sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Vammailut


Koiria viedessä to-pe yöpissalle huomasin SARAN ontuvan toista etutassuaan. Muuta syytä en sille keksi kuin se rima, jonka koira pudotti torstain treeneissä. Pidin Saraa suht levossa seuraavat päivät. Perjantaina Sara vielä ontui, mutta lauantaina ei enää. Liike on kuitenkin edelleen välillä epäpuhdasta. Pidetään vielä lepoa ja lisätään liikuntaa sitten vähitellen.


---


Lauantaina oli RINNAN HSKP:n tokotunti. Kouluttajana oli tällä kertaa Ansu Leiman. Rinnan kanssa katsastettiin noutoa. Rinnan nostaessa päätään kapulaa tuodessa kapula tippuu usein takahampaille. Tähän saatiin vinkiksi namin tai lelun pitäminen kuonon edessä. Näin koira fokusoituu siihen ja pito parenee. Toimi. Lisäksi vois käskyttää koiraa pitämään. Tää vaatii vielä vähän vahvistusta pitokäskyyn. Lisäksi katsastettiin koiran törmäämistä. Tehtiin nyt ilman kapulaa. Näissä voisi koiraa vaan yksinkertaisesti muistuttaa uudella käskyllä ja lisäksi tehosteella (esim. maahan polkaisu). Tehtiin luoksetuloa nyt putken kautta. Tarvinnee tehdä välillä tekniikkatreenejä ilman vauhtia ja sitten välillä vauhdin kanssa (juurikin putkesta).


Ryhmänä tehtiin paikallaanmakuu. Olin ulkona sen kolmiminuuttisen. Rinna oli maannut hyvin. Käskytin koiran maahan ja sivulle vähän muiden jälkeen. Koira toimi vain omilla käskyillä.


Omaa vuoroa odotellessa tehtiin muuta. Ensin seuruuta askeleen parin mittaisena sekä paljon käännöksiä vasempaan. Ei edistänyt. Otin myös kaikki jäävät mukaan. Seisomiseen ja makuuseen pitää työstää terävyyttä lisää. Rinna tekee välillä kivan terävästi, haluaisin sen vaan tekevän aina niin. Ainakin maahanmeno oli järjestelmällisesti nopeampi, kun seuruutin koiraa hitaasti. Istumista otettiin välissä. Kun hidastan käskyä antaessa Rin istuu, ilman hidastusta se jää seisomaan.


Kaukoja tehtiin häiriöillä. Ensin tehtiin toisen koiran kanssa koirat vastakkain. Ensin Rin tartti näissä kaksoiskäskyt istumisiin, mutta sitten alkoi sujumaan. Sitten koirat metrin parin välillä vieretysten. Tämä sujui hyvin. Otettiin vielä koirat vastakkain ja nyt homma toimi alusta lähtien.


Noutoa otettiin vielä erikseenkin. Näissä odotin koiran ottavan kontaktia ennen kuin annoin noutolupaa. Pääasiassa koira otti kontaktia nopsaan, mutta välillä jouduin odottamaankin. Palautusvauhtiin pitää kiinnittää huomiota. Pääasiassa vauhti on ok, mutta nyt kun tehtiin useampi nouto peräkkäin, niin alkoi palautusvauhti hiipumaan. Enempi vauhti palkkausta ja vähemmän kokonaisia noutoja. Tällä kertaa myös koira pudotti kapulan pariin kertaan mun jalkoihin (!!). Noutoa tehtiin myös hypyllä. Niissä samaa vikaa. Hypyllä tehtiin lisäksi avon hyppyä. Se sujui.


SARA pääsi vielä lopuksi tekemään kaukoja. Ensin oli rima apuna takatassujen edessä ja sitten ilman. Kaikki vaihdot oli hyviä. Välillä käskytin koiraa nopealla tahdilla monta s-m-s-vaihtoa ja koira alkoi ennakoimaan. Tästä huomautus, eikä ennakointia enää tapahtunut.


---


Sunnuntaina oli kimppatokot Kilon pallokentällä. RINNA pääsi paikallaanmakuuseen ensiksi. Muutama minuutti oltiin piilossa. Rin otti varmaan vähän paineita, kun viereistä koiraa jouduttiin pariin kertaan käskemään takaisin riviin. Rin oli nimittäin lonkallaan ja etutassu oli väännetty alle. Palkaksi koira sai vain kehuja ja laitoin koiran uudestaan makuulle ja palkkasin hetken päästä, kun pysyi asennossaan. Omat käskyt toimi (maahan käskin vikana ja maasta en käskenyt ollenkaan ylös).


Sitten Rimppaselle kokeenomainen treeni. Otettiin seuraaminen kaikilla kuvioilla, alon luoksetulo, nouto ja avon kaukot. En huomannutkaan, että koiralla oli pikkasen liikaa virtaa. Olisi pitänyt purkaa ensin. Seuruussa tämä näkyi, tai siis kuului, ääntelynä. Huomautin koiraa näistä, vaikken tiedäkään tietääkö koira mistä sitä huomautetaan. Loppua kohden ääntely kuitenkin väheni. Lisäksi koira ennakoi liikkeellelähdöt ja ylityöskenteli käännöksissä. Luoksetulossa koira vinkaisi jätössä ja nousi jo liikkurin käskystä. Tarvii treenata tätä! Luoksetulovauhti oli hurjaa ja vähän pelotti päättääkö koira tulla nyt sittenkin eteen ja törmätä, mutta ei, viime tipassa se käänsi kurssinsa sivuun ja tuli sivulle, tosin jarrutti vasta minun takana... Nouto oli muuten ihan ok, mutta koira törmäsi kapulaa tuodessaan ja sitten ennakoi sivulle siirtymisen. Rimppa on niin ärsyttävä, kun hän muka tietää kuinka kuuluu tehdä... Kaukoissa Rin otti häiriötä liikkurin kädestä (oli meidän välissä) ja välillä tuijotteli jotain minun takana. Kaksoiskäskyt sitten istumisiin ja sen jälkeen koira alkoi peruuttamaan... Tähän oli tarkoitus lopettaa, mutta halusin vielä jotain onnistumistakin, joten otettiin vielä lyhyt seuruu ennen palkkaa. Se oli ok. Rinnan vire ja tekemisenhalu säilyi koko ajan. Olisi vaan pitänyt säätää virettä oikeammalle tasolle ensin.


Korjauksena otettiin ensin pitkän matkan nouto. Jätin koiran kapula suussaan toiselle puolen kenttää ja kutsuin tulemaan. Tuli hyvää vauhtia ja palkkasin vauhdista. Sitten luoksetuloa eteen. Törmäsi ihan joka kerta, vaikka nyt oikeesti ärjäsin, tömäytin maata jalalla tai astuin kohti koiraa. Tarvii varmaan vaan vahvistaa oikeaa paikkaa paljon, en muuta keksi. Seuruuta otin kentän poikki. Kuljettiiin vaan suoraan ja välillä tein täyskäännöksen vasempaan. Paikka pysyi hyvin eikä ääntelyä ollut nyt ollenkaan. Lopuksi vielä kaukot häiriöllä. Nyt ei liikkurin heiluva käsi haitannut yhtään.


SARAKIN teki seuruun liikkuroituna. Silläkin oli liikaa virtaa. Se oli katsellut muiden treenit ja tärisi innosta, kun se pääsi tekemään. En kuitenkaan purkanut koiraa vaan halusin päästä huomauttamaan ääntelystä. Oli reilua tai ei. Ja sainkin huomautella. Ääntely oli kuitenkin niin pientä ettei liikkurikaan sitä kuullut. Haluan koiran kuintekin ihan äänettömäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti