tiistai 19. kesäkuuta 2012

Ansu Leimanin tokokoulutus V


Tällä kertaa otin RINNALLE aiheiksi ohjatun noudon, kaukot ja luoksetulon maahanpysäytyksen. Ohjatussa Rinnan ongelmana on fiksoituminen kapuloihin, etenkin siihen joka viedään ensiksi. Kun pitäisi mennä merkille, se sinkoaa kapulalle. Rinnalle pitänee vääntää tämä vaikeamman kautta eli heitettiin kapulaa ja silti piti mennä merkille. Jos koira koetti kapulaa, niin liike seis ja pannasta merkille vienti. Alkoipa vähän niinkuin toimimaankin. Tosin merkille menot oli hitaita, mutta pääasia että ylipäätään meni merkille. Kertaalleen annoin palkaksi koiran noutaa kapulankin. Kuuntelutreeniä voi tehdä myös pallojen avulla. Koira merkille ja heitetään pallot eri suuntiin. Katsotaan kumpaan koira fiksoituu ja käsketäänkin koira sitten juuri sille toiselle.



Kaukoissa Rinnalla on hyvä tekniikka. Koira vaan alkaa ennakoimaan vaihtoja, kun pidän pidemmän välin käskytyksessä. Käskystä se korjaa asennon takaisin, mutta lienee pientä epävarmuutta kun asento ei välttämättä ole enää puhdas. Lisäksi Rin saattaa alkaa tarjoamaan toista asentoa, kun ensimmäinen ei kerta kelvannut. Vahtovälien pidentämiseksi suulliset kehut, joista vähitellen eroon. Korjauksiin voisin mennä lähemmäs auttamaan koiraa.



Luoksetulon maahanpysäytyksiä ei ole Rinnan kanssa juurikaan tehty. Nyt pitäisi tutustua koiran tekniikkaan ja suunnitella kriteerit vaatimuksiin sen mukaan. Maahanmeno vauhdista ei ole Rinnalle tuttu juttu ja käskettäessä se seisahtuu aivan hetkeksi ennen kuin menee maahan. Ehkä tämä nopeutuu, kun idea tulee tutummaksi.



---



Koulutuksen jälkeen SARA teki evl:n liikkeet kisanomaisesti. Heidi liikkuroi ja suunnitteli kehän. Järjestyksessä ensimmäisenä oli ruutu (pun. merkit., valk. naru). Luoksetulon merkit oli ruudun lähellä ja yksi merkki toimi lähetyspaikkana (kuten perjantainakin). Ruutuun lähettäessä koira meni taas kohti luoksetulon merkkejä, mutta korjasi itse suuntansa ruutuun. Tosin vähän liian myöhässä, sillä se joutui menemään sivusta sisään. Mutta pääasia, että Sas ymmärsi korjata :) Sitten luoksetulo. Se oli Saraksi ihan ok suoritus eli maahanmeno valui. Zetassa annoin tällä kertaa liian suuren vartaloavun seisomisen suoruuteen ja koira valui mukana. Maahanmeno oli tavan hidas ja istuminen oli seisominen. Ohjattu nouto tehtiiin luoksetulon merkkejä apuna käyttäen. Ruutu oli n. 10 metrin päässä vasemmalla merkiltä ja vasenta kapulaahan noudettiin. Sarppa ei mennyt lankaan vaan hienosti kävi hakemassa kapulan :) Metallihyppynouto vieraalla kapulalla sujui. Tunnari oli muuten kunnossa, mutta pari kapulan haistelun jälkeen koira kävi vähän kauempana, palasi takaisin kapuloille ja nappasi oman. Kaukoissa Sa tuli jälleen eteenpäin s-i- ja s-m-vaihdoissa. (Odotan innolla, että pääsen opettamaan kaukot uusiksi uusin keinoin!) Lopuksi vielä seuraaminen. Se oli muuten kunnollista, mutta ääntä taas pääsi. Koirasta lähtenyt ääni oli nyt enemmänkin äänekästä läähätystä (kurkkuääniä).



Tämä oli nyt viides päivä ja viides kerta evl:n kisanomaista treeniä. Mikään liike ei yllätykseksi hajonnut :p Oli varsin opettavaista. Tuntuu, että itselle tuli selvemmäksi oma käyttäytyminen etenkin liikkeiden väleissä. Virittelyt edelleen voisin tehdä jo aiemmin luoksetuloon ja kaukoihin. Nyt jää liian viime tippaan. Sarakin on oppinut jotain. Se ei enää hypi niin paljoa vasten. Kehuessa koiraa pyöritän sitä, koiraa kohden mennessä se herkästi hyppää, mutta koirasta poispäin kulkiessa ei ja homma näyttää paremmalta. Hienoa oli huomata myös, että Sara kestää monet palkattomat treenit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti