keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Tokoja


Tiistaina ja keskiviikkona tokoiltiin. Vettä satoi tiistaina, kuten myös keskiviikkonakin.


EKK:n tokoissa otin RINNALLE aiheeksi luoksetulon ja noudon. Aluksi tehtiin kuitenkin luoksepäästettävyys ja paikkamakuu. Luoksepäästettävyydessä Rin nousi seisomaan, mutten siitä jaksa välittää. Makuun käskytykset otettiin erikseen ja Rin toimi vain omilla käskyillä. Noottia sain koiraan katsomisesta käskytyksen aikana, toimii se ilman katsomistakin. Makuuussa Rin makasi hyvin. Olin tällä kertaa muutaman kymmenen metrin päässä ja palatessa kävelin koiran taakse.


Luoksetulossa keskityttiin eteentuloon. Tarvii opettaa Rin tulemaan eteen istumaan sukeltamisen kautta. Ideaalina on nopea luoksetulo, jossa lopussa koira sukeltaa nopeasti alhaalta ylös törmäämättä ohjaajaan. Tähän siis nyt tekniikkatreeniä. Noudossa ei oikeastaan olekaan ongelmaa... Jatketaan vaan samaan malliin. Pari kuukautta on vältelty kapulan saalistamista jättämällä heiton jälkeen noutaminen. Nyt penne ei edes pahasti saalistanut kapulaa. Opetellaan kuitenkin kapulan kiertäminen ja luovutusasentoa hiotaan samalla kun opetellaan uutta tapaa tulla eteen.


SARAN ohjattu nouto on tosiaan hajonnut :/ Keskikapula vaan vetää liikaa. Sen saa kyllä oikealle kapulalle yhdellä (tai kahdella) lisäkäskyllä, muttei se riitä. Ei ole selvästikään hyvä idea laittaa kapuloita/palloja samalle tasolle merkin kanssa, joten niin alkeisiin ei palata. Helpotetaan kuitenkin vähän. Noudettava kapula laitetaan kaemmas keskimmäisestä ja lähemmäs merkkiä. Näin saatiinkin molempiin suuntiin onnistuneet toistot.


Ohjatun lisäksi Sara teki ruutua. Tehtiin jokunen ruutuun juoksu, joissa koira tarjosi laitapaikkaa ruudun sisältä. Pääasiassa keskityttiinkin oikean paikan hakuun. Toisella käskylä Sas korjasi hyvin keskelle ja taakse ruudussa. Sillä on siis joku käsitys jo oikeasta paikasta. Otettiin vielä oikean paikan hakua kosketusalustallakin.


RINNA pääsi välillä tekemään ruutua. Edellisestä ruutukerrasta on aikaa ja selvästikin ruutusuoriutuminen on siitä kärsinyt. Rin juoksi kyllä ruutuun, muttei tarjonnut niin hyvin oikeaa paikkaa. Pari kertaa se myös pysähtyi jo ennen ruutua ja toisella käskyllä juoksi vasta ruutuun. Otettiin lisäksi pari leluruutua pitkiltä matkoilta.


Rinnan kanssa tehtiin myös seuraamista ja askelsiirtymiä. Meinasi penne vähän poikittaa. Otin myös häiriöseuruuta. Maassa oleva merkki sai pennen tiputtamaan kontaktin. Siitä palautetta. Aitaa päin seuratessa kontakti tipahti hetkellisesti ja koira korjasi sen hienosti. Rinnan opetin istumaan käskystä (viimeinkin!) ja nyt kokeiltiin uutta taitoa ekaa kertaa olohuoneen ulkopuolella. Ei se aluksi sujunut, kun penne tarjosi vaan peruuttamista. Muistuttelin mieleen muutaman kerran käsiavuin ja sen jälkeen Rin istui käskystä :)


---


HSKP:n tokoissa hyyppyytin RINNAA pari kertaa. Ensin palkkaus seisomaan pysähtymisestä, sitten lelu lensi samaan aikaan koiran hypätessä. Seuruutin penneä aika lyhkäsiä pätkiä. Kentällä oli paljon koirakoita, joten häiriötä riitti. Rin keskittyi tekemiseensä mainiosti. Otettiin myös perusasennossa kontaktia häiriössä. Siinäkään penne ei häiriintynyt. Tehtiin vielä eteentulojumppaakin.


SARAN kanssa tehtiin ohjatun noudon noudot kertaalleen molemmilta puolin. Haettavat kapulat oli helpotuksena lähempänä. Sujui. Molemmat koirat pääsi myös näyttämään tokokurssilaisille taitojaan. Kaukoissa SARA näytti vaihtotekniikkaansa lyhyeltä matkalta ja RINNAN kanssa näytettiin opetuksen alkuvaiheita. Seuraamisessa SARA esitti kaikkia kuvioita. Muuten se sujui hyvin, mutta koirassa oli liikaa virtaa ja se vinkasi alkuun liikkeellelähdöissä. Noudossa RINNA näytti kapulan pitoa ja SARA noutoa kokonaisena ja kapulan kiertoa. Sara ei muuten enää kierrä kapulaa joka kerta noutaessaan. Toisaalta ei se ehkä haittaakaa, kun noutaminen on muuten siistiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti