sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Oilin koulutus

Oili Huotari koulutti tänään Purinalla. Tykkäsin kovasti Oilin tyylistä! Koiralle opetetaan asia ja sitten sitä vaaditaan, ihanan mustavalkoista. Eikä Oili turhaan sanomisiaan kaunistele ;)

Ekalla kierroksella RINNA esitteli seuraamistaan. Ensin erityistä huomiota kiinnitettiin koiran vilkuiluihin. Tähän ohjeeksi tehdä paljon, paljon häiriötreenejä. Koiralle pitää oikeasti saada selväksi mitä saa tehdä ja mitä ei. Nyt ihmiset istuivat tai makasivat maassa heilutellen leluja ja kutsuen koiraa eikä koira saanut vilkaistakaan niitä meidän pujotellessa ihmisten väleistä. Aina virheestä surkuttelu (jota en osaa!) ja aloitus alusta. Mulla on näissä ollut pahana tapana huomauttautuksen jälkeen jatkaa samasta kohdasta, mutta siis alusta aloitetaan. Seuraavaksi katsottiin koiran edistämistä ja siinä sama homma. Virheestä voivottelut ja alusta. Palkka tulee vasta, kun on tehty oikein.

Samalla oli puhetta kehäänmenoista, joissa niissäkään Rinna ei vaan voi olla vähintäänkin vilkuilematta ympärilleen. Nämä voisi rakentaa tarjonnan kautta. Hyvin menneestä kehäänmenosta juostaan koiran kanssa yhdessä palkalle ulos kehästä. Huonosta otetaan uusiksi. Tai voin vain vaatia koiralta seuraamista kehäänmenoihin.

Toisella kierroksella näytin Rinnan liikkeestä seisomista, joka on hyvä takapalkalla tehtynä. Nyt nähtiin, että se on hyvä myös ilman sitä. Eli takapalkkausta voi alkaa vähitellen häivyttämään. Häivyttäminen näyttää onnistuvan helposti satunnaistamalla. Rinna kaukoista halusin Oililta mielipiteen. Koira tekee seisomaannousut etupainotteisesti, mutta kykenee silti tekemään istumaan- ja maahanmenot takatassut paikoillaan. Maltti on se mitä koira ensiksi tarvitsee :p Sitten jos se osaa tehdä kaukoja maltin kanssakin takatassut paikoillaan etupainotteisista seisomisista, niin etupainoisuudesta ei tarvitse huolehtia. Eli katsellaan miten nämä etenee maltilla ja tehdään suunnitelmat jatkoa varten sen mukaan sitten.

SARA oli juoksuisena vikana ja teki molemmat vuoronsa peräkkäin. Ensin taisteltiin ruudun kanssa. Sara löysi ruutuun merkkihäiriöitä ja siivekkeistä tiellä huolimatta. Ruudun siirrosta se selvisi hyvin, kun ruutua siirrettiin lähemmäs. Kauemmas siirretyssä se jäi ensin ruudun eteen, siihen kohtaan, jossa se oli edellisellä kerralla ollut. Uudella käskyllä se löysi perille asti. Ihmisen istuminen tai makaaminen ruudun etulaidassa oli yllättävän vaikeaa. Sara saattoi kiertää ihmisen, muttei jäänyt ruutuun vaan lähti tulemaan pois. Tai sitten se tarjosi ruudusta väärää paikkaa tai ruudun edustalla ollutta merkkiä. Virheistä käskin koiraa uusiksi, jossei sittenkään mennyt niin talutin koiran ruutuun. Näissä tarvitaan tarkempaa mustavalkoisuutta. Jos koira ei mene ruutuun, niin se viedään sinne. Korjatusta suorituksesta pelkät kehut. Käydään kehumassa koiraa ruudussa eikä huudella kehuja kauempaa. Koira ei saa tulla kesken ruutusuorituksen ruudusta luokse ilman lupaa. Koiran pitää itse osata. Todettiin, että Saran ruudunpaikkaa pitää vielä vahvistaa. Koiran ei osaa sitä vielä tarpeeksi hyvin. Koiraa saa treeneissä haastaakin!

Lopuksi puhuttiin paikkamakuusta, jossa Sara lonkkailee ja laittaa päätä ylös-alas. Sillä taitaa olla tylsää. Paikkamakuusta pitää tehdä sille tärkeämpi tehtävä. Nyt Oili töni koiraa ja houkutteli sitä eleillä ja nameilla mukaansa ja myöskin veti hihnalla. Sara meni aika helposti lankaan! Näitä pitää taas vahvistaa ja muistaa ylläpitää. Voisin myös ripotella nameja koiran ympärille. Niiden ympäröimänä koirat harvemmin laittaa päätä maahan. Tai voisin miettiä opettavani koiran pitämään pään maassa. Siinä vasta olisikin projektia.

Muilta kopsattua:
  • Luoksetulon maahanpysäytystä ajatellen opetetaan koira tulemaan kunnolla käteen asti kättä vetäen taaksepäin. Sitten maahanmenoja koiran tullessa vauhdilla samalla periaatteella. Toistoja satoja.
  • Kaukoissa palkkaus pelkästä painonsiirrosta taakse.

---

RINNAKIN aloitti juoksun (väli edellisistä n. 7,5 kk). Ne menee nyt aika synkassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti