torstai 29. tammikuuta 2009

Tiistain ja torstain erilaisemmat treenit


 


Viime aikoina kun ollaan keskitytty lähinnä avoimen luokan liikkeisiin, niin tänään ja toissa päivänä otettiin vain ylempien luokkien liikkeitä lähiparkkiksella. Tiistain treeni meni tassu paketissa. Ei onneksi mitään vakavaa, leikkasin vaan koiraparalta kannuskynnen suoneen asti. Koska se sitten vuosi aina ulkoriekkumisten jälkeen, niin ulkoiltiin pari päivää side tassussa. Eipä tuo paketointi näyttänyt alkukankeuden jälkeen vaikuttavan tokoiluun tai mihinkään muuhunkaan.


 


Paikallaanolo istuen


Molemmilla kerroilla aloitettiin paikallaan istumisella. Istutin koiraa noin minuutin ja kävin palkkaamassa pari kertaa sen aikana. Tänään olin kahteen kertaan näkymättömissä, puolisen minuuttia parakin takana ja toisella kertaa kiersin rekan. Ei ongelmia.


 


Tunnari


Nämä tehtiin aina paikallaanolon jälkeen, jos se vaikka alentaisi niitä kierroksia...  Otettiin taas kuuden hajustamattoman kapulan rivi ja niiden väliin nameja. Riviä lähestyttiin jälleen käskyn alla rauhallisesti. Koira oli varmuuden vuoksi vielä hihnassa, ettei vaan pääse rynnimään kapuloille. Toissa päivänä kertaa Sa imuroi hienosta namit koskematta lainkaan kapuloihin, mutta tänään ehti kertaalleen ottaa viimeisen kapulan suuhunsa.


 


Lisäksi tunnarikapulaa olen piilotellut lenkeillä mm. kivikon koloihin ja lumeen painuneisiin askelmiin. Hienosti nenä on toiminut.


 


Liikkeestä istuminen


Muisteltiin sitten liikkeestä istumistakin. Alkuun Sa tarjosi pari istumista pelkällä käskyllä, mutta sitten alkoi tarjoamaan lähinnä seisomista. Palattiin sitten käsimerkkiin näissä. Kuulostaakohan mun istumisen (”Ist”) ja seisomisen (”Seis”) käskyt koiran mielestä liian samanlaisilta?


 


Ohjatut


Ohjatun alkeita tehtiin tiistaina molempiin suuntiin erikseen pallon ollessa joko suoraan sivulla tai takaviistossa. Pallon ollessa takaviistossa koira koukkasi hienosti kulman kautta. Otin ohjausta myös kahden pallon avulla, jolloin pallot oli samassa linjassa koiran kanssa.


 


Ruutu


Tiistaina aluksi Sa meni ruutuun vasemmalta puolen ja päätyi ruudun taaksekin pari kertaa. Näyttökään ei nyt toiminut, mutta pallo ruudun takalaidassa pelasti tilanteen. Sen jälkeen ruutuun meno oli suora ja jokunen hienokin ruutu saatiin aikaseksi. Lähetykset oli metristä kymmeneen. Lopuksi otettiin ruutu vielä koko liikkeenäkin vasempaan päin. Koira meni hyvin maahan ja lähti sieltä hyvin seuraamaan ”Sivulle”-käskyllä.


 


Tänään ruudut sujuikin jo paremmin, paitsi että Sa huomasi rekan kyljessä jättiläismäyräkoiran kuvan, jolle piti ihan haukkuakin. Leikittiin sitten hetki kuvan vieressä, jonka jälkeen se oli ok. En kuitenkaan viitsinyt tehdä mäyriäisen suuntaan ruutuja. Tehtiin siihen suuntaan vain yksi ruutuun kutsuminen. Muut ruudut tehtiin kahdesta vastakkaisesta suunnasta noin 15 metrin etäisyydeltä. Molemmissa suunnissa ensimmäisen kerran joko kutsuin koiran ruutuun tai ruudussa odotti lelu, sen jälkeen pelkkiä lähetyksiä. Ne oli muuten hienoja, mutta koiralla on niin paljona vauhtia, että mun käskyt on myöhässä ja koira ehtii hieman liian pitkälle. Voitas varmaan kasvattaa ruudun kokoa näihin vauhtiruutuihin. Nythän se on ollut n. 1,5 x 1,5 m. Tarkempiin ruutuihin otetaan sitten näitä pienempiä. Kertaalleen otin ruudun kokonaisena. Maahan putoaminen oli hyvä. Ensimmäistä kertaa kuljin kaavion kääntyen oikeaan ja Saran tullessa seuraamaan se kiersi mun edestä sivulle. Pitänee varmaan antaa alkuun käsiohjausta asiaan ja treenata ihan vaan sivulle tuloja eri suunnista takaakin päin.


 


Maahanmeno luoksetulon yhteydessä


Tänään aloitettiin maahanmenojen opettelu luoksetulon yhteydessä. Alkuun peruutin vauhdilla koiran ollessa edessä ja käskytin välillä maahan suullisesti. Hyvin putosi. Kokeiltiin pidemmälläkin matkalla, jolloin koiruus meni maahan, mutta vauhtia oli taas niin ettei se ollut mikään varsinainen putoaminen. Väliin sitten seisomaan pysäytyksiä ja pelkkiä suoria luoksetuloja.


 


 


Lisäksi ollaan treenattu kaukokäskyjä sisällä. Lähinnä ollaan nyt keskitytty maahan-seiso-maahan- ja seiso-istu-seiso-vaihtoihin, välillä olen sotkenut kaikkea iloisesti sekaisin. Keskittyminen on ollut liikeratojen hiontaan, joten käskytykset ja tarvittavat käsiohjaukset olen tehnyt koiran edestä. Seisomaan nousuun olen alkanut yhdistämään käsimerkkiä.


 


---


 


Temppupuolella tällä hetkellä työn alla on taaksepäin ryömimistä ts. peruuttamista makuuasennossa. Tällä hetkellä mennään ihan vielä namiohjauksella.


 


Lelujen keräämistä lelulaatikkoonkin on taas tehty. Edelleenkään mulla ei ole ollut muuta vinkkiä asiaan kuin kori keskellä lattiaa, mutta voisin tähän ottaa vaikkapa ”Kerätään”-käskyn, niin ehkä tätä voisi sitten joskus yleistää muihinkin asioihin. Olen itse nyt passivoitunut ja antanut koiran tehdä hommia. Oikeasta koriin pudotuksesta olen naksauttanut. Välillä tuo koittaa ottaa laatikosta leluja, vaikka sinnehän niitä nimenomaan tarkoitus on laittaa ;) Näihin en ole kommentoinut mitenkään.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti