lauantai 10. joulukuuta 2011

Tokoa, agia ja tokoa


Ensin HSKP:n vapaavuorolle ATD:n hallille. Muita ei hallilla ollut. RINNA teki ensin luoksetuloa ja sen seisomaanpysäytystä. Pysäytys sujuu aivan mainiosti siihen nähden miten vähän sitä on treenattu! Se onnistuu hyvin jo pelkällä käsimerkillä. Eka otin luoksarin pysäytyksellä, pysähtymisestä palkkaus. Sitten pari vauhtituloa. Eka naama koiraan päin käskien ja toka olan yli kutsuen. Sitten taas pysäytys, jolla koira menikin maahan... Uusinnalla seisominenkin onnistui. Siitä pelkät suulliset kehut, uudestaan kutsu ja vauhtipalkka. Vauhti ei pysäytyksestä kärsi, mutta vauhdista palkatessa koira hidastaa vauhtia siinä vaiheessa kun kaivan lelua taskusta esille. Tarvii merkata vauhti naksu(sana)lla.


Rin teki vielä hyppyä. Istumiskäsky ei ole Rinnalla vahva ja penne tarviikin käskyn että käsimerkin istuakseen esteen takana. Myöskään paluuhyppyajatus ei ole koiralle vielä selvä. Se tarvii selvät avut takaisin hypätäkseen tai muuten se kyllä hyppää takaisin, mutta hyppää samantien taas toiselle puolen :p Tehtiin vielä hyppynoutoakin. Nyt ekaa kertaa este oli koiran säkäkorkeuden korkuinen. Muuten ihan ok, mutta kapulaa piti saalistaa. Koira lähti kuitenkin hyvin palauttamaan sitä. Palkkasin lennosta.


SARA teki hyppynoutoa ensin metrin korkuisella esteellä. Kapula oli n. 450 g. Menosuuntaan koira hyppäsi puhtaasti, mutta kapulaa palauttaessa kolautti rumasti esteeseen. Uusittiin pelkkä paluuhyppy kapulan kanssa ja nyt se sujui puhtaasti. Laskin estettä 80-senttiseksi. Hyppynouto sillä sujui hyvin. Laskin vielä 60-senttiseksi. Silläkin hyppynouto onnistui. Palkkasin kaikissa vauhtipalautuksesta.


Ruudussa keskityttiin oikean paikan hakuun naksulla merkaten. Olin laittanut häiriöksi putkensuun aivan ruudun takaosaa kiinni. Koira ei rynninyt sinne, mutta otti siitä sen verran häiriötä, että tarjoili paikkaa ruudun etuosasta. Siirsin putken pois ja koirakin löysi paikan ruudun takaosasta. Tarvii näitä edelleen vaan treenata lisää, sillä on edelleen liikaa merkitystä mihin itse sijoitun. Ohjatun noudon kapulat ei ollut mukana, joten tehtiin ohjattua pelkällä yhdellä noutokapulalla. Vein ensin vasemman puolimmaisen kapulan esteiden viereen koiran näkemättä. Se löytyi hyvin. Sitten oikean vienti edelleenkin koiran näkemättä, esteiden viereen sekin. Nyt koira lähti ensin keskelle taakse ennen kuin bongasi kapulan oikealta. Otettiin uusiksi. Nyt kapula löytyikin paremmin. Näissäkin palkkasin kaikki vauhdista.


Paikkaistumista tehtiin kaksi lyhyehköä kertaa. Olin piilossa verhon takana. Ekassa koira siirsi ensin toista etutassua ja heti perään toista. Huomautin tästä verhon takaa ja koira pysyi lopun aikaa paikoillaan. Toinessa istumisessa ei ollut mitään huomautettavaa. Kaukot tehtiin riman ollessa koiran takatassujen edessä. Käskytin n. 25 metristä. Tehtiin vain s-m- ja s-i-vaihdot. Ne oli puhtaat. Lopuksi vielä piilottelin yhtä tunnarikapulaa halliin. Eka oli vaikea. Yleensä olen piilottanut kapulaa esteiden tai seinän viereen, nyt piilotin kapulan keskemmälle hieman alle. Sara etsikin lähinnä vain esteiden ja seinän luota. Se kävi muutaman kerran apua kyselemässä, mutta lähetin sen vain uudestaan hommiin. Lopulta kutsuin koiran pois ja kävin näyttämässä piiloa. Lähetyksellä koira juoksi piilotetun kapulan yli etsimään seinän viereltä. Kutsuin koiran uudestaan pois ja näytin taas. Nyt löytyi kapulakin, tosin koira joutui vielä tekemään töitä sen eteen. Piilotin kapulan toisella kertaa renkaan viereen. Nytkin koira joutui tekemään töitä kapulan löytääkseen, mutta nyt se löytyi paljon helpommin kuin edelliskerralla.


---


Käytiin välissä Purinalla tekemässä hyppytekniikkatreeniä. Ensin viiden esteen perussarjaa molemmille. RINNALLA välit oli 6 ft ja rimat alimmissa kannattimissa. Ensin Rin rallatteli omin luvin sarjan. Ois pitänyt jättää siihen, kun meni hyvin! Ekalla varsinaisella kerralla laitoin lelun vikaa estettä ennen. Meni hyvin. Sitten lelu koko sarjan jälkeen ja koira hyppäsi kaksi vikaa estettä kerrallaan. Sitten lelu toisiksi vikan esteen eteen. Meni taas hyvin. Siirsin lelun koko sarjan jälkeen ja taas koira niputti kaksi vikaa hyppyä. Halusin vielä onnistuneen suorituksen ja laitoin vielä lelun ennen vikaa estettä. Lähtöihin laitoin koiran muutaman metrin päähän ekasta esteestä tai lähetin lennosta. Molemmat toimi. SARALLA sarjan välit oli 5 ft. Tehtiin kaksi toistoa. Ne näytti takaapäin hyviltä. Nyt koira ei siirtynyt oikeaan laitaan vaan pysyi keskellä koko sarjan.


Sitten viime Vapun tunnilta tuttua kokoamissarjaa:Ensin lähetykset sisempien nuolten kohdilta, sitten koko sarjana. SARALLA oli jälleen rimakauhua koko sarjaa tehdessä, kun korkeampi hyppy oli viimeisenä esteenä. Ensimmäisenä se ei haitannut. Toistojen myötä suoritus parani. Koko sarjaa tehdessä RIN niputti 3. ja 4. esteen yhteen hyppyyn molemmista suunnista. Vikaksi laitoin lelun 4. esteen alle ja koirakin osui siihen väliin.


---


Sitten takaisin ATD:n hallille RINNAN tokotunnille. Aloitettiin kehääntulotarkastuksella. Rinnalle nämä on selkeästi epämiellyttävää ja koira jännittyy. Ensin tehtiin ilman nameja, kun koira on kuitenkin nähnyt kouluttajaa jo useammankin kerran aiemmin. Kopeloitaessa koira jännittyi, ei kuitenkaan yhtä pahasti kuin kokeessa. Toinen kerta tehtiin namien kanssa eikä koira huomannut muuta kuin namit. Seuraavaksi paikallamakuu. Rin ei ollut yhtään kuulolla, se kuunteli vaan ulkopuolelta kuuluvia ääniä. Sain käskeä kahteen kertaa ennen kuin koira tuli perusasentoon. Kontatia se ei käskyllä ottanut ja maahan se meni viiveellä ja hitaasti. Ei kelvannut ja otettiin uusiksi. Nyt koira oli kontaktissa, muttei maahanmeno edelleenkään ollut nopeimmasta päästä. Makuu kuitenkin onnistui, koira makasi täysin liikkumatta. Koko pariminuuttisen makuun ajan olin koiraan selin.


Sitten oli vuorossa kaukot. Avon kaukoja tehtiiin avoetäisyydeltä. Tehtiin ne myös ekaa kertaa kokonaisena liikkeenä. Onnistui hyvin. Muita vaihtoja tehtiin ihan läheltä kunnon avuin. Hyppyä tehtiin taas. Ensin vaan istumista hypyn toisella puolen. Käskyyn koira reagoi ensin viiveellä ja hitaasti. Toistojen myötä se reagoi ilman viivettä, mutta edelleen hitaasti. Ei kuitenkaan nyt vaatinut enää käsimerkkiä mukaan. Tarvii vaan vahvistaa istumisen ideaa. Istuminen onnistui myös hypyn jälkeenkin :)


Seuraamisessa sain taas keskittyä edistämättömyyteen. Merkkailin naksulla koiran ollessa oikeassa kohdassa, alkuun oli namitkin mukana. Muistuttelujen myötä paikka siirtyikin taaksepäin. Juoksussa se tosin ei pysynyt. Liitinkin juoksuun pysähtymiset ja täyskäännökset vasempaan. Alkoi taas oikea paikka löytymään :) Askelsiirtymät tehtiin useamman askeleen siirtyminä joka suuntaan. Ne onnistui loistavasti. Lisäksi paikallaankäännökset toimi hyvin. Jäävät tehtiin kaikki. Seisominen ja maahanmeno onnistuu, istumiseen tarvitaan vielä kaikki avut.


Otettiin vielä noutoa. Teetin pitkästä aikaa kokonaisena liikkeenä. Koira meni laukalla, saalisti kapulan ja toi ravilla, mutta toi kuitenkin aivan täydelliseen luovutusasentoon :) Toistolla sama. Halusin vielä ilman saalistusta ja hyvällä palautusvauhdilla. Leikitin koiraa lelulla, irroitus, kapulan heitto ja koiran nostaessa kapulaa lupa käydä heti takaisin leluun kiinni. Näitä jokunen ja sen jälkeen koira teki muuten aivan täydellisen noudon, tosin sivulle siirtyessä perusasento jäi hieman vinoksi :p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti