maanantai 8. syyskuuta 2014

Mestari Rinna

Australiapaimenkoirien pk-rotumestaruus ratkottiin Kainuun Palveluskoirien kokeessa lauantaina Kajaanissa. Koe oli myös Kainuun piirinmestauuskoe. RINNA edusti. Koe alkoi jäljellä, sitten oli tottisosuus ja lopuksi esineruutu. Jäljen tuomaroi Matti Koistinen ja loput tuomaroi Eija Koistinen.

Jäljellä jana oli vähän sähellystä. Liinaan jäi joku kepakko kiinni ja vahingossa nykäisin koiraa ennen kuin se oli edes ehtinyt mennä liinan mittaa. Koira lähti sen johdosta tarkastelemaan sivusuuntia. Ei siinä mitään jälkeä ollut, joten koira itse korjasi takaisin janalle. Edettiin taas hetkinen ja taas sama, edelleen koira itse korjasi takaisin janalle ja jatkoi sitä suoraan. Sitten tultiin jäljelle, jonka koira nosti taaksepäin. Takajäljestä huolimatta olin kyllä tyytyväinen koiran ratkaisuihin janalla. Treeneissä korjaan koiraa nopeasti sen poikettua väärässä kohtaa janasuoralta. Pitäisi varmaan antaa sen sielläkin ratkaista itse tilanteet.

Jäljellä Ri eteni jälleen vauhdikkaasti. En pysynyt mukana, vaan kompastelin perässä. Maasto oli aika hankalaa edetä, suota ja ryteikköä. Riistajälkiäkin oli. Välillä ajattelinkin painajaismaisesti koiran olevan riistajäljellä, sillä se haisteli peuran kakkoja ja siinä kohtaa oli pidempi keppiväli. Jäljellä kuitenkin oltiin ja se oli ajettu parissa kymmenessä minuutissa. Alussa oli koiralla liikaa intoa ja se saattoi mennä kulmissa hieman yli ennen kuin ymmärsi jäljen kääntyvän. Terävissä kulmissa oli vähän tarkastelua. Muuten jäljestäminen oli aika kivannäköistä menoa. Kepit Ri ilmaisi huonosti, hätiköiden. Vitosesta se sitten käveli yli. Minä huomasin sen onneksi. Muut kepit koira ilmaisi jotenkuten. Jäljeltä miinuspisteitä lähti vain takajäljestä, eli jäi 164 pistettä.

Tottikseen olin tyytyväinen, vaikkei pisteillä juhlittukaan. Pisteitä tuli 72. Moni ongelma ei ollut nyt nii-in ongelmallinen. Ennen kaikkea oli iloinen, että teimme koiran kanssa yhdessä töitä. Paljon töitä on toki vielä tottiksen parissa. Koiran mielentila on edelleen aivan väärä, se käy suurilla kierroksilla ja sen kuulee kiljunnasta. Eikä toki liikkeetkään ole loppuun asti hiottu. Pitkä on matka siihen mihin pyritään, mutta jos nyt tässä oltaisi jo oikeaan suuntaan menossa...

Seuraaminen - hyvä
Rinna kulki ihan hyvin mukana, parantamista toki on paikassa ja kontaktissa, mutta se kulki kuitenkin mun kanssa, vaikkakin kiljuen.

Liikkeestä isminen - erinomainen
Oikein hyvin kuunneltu.

Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo - puutteellinen
Rinna jäi seisomaan. Annoin luoksetulossa toisen käskyn painokkaasti koiran ollessa tulossa lähellä. Eipä tästä paljoa pisteitä jäänyt ;)

Liikkeestä seisominen ja luoksetulo - puutteellinen
Nyt Rin jäi istumaan. Taaskin annoin toisenkin käskyn, mutta siitä huolimatta koira törmäsi. Ei tästäkään siis montaa pistettä jäänyt.

Tasamaanouto - tyydyttävä
Rinnamaisen vauhdikas ja äänekäs nouto, mutta koira tiputti kapulan jalkoihini. Siitä se nosti sen uusiksi.

Hyppynouto - puutteellinen
Sama kuin edellä, mutta itse nollasin pisteet liikkumalla luovutuksessa...

Estenouto - erinomainen
Ääntelystä huolimatta.

Eteenmeno - erinomainen
Ri keskittyi seuruussa ja oli aika nopsa maahanmenokin.

Paikallaan makuu - erinomainen
Se makasi juuri siinä mihin se oli jätettykin!

Sitten vielä esineruutu. Rinna toi kaksi esinettä ja aika loppu kolmannen kohdalla. Ruutuun jäi iso hanska keskelle taakse. Jännä, ettei löytynyt. Ekan esineen luovutuksessa koira meni ohi ja tiputti esineen jatkaen edelleen matkaa ohitse. Uudella käskyllä sain koiran tuomaan esineen luovutusasentoon. Toisen esineen koira luovutti sitten nätisti. Tästä pisteitä 19.

Tulokseksi siis kakkostulos 255 pisteellä ja sijoitus 1./6.

Kaksi koiraa kuudesta sai jäljellä tuloksen. Rinnalle ja toiselle aussielle tuli samat loppupisteet, mutta Rinnalla oli paremmat maastopisteet, joten Rinnasta tuli Rotumestari. Aussieita oli kokeessa harmillisen vähän. Kaksi koiraa jäljellä ja yksi hakukoira, joka keskeytti tottiksen jälkeen. Rinnan tulos oli kokeen paras, joten se sai myös Mestarien Mestari -tittelin.

7 kommenttia: