lauantai 24. tammikuuta 2009

Viikon tokot


 


Sunnuntaina oltiin Purina Areenalla seuraamassa agilitykisoja. Siinä samalla hieman tokoteltiinkin. Hyvin oli häiriöitä: oli ihmisiä ja koiria sekä tilanahtautta. Lähinnä keskityttiin sitten katsekontaktin pitoon. Sa tarjosi hyvin oma-alotteisesti katsekontakteja, palkkasin niistä satunnaisesti sekä kehuin että namein. Sa tuntuu nyt ymmärtävän myös uuden katsekontaktikäskynkin (”Valmis”).


 


Otin kaksi lyhyttä paikallaanoloakin. Ensimmäisessä jäin lähelle ja heittelin välillä koiralle nameja. Toisessa hävisinkin ihmisvilinään. Molemmat oli hyviä.


 


Pieniä seuruupätkiäkin otettiin sekä liikkeestä seisomisia. Seuraamisissa kontakti hävisi pari kertaa ja koira jäi ihan jälkeenkin, mutta häiriöiden määrään nähden todella kivasti koira keskittyi.


 


---


 


Viikon aikana ollaan tehty pieniä tokoiluja sekä sisällä että ulkosalla:


 


Kaukot


Kaukoissa ollaan keskitytty lähinnä avon kaukoihin. Niissä olen käyttänyt satunnaista palkkaamista; välillä koiran ei tarvitse tehdä mitään saadakseen palkan, välillä taas vedetään useampi vaihto putkeen. Palkka on odottanut koiran takana, olen heittänyt sen koiran taakse tai sitten vienyt koiralle. Välillä kaukoihin olen lisännyt myös seisomisen. Se sujuu jo kauempaakin käskyttäessä sekä maasta että istumasta. Seisomasta maahan- tai istumaanmeno vaatii kuitenkin vielä käsiohjauksen. Käsimerkkiä en ole vielä ottanut seisomiseen mukaan. Pelkällä käsimerkillä Sa menee maahan, mutta istuminen pelkällä käsimerkillä aiheuttaa hämmennystä. Siihen siis treeniä. Mutta mutten kaukot on kaikin puolin menneet hyvin.


 


Seuraaminen


Seuraamisessa ollaan tehty lähinnä viettiseuraamista eli olen palkannut koiraa patukalla. Välillä ollaan tehty lyhyempiä pätkiä, välillä pidempiä. Välillä sitten ihan vain käsky ja heti palkkaus ilman, että otetaan askeltakaan seuraamista. Kierrokset on välillä nousseet liikaa ja koira on vähän näykkinytkin, mutten ole puuttunut nyt siihen. Täyskäännökset vasempaan sivulla on alkaneet luonnistumaan. Pystyn jo kääntymään hieman vauhdikkaammin koiran pysyessä vasemmalla sivulla eikä se yritäkään kiertää takaa. Välillä olen yhdistänyt seuraamiseen joko maahanmenon tai seisomisen. Näissä on ollut hillitympi palkka, jotta koiruudella säilyisi korvat tallella.


 


Tunnari


Käpytynnariin olen ottanut nyt saman käskysanan kuin varsinaiseen tunnariinkin. Nenätreeniä ollaan tehty myös hajustamattomin kapuloin: kuusi kapulaa riviin ja namit kapuloiden väleihin. Tätä riviä ollaan lähestytty sitten hihnassa rivin vasemmalta puolen. Lähestymispuoleksi valitsin vasemman puolen, sillä Sa kiertää myös noutokapulan vasemmalta (loogisempaa?). Hihnalla on myös hyvä estää se älytön rynniminen kapuloille. Ensimmäisellä kerralla Sara ehti ottaa kaksi ensimmäistä kapulaa suuhunsa ennen kuin tajusi namit kapuloiden välissä. Seuraavalla kerralla menikin jo paremmin.


 


Lisäksi olen piilotellut tunnaria lenkillä. Välillä koira kapulan löydettyään on haistanut hyvän hajun ja kapula putoaa suusta siinä haistellessa. Kun haju on haisteltu Sa ottaa jälleen kapulan suuhunsa ja tuo sen… Kapulaa on myös kiva pureskella eli pitotreeniä kaivataan lisää.


 


Ohjatut


Ohjattua noutoa ollaan treenattu pallojen avulla molempiin suuntiin. Käskytykset olen tehnyt joko koiran ihan edestä tai pari metriä taaempana. Kauempaa käskyttäessä koira tekee loivan kaarron eteenpäin. Mutta muuten Saralla on todella vahva sivuun lähtö ja vaikka pallo olisikin takaviistossa, niin silti koiruus vetää ensin sivulle ja sitten vasta taakse. Hyvä homma. Itselleni muistutuksena kiinnittää huomiota siihen, ettei ylimääräisiä vartaloapuja tule.


 


Nouto


Noudossa on nähty yhä useammin kapulan kiertäminen! Ehkä tästä tulee tapa :) Uusi luovutusasentokin löytyy nyt vaivatta, minun ei ole tarvinnut antaa enää minkäänlaista vinkkiä asiaan.


 


Luoksetulot


Ollaan tehty paljon pelkkiä läpijuoksuja, joissa useimmissa olen vapauttanut koiran vauhdista. Jokunen pysäytys sitten välillä väliin. Koiralla on niin paljon vauhtia, että pysähtymiset ei ole mitään teräviä. Mun makuun on enemmän nämä vauhdikkaat luoksetulot, joten pysähdyksen terävyys saa nyt sitten kärsiä. Katsellaan myöhemmin josko sitä korjailisi.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti