssä. Treeniä näihin edelleenkin, mutta nyt olen saanut koiraa vähän paineistettua korjailuilla. Palkkailinkin koiraa lelulla ja se ehkä vähän rentoutui. Sehän ei osaa myöskään laittaa päätä suoraan maahan perusasennosta maahanmennessä. Olen kokeillut etupalkkaa, mutta koira väistää sitä. Avainasemassa olikin palkan etäisyys. Kauemmas laitettuna koira ei väistä sitä, vaan laittaa nenänsä suoraan kohti sitä. Paikkaistuminen oli hyvä.

Ennen omaa vuoroa ehdittiin tekemään ruutua, joka oli korkeammassa kasvustossa niityllä. Koira löysi sen kyllä hyvin, mutta tarjoili merkkejä. Sama on aika usein koiraa suoraan ruutuun lähettäessä ilman merkille menoa. Onkohan se vähän evl-rutinoitunut? Nytkin korjautui kyllä, kun lisäsin merkille menon ennen ruutua :p Vauhtia oli kyllä tällä kertaa tarpeeksi.

RINNA teki iltapalaksi n. 60-metrisen namijäljen.Tällä kertaa mentiin suurin osa jäljestä zenmäisesti. Se vissiin on se rytmi!


Tiistaina oli kokeenomaiset teenit porukalla Viikin Prisman viereisessä puistossa. Maa oli märkää ja nurtsi vähän korkeaa. Koirakoita oli reilu 20 ja kehiä yhtä aikaa pyörimässä neljä. Ensin otettiin paikallaanolot, sitten yksilöliikkeet kaksi liikettä per kehä. Kehien välissä tuli odotteluaikaa. Kehissä ja liikkeiden väleissä koira oli kivasti mukana.

Paikallaan istuminen sujui SARALTA hyvin, mutta makuussa oli ongelmaa pään kanssa. Jätössä jouduin pariin kertaan käskemään ennen kuin pää meni maahan. Makuun aikana pää nousi kahdesti, kun viereisiä koiria toruttiin ja lopuksi vielä pää nousi mun kävellessä koiraa kohti. Pää pysyi maassa taakse kävelyssä. Sivulle koira nousi vasta toisella käskyllä. Sivulle nousut on nyt huonontuneet päähän keskittyessä, mutta treenattaneen nyt ehkä asia kerrallaan. Ennen kehään menoa koira teki hyviä pään maahanlaittoja, mutta kehässä se oli vaikeaa. Lisäksi koira painestuu näissä erilailla kuin ennen, jopa toisten koirien korjailuista :/ Lisäksi siltä puuttuu nyt helposti vauhti liikkeistä. Valeraskaus?

Yksilöliikkeet aloitettiiin seuraamisella ja kaukoilla. Seuraaminen oli pääasiassa hyvää. Joissain kohdin koira painoi ja lopun käännöksissä pääsi pienet äännähdykset. Kaukoissa Sa äänsi jätössä. Toruin koiraa siitä. Ekaan vaihtoon, m-i, kaksoiskäsky. Muut asennot löytyi yhdellä käskyllä, mutta koira tuli vaihdoissaan eteenpäin :/ Olisi pitänyt ennakoida äännähdystä ja palkata koira maahanmenosta, jolloin kaukotkin olisi varmaankin olleet paremmat. Ketjureaktiona tapahtui kaikki.

Toisessa kehässä tehtiin luoksetulo ja ruutu. Luoksetulossa palkkasin koiran alun maahanmenosta. Näitä kannattanee nyt tehdä. Stoppi oli aika ok, mutta maahanmeno valui. Palkan koira sai lennosta vikalla pätkällä. Ruudun merkit oli keltaisia ja Sara ei niitä jotenkin erottanut. Merkille se suuntasi, muttei ensin osannut tarkentaa merkille asti. Ruutuun oli viety valmiiksi pallo, muttei koira sitäkään nähnyt vaan juoksi ruudun läpi toiseen kehään! Se ei yhtään hahmottanut merkkejä. Ehkä senkin takia vauhti oli vähän huonoa, hitaampaa laukkaa. Toistoilla löytyi asiat jo paremmin.

Kolmannessa kehässä oli tunnari ja metallihyppynouto. Tunnarissa koira nosti omaa, mutta sitten tarkasteli muita ja kävi muuallakin ennen kuin palasi ja toi oman. Hyppynouto sujui, voisi toki olla vähän enempi voimaa siinäkin. Neljännessä kehässä oli vielä zeta ja ohjattu nouto. Zetassa liikkuri antoi ylimääräisiä käskyjä enkä ottanut koiraa heti asennoista mukaan. Sas ei ennakoinut lainkaan näitä. Asennot koira olisi voinut ottaa napakammin. Ja mun vauhti oli vähän liian hidasta. Ohjatussa kierrätin ensin merkin ympäri ja lähetin lennosta uusiksi. Kapulan nouto oli hyvä, palkkasin vauhdista. 

Lopuksi tehtiin vielä vähän korjailuja. Tunnarissa jäin kapuloiden luokse ja tässä Saralla ei ollut nyt mitään ongelmaa. Kaukotkin se teki kolmesti hyvän sarjan. Pään laittoa maahan treenattiin leluetupalkalla ja se toimi nyt hyvin. 

RINNA teki paikkamakuuta kahteen kertaan. Ensin se teki makuun rivissä ja toisena tottiksena. Molemmissa koira oli hyvin, tosin lonkalleen se meni kummassakin. Lisäksi Rin teki seuraamisia, jääviä taka- ja etupalkoilla, luoksetuloja ja eteentuloja sekä eteenmenoa. Luoksetulossa se helposti nousee istumaan maahan jättäessä. Ja eteentulossa se tulee vinosti. Kontakti ennen eteenmenoa oli vaikea. 

Tein Rinnalle myös namijäjen soraparkkikselle. Vikat askeleet tuli hakkeelle ja purkki pensaan taakse. Pituutta oli n. 40 m. Hakkeelle siirtyminen sai aikaan hieman sivuttaista liiikettä. Muuten Rinna jäljesti yllättäen aika kivalla rytmillä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti