keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Tokoa + esineitä


Tiistaiaamuna tokoteltiin lähikentällä. Teemana ruutu, seuraaminen ja luoksetulo. RINNAN kanssa tehtiin ensin ruutua. Ruudussa oli kosketusalusta. Eka oli hyvä, sitten koira alkoi tarjoamaan vain tassun hipaisua alustaan. Muualla kosketusalusta toimiikin, mutta ruudussa tulee tämä esille. Eikun vaan edelleen vahvistamaan oikeaa toimintoa. Lisäksi Rin teki useampaan lähtöön lähtöhaukahduksen. Tein virittelyt koira selkään koskien muistamatta, että Rinnalle riittää vain pelkkä suullinen vihje. Se saattoi aiheuttaa haukkua. Aloitettiin nyt merkkitreenit. Ensin läheltä ja sitten pentu irtosikin jo 10 metrist merkille! Hienoa. Täsmällistä paikkaa se ei tokikaan merkillä vielä tarjoa, mutta ihan kelpoja merkkejä se tekee ekoiksi treeneiksi.


Seuraamista tehtiin Rinnan kanssa vain hitaassa kävelyssä. Pidin namikättä apuna ja naksuttelin, kun penne oli oikeassa kohdassa. Seuraamaantuloa otettiin ruudusta tuloa matkien. Ensin namikäsiavulla ja sitten ilman sitä. Vähän ne oli hyviä! Luoksetuloja tehtiin pitkältä matkalta. Olohuonetreeneissä olen saanut vahvistettua Rinnalle vähemmän tiivistä eteentuloasentoa, muttei se näköjään ole vielä siirtynyt vauhdin kanssa tehtäviin. Rinnan jarruttaminen ei ole vielä optimia. Se jarruttaa niin myöhän, että se joko törmää tai menee ohi. Jarruja saatiin vähän mukaan, kun käskin koiraa sen ollessa jo lähellä istumaan tai menemään maahan. Lisäksi koira tarvii käsiavut edelleen tai se tulee suoraan sivulle vauhdilla tullessaan.


SARAN kanssa tehtiin luoksetulojen pysäytyksiä. Maahanmenoissa kierrätin koiralla maalia. Pääasiassa pysäytykset oli ihan hyviä, mutta ihan supereita ne oli kun juoksin koiraa kohden käskyä antaessa. Seisomisissa heitin ensin palloa ja niillä saatiinkin hyviä pysäytyksiä. Seuraamaan tuloja tehtiin maalin kierron kautta. Koira sai tulla n. 90 asteen kulmasta vauhdissa sivulle. Maalin ollessa minun oikealla puolen ei ollut ongelmaa. Maalin ollessa vasemmalla koira ekalla kertaa törmäsi, mutta toisella jo jarrutti ajoissa. Seuraamisessa tehtiin myös kaikkia tempoja sekä ruutua kohden seuraamista. Ekalla kertaa koiran katse kävi ruudussa, josta huomautus. Ruutua tehtiin vain pari kertaa molemmista suunnista alustalle. Vhahvistetaan vaan sitä oikeaa paikkaa nyt siellä.


---


Keskiviikkoaamuna etsittiin metsästä esineitä. Ekalla ruudulla oli kokoa n. 2 x 60 m. RINNALLE laitoin esineeksi hiusdonitsin n. 15 metriin puskan taakse. Lähetyksellä Rin lähti vauhdilla ja vauhdikkaasti paineli alueen taakse. Se veti rallia edestakaisin alueella. Sivuilta se meni rajan yli, kun vauhtia oli vaan niin paljon. Aikansa rallateltua pentu tuli luokse hetkiseksi. Ens sanonut mitään ja pentu lähti uudestaan etimään. Toiminnassa oli nyt enempi järkeäkin ja esinekin löytyi. Rin lähti jälleen heti tuomaan esinettä mulle! Vaihdettiin se palloon.


SARALLE laitoin donitsin samaiseen kohtaan sekä lisäksi alueen takaosaan vein sukan. Sa kiersi puskan ja samalla jäi lähempi esine huomaamatta. Taimmainen löytyikin ensin. Lähetin koiran etsimään toista esinettä ilman välipalkkausta. Toisella lähetyksellä koira kiersi edelleen puskan ja etsi paljolti ruudun takaosista. Lisäksi se ylitti reilusti alueen rajat takana. Sara yleensä pysyy ihan hyvin alueella, nyt oli ehkä joku kävellyt sieltä. Koiralla kesti etsiminen tosi pitkään, mutta Sara ei luovuttanut vaan etsi kunnes löysi :) Siitä palkkaus vauhdista.


Toisaalle metsään tehtiin toinen ruutu. Tällä oli leveyttä n. 20 m ja syvyyttä n.10 m. Alue oli aika risukkoista. Esineeksi laitoin eri sukan alueen oikealle puolen, muutaman metrin päähän etulaidasta. Lähetin SARAN ruudun vasemmasta laidasta matkaan. Pian jouduinkin koiran työskentelyn keskeyttämään irtokoiran takia. Käskin Saran odottamaan paikoillaan ja annoin pikkukoiralle vähän puhtia palata takaisin ulkoiluttajansa luokse (joka huuteli koiraansa jossain kaukana, ääni vaan kuului, ihmistä ei näkynyt). Annoin Saralle taas käskyn jatkaa etsintöjään. Olin nyt ruudun oikeassa laidassa ja Sa juoksi suoraan siihen päähän etsimään. Sukka löytyikin nopsaan.


RINNALLE sukka samaan kohtaan. Lähetin koiran oikeasta laidasta. Se veti laitaa myöten takalaitaan, jatkoi sitä vasempaan laitaan ja tuli laitaa myöten etulaitaan ja taas oikealle. Uudelle rundille lähtiessää koira haistoi sukankin. Ja lähti taas heti tuomaan sitä mulle! Toivottavasti tämä on nyt pysyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti