sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Ringin leiri

HSKP:n nuorten koirien tokoringin leiri järjestettiin la-su Västankvarn Gårdissa Inkoossa. Kouluttajina oli Tesu Åberg ja Maija Kultamaa sekä leiriemona Pirkko Bellaoui. Tokoiluun käytettiin läheisen koulun hiekkakenttää.

Lauantain ekalla kierroksella katsastettiiin RINNAN seuraamista. Ääntelyyn kokeilen nyt äänestä liikkeen keskeytystä. Huomautan neutraalilla äänellä äännähdyksestä ja puhuttelen koiraa supernannyn tyyliin, jolloin koira laskee hieman kierroksiaan. Näin on selkeämpi kuin tähän asti tehty (suullinen huomautus kesken liikkeen liikkeen samalla jatkuessa). Rinnallehan on edelleen vaikeita ne kiinteät häiriöt, joita voi seuruun lomassa vähän vilkaista. Kunnon kontaktin tiputtamisesta liikkeen keskeytys neutraaliin äännen koiraa huomauttaen ja alusta uudestaan seuruun aloittaminen. Tämäkin on selkeämpi kuin ennen tehty (kesken liikkeen moittiminen). Pelkästä silmien liikkeestä en koiraa moiti. Silloin voisi tehdäkin käännöksen oikeaan ja huomatus vasta sitten, jos koira ei keskity käännöksessä. Paljon lisää treeniä (kiinteillä) häiriöillä ja seiniä päin.


Toisella kierroksella otin aiheeksi Rinnan luoksetulon pysäytykset. Stoppeihin kokeiltiin Rinnallekin juoksutusta kahden ihmisen välillä nameilla palkaten ja tästähän Rin tykkäsi. Pysäytykset oli hyviä näin. Voisin kokeilla samaa myöskin kahdella pallolla, jolloin siis koiraa vapautetaan jommalle kummalle pallolle stoppina tai luoksetulona. Palloille voisi opettaa myös omat nimet. Stopissa kääntymisestä kohti apparia tai takapalkkaa koiran houkuttelu (ilman fyysista kosketusta) suoraksi. Voisi myös kokeilla apparia heittämässä palloa juuri koirann eteen käskyn kanssa samaan aikaan. Maahanmenoihin vaan lisää treeniä. Sillä ne paranee :p


Pirkko veti vielä muutaman liikkeen kokeenomaisen treenin koulun toisella puolen olevalla kentällä. Rinnan liikkeinä oli seuraaminen, kaukot ja tunnari. Seuraaminen oli samanlaista kuin aiemmin tehty eihän sen ongelmat nyt näin nopsaan korjaannu :p Kaukoissa olin lähellä ja silti koira liikkui eteenpäin s-i- ja s-m-vaihdoissa. Tunnarissa Rinnalle kävi pieni tapaturma. Se haistoi oman, mutta vauhdissaan potkaisi sen kauemmas ja nappasi viereisen ilman kunnollista varmistamista. Tuonnissa se tuli tapansa mukaan tiiviisti ja samalla kapula jäi kiinni housun lahkeeseen ja tipahti :p Liikkeet ei siis menneet kovin hyvin, mutta olin tyytyväinen Rinnan tekemiseen ja etenkin liikkeiden väleihin, joissa koira kulki hyvin mukana. 

Tunnari tehtiin vielä uusiksi ja se oli okei. Tehtiin vielä myöskin ruutuun lähetys, kun oli ruutu niin hyvässä paikassa. Ruutu oli nurtsin puolella, muun alueen ollessa hiekkaa. Ruutuunmeno matkalla oli katulamppu ja ruudun lähellä iso kanto. Ruudun takana oli keinuja ym. Ekalla lähetyksellä Rinna löysi kyllä ruutuun, mutta meni sivusta sisään. Toisella se osasi juosta suoraan.

Loppuun tehtiin vielä paikallaanolot. Vettä alkoi satelemaan. Ensin istuminen, sitten makuu. Istuminen oli ok. Makuussa koira oli lonkkautunut ja taittanut etutassua alleen. Muuta se ei ollut tehnyt. Korjasin koiran asnnon vielä ennen perusasentoon nostoja. Rinna nousi jo viereisen käskyllä.


Sunnuntaina katsastettiin Maijan ja Tesun kanssa lisää liikkeiden välejä. Esitettiin juurikin tyypillinen väli. Kehupalkkaan koira suhtautuu hyvin, mutta sitten kun lähdetään liikkurin kanssa siirtymään seuraavan liikkeen alkamispaikkaan, niin Rin menee mieluusti edelle liikkurin kanssa. Liikkeiden välit on siis opeteltava. Sitten mietittiin apuja, joilla saisi tunnarin luovutusta vähemmän tiiviiksi. Polvien koukistaminen, jolla korjasin isomman kapulan luovutuksen tiiviistä vähemmän tiiviiksi ei toimi tässä. Namilla houkutellen saan koiran kauemmas itsestäni. Palkkauksen suunta on poispäin. 


  Muilta poimittua:
  • Ruutu: koiralle ruudussa paikka ei ole selkeä, se tarjoilee paikkaa ja odottaa kuittausta oikeasta --> selkeytä (näyttö, alusta)
  • Luoksetulo: takaperin ketjuttaen, viimeisen välin arvottaminen
  • Ohjattu nouto: näyttöohjattu (=ohjaaja kävelee kaarten suuntaisesti) --> paremmat kaaret

Su-aamupäivällä ehdittiin välissä tekemään jälkiä. Rinna sai jäljekseen n. 500 metriä pitkän jäljen kahdella kepillä. Maasto oli alussa hieman risukkoinen, sen jälkeen oli helpompaa maastoa ja sitten kunnon risukko-vesikko. Siitä sitten ojan ylitys ja loppuosa pellon reunaa. Jälki vanheni pari tuntia. Rinna suoriutui jäljestään loistavasti! Keppi-ilmaisutkin oli hyviä. Rinna ilmaisi ne maahanmenoin. Teetin keppi-ilmaisun ennen jäljelle menoa ja se otetaan tavaksi. Lisäksi edelleen niitä motivaation kohotuksia keppejä kohtaan.

Hieno leiri! Kiitos kaikille!

Kuvat: Sanna Rautio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti