perjantai 18. elokuuta 2017

Kokemuksia rikkaampana

Viikon takaisena viikonloppuna kokeiltiin RINNAN kanssa sekä lauantai että sunnuntai KPKY:n pk-kokeissa Kajaanissa. Lauantaina korkattiin hakukokeet. Debyyttimme tuomaroi Mira Salminen. Ihan mielenkiinnosta menin kokeilemaan, sillä en oikein tiennyt onko meidän osaaminen riittävää. Koskaan en ollut ollut seuraamassa hakukoetta. Sen olen oppinut, ettei hirveen korkeaa kynnystä kannata kasvattaa kokeisiin menemisen suhteen. Aina voi nimittäin sattua ja tapahtua jotain, johon ei edes hyvä treeni olisi auttanut. Korkeemmalla kynnyksellä myös odotukset voi kasvaa liian suuriksi. Korkealla kynnyksellä myöskin jännittää enempi.

Koska tykkään eläinkokeista, niin olin ilmottanut Rinnan seuraavalle päivälle saman seuran jälkikolmoskisoihin. Halusin nähdä, miten Rinna jaksaa kaksi peräkkäistä koetta ja mitä etenkin tapahtuu tottikselle? Näitä edeltävästä kokeesta (SM) oli viikko. Harmiksi koko viikon Rinna joutui elelemään rauhallisemmin tassuhaavan takia eikä tottista treenattu viikolla lainkaan. Edellisen kokeen virheasetukset jäi korjaamatta. 

Pahin jännitys oli edellisenä iltana perjantaina. Se kuitenkin laantui, kun kävin koekentällä testaamassa tassun kestävyyttä. Tassu kesti ja Rinnakin toimi hyvin.

Lauantain koe oli mukavan pieni koe kokeilla uutta lajia. Mitään ei tarvinnut odottaa pitkään, mutta sai kutenkin ottaa oman aikansa valmistautumisissa. Kokeessa oli kolme koirakkoa, kaksi ykkösluokan kisaajaa ja yksi kakkoslainen. Koe alkoi tottiksilla. Oltiin toisessa (viimeisessä) parissa ensin tekemässä liikkeet. Olipa mukava huomata, etten jännittänyt kentällä taaskaan! Paikkamakuun selin seisominenkin oli helppoa, kun jalat ei tärisseet :p

Seuraamisessa kontakti tuli jälleen vasta kaavion loppupuolella. Edistäminen ei ollut kovin pahaa. Tästä arvioksi erittäin hyvä.
Istuminen tipahti erittäin hyväksi edistävän seuraamisen takia. Maahanmeno ja luoksetulo oli ihan yhteensä erittäin hyvä. Seuruu oli edistävää, mutta maahanmeno ripeä. Annoin hiljaisen lisäkäskyn eteentuloon ja silti koira törmäsi.
Tasamaanouto oli erinomainen. Joku haukku siinä kyllä taisi päästä... Hyppynouto jäi puutteelliseksi koiran kierrettyä esteen paluussa. Tätä ei ehditty viikossa korjailemaan. Estenouto oli erinomainen, vaikka annoin käsimerkin esteen suorittamiseen takaisin. Se taisi jäädä tuomarilta huomaamatta. Eteenmenossa Rinna ennakoi maahanmenon. Annoin uuden käskyn, jolla se jatkoi menoaan reippaasti. Tää oli ihan odotettavaa, sillä tassun takia ei tehty yhtään eteenmenoa etupalkalla edellisen kokeen jälkeen. Tästä arvosanaksi tyydyttäväMakuusta saatiin hyvä, vaikka Rin suoritti sen istuen. Se jää välillä liikkeistä niin kierroksille, ettei se vaan pysty olemaan makuulla. Näin tottiksesta 86 p.

Maastot alkoi esineillä. Ennen lähetystä kuljetin koiran etulinjaa toiseen päähän, kuten olen treeneissäkin alkanut tehdä. Kuljetuksessa Rinna usein haukkuu, mutta sitten ruudussa tekee paremmin töitä, kun on saanut haistatella ruudun hajuja. Rinnalla meni alle puoli minuuttia ja suoritus oli ohi. Se sai hajun lähiesineestä ja malttoi sen heti paikallistaa (aina sei jaksa). Esineistä täydet 30 p.

Hakua odotellessa jännitys taas nousi, mutta omaa vuoroa odotellessa ja verkkaisesti valmistautuessa jännitys väheni. Otin oman akani hakualueelle mennessä ja uitin koiran kahdesti ojassa vielä kutsun jälkeenkin. Pikkasen hätäinen kuitenkin olin ja annoin koiran olla vähän turhan lennokas ennen varsinaista suoritusta. Tämä kostautui, kun Rin alkoi haukkumaan mulle hihnaa poisottaessa. Laitoin koiran makuulle ja otin ekaan lähetykseen vasta, kun se oli rauhottunut. Etukulmat oli tyhjiä. Molemmissa jouduin lähettämään koiraa uusiksi, että se olisi edennyt aivan kulmiin asti. Tuomarun mukaan koira oli edennyt riittävän syvälle ja uusintalähetykset oli turhia. Seuraavalla pistolla löytyi oikealta eka maalimies, joka oli ilman mitään pressuja istuskelemassa maassa. Tästä ilmaisusta erinomainen, vaikka haukku vähän pätki. Koiran hallinta toimi hyvin. Toinen maalimies löytyi samalta puolen n. 70 metristä. Tää oli piiloutunut muoviseen verkolla peitettyyn koiran kuljetusboksiin. Tässä haukku pätki enempi. Ilmaisuksi tästä arvosanaksi erittäin hyvä. En tiedä oliko kuumuus vaiko erilainen umppari syynä huonoon haukkuun. Vika maalimies olisi ollut vasemmalla 100 metrissä. Aikaa kahteen maalimieheen meni viis minuuttua, vaikken pitänyt missään vaiheessa kiirettä, vaan koitin toimia kuin treeneissä ja vaatia samat asiat koralta nytkin. Pisteitä hakuosuudesta saatiin 166. Lopputulemana siis HK1-koulari ykklstuloksella 282 pisteellä! Sijoitus oli 2./2.

Sunnuntai meni jo tosi vähin jännityksin. Jäljen tuomaroi Heikki Törrönen ja koirakoita oli seitsemän. Sunnuntaina satoi vettä enempivähempi koko päivän. Koe aloitettiin maastoilla. Kaatosade taisi aika hyvin viedä hajuja, sillä useampi koira epäonnistui jäljellä. Rinnan jana oli ihan hyvä. Se reagoi jälkeen jo aiemmin, mutten päästänyt koiraa oikomaan ja tässä tuli liinasotkua. Sitten Rin nosti jäljen oikealta kohtaa oikeaan suuntaan. Käsky tuli kuitenkin takaisin janalle, jolloin käänsin koiran ympäri toiseen suuntaan. Jälleen tuli käsky takaisin janalle, jolloin lähetin koiraa janalla aluetta eteenpäin ja päästiin vikalle merkille ilman jälkeä. Tässä vaiheessa tuli käsky lähettää koira takaisin päin, sillä Rinnan alunperin nostama jälki olikin se oikea :p Rimpan janatyöskentelyä arvioitiin siis siihen asti, kun se ensimmäisen kerran nosti jäljen. Pisteitä janalta meni viisi liinasotkun takia ja tuomarin mukaan koira pissasi janalle, mutta sitä ei kyllä tapahtunut.

Rinna löysi neljä keppiä mukaan lukien viimeisen. Minä nostin yhden, joka oli avarammalla paikalla. Se oli ehkä jäänyt enempi sateen armoille? Rinna nimittäin ilmaisi muut kepit hyvin. Jälki mentiin sopivan reipasta tahtia pariin kymmeneen minuuttiin, joten käytettiin vielä vartti kadonneen kepin etsintään. Ei löytynyt. Eli pisteitä jäi 145.

Sitten esineet. Ruutu oli sama kuin edellispäivänä. Vein koiran jälleen laitaa pitkin toiseen päähän ennen ekaa lähettämistä. Rimppa tutki ruudun hyvin, se ei vaan nostanut esineitä ennen kuin oli käynyt koko ruudun läpi. Tällä ärsyttävällä menetelmällä aika oli jälleen loppua kesken, aikaa meni 4 min 40 sek ennen kuin kaikki kolme esinettä oli tuotu. Lisäksi Rin pudotti kakkosesineen kerran sitä tuodessaan, mutta toi sen loppuun asti ilman lisäkäskyjä. Pisteitä tuli 27.

Vikana oli tottis, jossa oltiin ekassa parissa ekana liikkeellä. Se oli melko toisinto edellispäivästä. Seuraaminen oli hyvää. Liikkeestä istuminen erittäin hyvä. Juoksusta jääviin jälleen tuplakäskyt, niistä tyydyttävät. Tasamaanouto oli erinomainen. Hyppynoudossa heitin kapulan vinoon, mutten uusinut sitä, sillä se oli juuri hyvä kulma antaa lisäkäsky esteen kiertämisen takia. Tässä siis lisäkäsky takaisin hyppyyn ja suoritus oli hyvä. Estenoudossa Rinnalta pääsi haukkua ja kapula tippui siltä harjan yli menossa. Koira korjasi erheensä ilman lisäkäskyjä. Hyvä suoritus. Eteenmeno jäi puutteelliseksi, sillä Rin suoritti makuun jälleen kahdesti. Ei oltu tehty edelleenkään korjaavaa liikettä. Paikkamakuu oli tällä kertaa erinomainen. Pisteitä tällä suorituksella 82. Eli yhteensä 254 p. ja kakkostulos. Sijoitus oli jaettu kakkossija toisen koirakon saatua tösmälleen samat maasto- ja tottispisteet! Vähän jäi suoriutuminen harmittamaan, mutta ei auta kuin treenata enempi ollakseen parempi. Kiva oli kuitenkin saada edes tulos pitkästä aikaa.

Viikonlopusta yhteenvetona: mulle sopisi tiheämpi kisatahti ja niin sopisi Rinnallekin. Tassu on nyt kunnossa. Se kesti hyvin.

2 kommenttia: