sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Triplaten tokoa

Toissa päivänä tokoiltiin vetisesti Hämeenkylän koulun kentällä. Kumpikin koira teki samaa settiä. Luoksetulon stoppia varten juoksutin koiria lumivuorelle ja takaisin. RINNAN stopit oli hyviä. Käskytin koiraa stoppaamaan myös sen mennessä. Ne ei ollut ihan niin hyviä. Seuraamisessa keskityttiin Rinnan kanssa suoriin perusasenoihin. Juoksusta pysähtymisissä koira erehtyi ensin jatkamaan matkaa, mutta sen jälkeen se teki perusasennot siistimmin. Katsastin perusasennot myös käännösten jälkeen. Ne oli ookoot. Jäävistä istuminen onnistuu hitaammasta kävelystä. Toistoja alle, niin hyvä tästä tulee. Seisomisiin käytin takapalkka ja sillähän ne on hyviä. Maahanmenoissa sain vaatimalla aikaan hyviä nopsia maahanmenoja.

SARAN luoksetulon stopeissa oli hyviä ja huonoja. Huonot painottuu pidemmille matkoille eli treeniä vaan lisää. Koiran selän takaa stopatessa se saattoi ensin painua suorilla maahan. Näitä en tokikaan hyväksynyt ja stoppaaminenkin alkoi onnistumaan. Seuraamisessa Sara teki hiljaa töitä. Senkin kanssa keskityttiin perusasentoihiin. Pysähtyminen oikeaan kääntymisen jälkeen on edelleen vähän vaikea. Jäävistä istuminen oli hyvä. Seisomisissa ja maahanmenoissa koira ei alkuun tehnyt tarpeeksi napakoita pysähtymisiä, mutta vaatimalla saatiin nekin irtoamaan.

Toisen kierroksen RINNA aloitti luoksetulon maahanmenoilla. Palkkasin lähes kaikesta, ihan huonoimmat jätin vain palkkaamatta. Haetaan nyt vaan rutiinia näihin. Kaukoissa keskityttiin ensin ennakoimattomuuteen. Pidin pitkät käskytysvälit ja koira alkoi arpomaan väliin. Tämän työstämisen jälkeen tehtiin läheltä s-i-vaihtoa. Tämä kaipaa vielä toistoja alle.

SARAN luoksetulon maahanmenoissa pidin tiukat kriteerit ja ehkä loppua kohden ne alkoi siistiytymään, ehkä. Kaukoissa haluan koiralle varmemmaksi seisomisten lyhentämisen. Tätä työstettiin.

---

Eilen tokoiltiin lähes samalla kaavalla lähikentällä. Saatiin häiriöksi mopopoikia. RINNA aloitti ruudulla. Tehtiin pari ruutuun menoa alle valmiille lelulle. Sitten maalin kierron kautta ruutuun menoja. Näissä koira haki hyvin ruudun takaosaan ja teki stopin terävästi. Kokeiltiin merkin ja ruudun välillä juoksutusta, mutta ruutu oli koiralle liian vetävä eikä merkit onnistuneet kunnolla koira ajatusten ollessa jo ruudussa. Tarvii ottaa merkki työstöön erikseen. Seuraavaksi tehtiin kaukoja. Koira oli liian kiihkeänä juoksenteluista alkuun ja se ei keskittynyt kunnolla. Se teki sitten hyvin, kun sain koiran ensiksi rauhottumaan.

SARA teki ekalla kierroksellaan samoja. Muistutin terävistä pysäytyksistä juoksuttamalla koiraa maalia ympäri ja stoppaamalla sitä sen mennessä. Sitten tehtiin kierron kautta ruutuna ja koira stoppasi terävästi. Tehtiin vielä merkinkin kautta ja siinäkin stoppi oli kiva. Kaukoissa jatkettiin seisomaanlyhennystä treenaamista. Sara ei osaa niitä vielä tarpeeksi hyvin. Usein ekassa seisomaannousussa se ei lyhennä asentoaan, mutta toistoissa lyhentää. Nytkään ekassa se ei lyhentänyt. Muut vaihdot oli ok.

Toisen kierroksen RINNA aloitti luoksetulon stopeilla, joita tehtiin maalin kierroilla. Vauhtia oli ehkä vähän liikaa eikä stopit olleet niin hyviä kuin edellispäivänä. Seuraamista seuraavaksi ja nyt keskityttiin juoksuun. Alkuun koira meinasi edistää, mutta huomautuksella koira korjasi asennettaan. Käännökset sujui ihan ookoosti. Kontaktin koira hävittää juoksussa helpoiten. Tätä pitää treenata lisää. Jatkettin vielä luoksetulon maahanpysäytykselläkin. Kokeilin ensin maalin kierroilla, mutta sitä vauhtia oli vaan liikaa. Siirryin sitten juoksuttamaan koiraa taas lumikasoihin. Maahanmenot oli nyt ookoot. Maahanmenoja tehtiin myös minun peruuttaessa. Normaalissä käynnissä sujui hyvin, se onkin tuttua koiralle. Juoksussa on vieraampaa ja alkuun maahanmenot olikin vähän hitaita. Jäävät seuruusta sujui edellispäivän lailla.

SARAKIN teki luoksetulon pysäytyksiä maalin kierroilla. Stopit oli hyviä suht lähellä tehtyinä. Maahanmenoissa eka oli huono ja siitä koiraa moitinkin. Loput olikin sitten parempia. Seuraamisessa keskityttiin nytkin pysähdyksiin käännösten jälkeen. Namitin koiraa heti käännöksen jälkeen ja koira skarppiintui. Tätä pitää jatkaa. 

RINNA teki vielä pari ruutuun menoa maalin kierron kautta. Hyvin tehty. Kentän laidalla oli jalkapallo, joka sai toimia eteenmenon leluna. Ensin tehtiin muistutuksena meno parista kymmenestä metritä, sitten matkaa oli tuplaten. Tarttis tätäkin lähteä työstämään eteenpäin. Tehtiin vielä pari jälkikeppi-ilmaisua. Kävelin nurtsilla pudottaen keppiä matkalle koiran nähden. Koko talvi ois ollut aikaa treenata näitä, mutta alotin nyt :p Koiralla oli motivaatiota.

SARAKIN teki vielä. Se teki ensin lisää seuraamista ja sitten lisää kaukoja.

---

Tänään tokoiltiin HSKP:n vapaavuorolla. SARA oli paikallaanoloissa. Ensin noin 4-minuuttinen makuu, sitten noin 2-minuuttinen istuminen. Molemmissa koira oli hyvin. Sitten tehtiin tunnaria hallilta löytyneen roinan seassa. Oli erilaisia noutokapuloita, merkkiä, muovipussia ym. sekä toki väärät kapulat. Lisäksi tehtiin hallin avonaisen oven vieressä ja ulkona kulki ihmisiä. Koira haisteli kivasti ja löysi oikean. Toistoon laitoin kapulan hiirimaton alle. Tämäkin löytyi. Hyppynoudossa tehtiin vinoja heittoja. Sara on pätevä näissä. Se osaa hypätä mennen tullen, vaikka kapula olisi estelinjan etupuolella. Sivuttaisetäisyyttä esteeseen näissä tarvii kuitenkin vielä olla. Aivan esteen lähellä olevia se ei vielä osaa.

RINNAKIN teki hyppynoutoa vinona. Jätin ensin koiran kapulan kanssa esteen toiselle puolen vinoon ja sitten tehtiin heittojen kanssakin. Rinnakin alkaa osata jo suht vinot noutaa. Tunnarit tehtiin samankaltaisena kuin Sarallekin. Hiirimaton alla ollutta kapulaa koira joutui jonkin aikaa etsimään, mutta löytyi sekin. Merkkiä ajatelin vahvistaa naksun kanssa. Ei onnistunut. Koira vaan tarjosi merkin kaivamista :p Tehtiin ilman naksua ja sujui paremmin. Tehtiin merkille hakua myöskin eri suunnista. Osaa se, mutta etenkin merkin takaa tullessa se tallaa merkkiä. Merkkiä tarvii vielä kaikin puolin vahvistaa.

Toisella kierroksella SARA teki useaan otteeseen kaukoja eri kohdissa hallia. Huomasin nimittäin, että se seisomaanlyhennys ei onnistu ekalla kerralla, ei myöskään silloin jos välissä tehdään muuta tai jos siirrän koiran paikkaa. Tarvii treenata. Kaukojen välissä tehtiin luoksetulon stoppia. Tehtiin kierrättämällä. Kasvatin nyt jo matkaa ja oli ok. Jääviä tehtiin peilin edessä. Istuminen on edelleenkin hyvä, seisomisesta ja maahanmenostakin saatiin hyvät.

RINNA aloitti toisen kierroksensa liikkeiden väleillä. Tehtiiin tarjonnan kautta ja Rinna tarjosi hyvin. Näitä enempi! Jäävät tehtiin peilin kanssa. Kaikissa on parempi tekniikka, muttei vielä täydellinen. Kaukoja tehtiin ensin läheltä pitkillä käskytysväleillä. Koira kuunteli hyvin. Lopuksi tehtiin kaukoja sarjallinen n. 10 metristä. Osattu. Tarkkana kuitenkin, että koira laittaa molemmat kyynärät kunnolla maahan sivulta maahanmenoissa. Tehtiin vielä luoksetulon maahanmenoa. Nämä paranee. Stopissa treenattiin paikoillaan pysymistä, vaikka koiran taakse lentäisikin jotain.

SARA teki vielä luoksetulon maahanmenoa kiertämisen kautta. Ensin koira jäi seisomaan, sitten alkoi ennakoimaan. Teki paremmin kun laitoin pallon kädestä taskuun :p Maahanmenoja saa silti vielä treenata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti