lauantai 15. lokakuuta 2011

Tokoja


Aiemmin käytiin lähikentällä ottamassa ohjattua noutoa ja ruutua. Päästin RINNAN juoksentelemaan kentälle, kun laittelin ohjatun kapuloita paikoilleen. Sitä mukaa kun kapuloita laitoin penne kävi niitä noutamassa :D Eikun pentu käskyn alle ja sain laitettua kapulat paikoilleen. Keskimmäisen kapulan laitoin lähelle vastapuoleista kapulaa. Ensin noudettava oli samassa linjassa merkin kanssa ja sitten taempana, ei kuitenkaan vielä oikealla paikallaan. Koiran vein aina merkille ja sen jälkeen kävin vielä näyttämässä noudettavaa kapulaa. Koira kyttäsi nyt kapuloita ja merkille vienti oli jotenkin pakollinen paha tässä. Merkki pitää ottaa nyt ohjelmistoon ja opetella se erikseen kuntoon, että sillekin tulee merkitys. Kapuloita koira tosiaan kyttäsi. Odotin vain koiran ottavan kontaktia minuun ennen kuin annoin noutokäskyn, ehkä se kyttääminen vähenee sillä.


SARALLE laitoin noudettavan kapulan ensin helpotuksena lähemmäs. Sara kuitenkin juoksi käskyllä sinne missä sen olisi pitänyt olla ja lähti sitten harhailemaan kapulaa etsien, meinasi ottaa keskimmäisenkin. Ehkä se ohjatun ongelma on nyt selätetty. Laitoin loppuihin kertoihin kapulat suoraan niille paikoille, mihin ne kuuluukin ja koira nouti ne sieltä hyvin. Jatkossa pitää vaan muistaa palkata koiraa välillä myös siitä, että se pysähtyy hyvin käskyllä odottamaan uutta ohjetta. Merkit oli nyt hyviä, selkeesti olohuonetreeneissä tehty tasapainoon haku on tehnty tehtävänsä ja koira hakee hyvin suoraan merkin taakse. Otin pari kapulan tuontia luovutusasentoon asti, lopuissa palkkasin vauhdista. Meinasi vaan ekassa koira tulla hieman vinoon asentoon. Näitäkin pitäisi muistella.


Ruudun lähetyspaikkaa lähestyttäessä RINNA alkoi räksyttämään. Se on selkeästi yhdistänyt räksytysmielentilan ruutuun... Näistä kiellot. Koira haki hyvin katseellaan ruudun käskystä. Lähetyksiä tehtiin kolme, joista keskimmäisessä koira vinkasi lähdössä. Muissa se oli ihan hiljaa. Ruudussa oli tällä kertaa kosketusalusta. Tarvii vaan muistuttaa kosketusalustan merkitys kuntoon. Nyt koira kävi sitä vaan hipaisemassa ja vaati uudemman käskytyksen, että jäi pidempään kosketukseen alustan kanssa. SARALLEKIN tehtiin ruutuun menot kosketusalustan kanssa. Pari kertaa per suunta. Merkeille lähetykset jätettiin väliin.


RINNA teki vielä taukonsa jälkeen yhden ruudun ilman alustaa. Se meni hieman mutkitellen ruutuun, kuitenkin yhdellä käskyllä ja haki oikean paikan ruudusta :) Otettiin erikseen myös seuraamaantuloja ruudun loppuosaa ajatellen. Ensin niin että seisoin paikoillani ja autoin pennen namilla perusasentoon, sitten seuruuseen. Lopulta lähetin koiraa maalin kiertoon ja hurjasta vauhdista huolimatta se melkein kykeni jarruttamaan seuraamaan. Piilottelin pennelle vielä pari kertaa tunnarikapulaa pusikkoon. Nenä toimi.


---


Myöhemmin oli RINNAN HSKP:n toko. Ensialkuun tehtiin luoksepäästettävyys, joka oli ongelmaton, vaikka tuomari olikin vähän ronskimpi. Sitten alokasluokan paikkamakuu. Rin meni ekalla käskyllä suoraan asentoon ja piti asennon koko makuun ajan, pää kuitenkin jonkin verran kääntyi. Ekalla käskyllä Rin nousi perusasentoon. Hyvä makuu siis.


Sitten katsastettiin Tiinan kanssa seuraamista. Tehtiin käskytettynä. Liikkeellelähdöissä oli jokunen vinkaisu, sen verran pieniä ettei Tiinakaan niitä oikeastaan kuullut. Jotain varmaan teen väärin, kun molemmat koiran äännähtää liikkeellelähdöissä, tai sitten se on sukuvika :p Seuruupaikka oli vähän painostava ja käännökset ei sen takia ole ihan siistejä. Kontakti pysyi koko ajan. Otettiin myöhemmin uudestaan seuruu käskytettynä, josko vaikka koira olisi vähän virtaa vähentänyt ja se vaikuttaisi ääntelyyn. Mutta ei, ihan samanlailla koira äännähteli. Muutenkin seuraaminen oli samanlaista. Nyt tosin kontakti tippui kerran, kun mentiin ruudun vierestä ja samalla ruutuun meni koira. Se olikin aika suuri häiriö. Tehtiin myös takapääharkkaa. Eli kierrettiin pientä ympyrää molempiin suuntiin sekä kuljettiin pientä neliötä pitkin. Takapää löytyi penneltä.


Pirkon kanssa tehtiin ruutua. Ensin Pirkko näytti koiralle ruutua ja sinnehän se meni. Tosin lähti ruudussa seilaamaan ja tarkisti vieraat merkit (keltaiset sankot ja oranssi nauha). Sitten tehtiin pari ruutua, joissa Pirkko heitti palloa koiran tullessa ruutuun. Näytettiin myös muille näyttö-, lelu- ja kutsuruudut.


Itseksemme tehtiin peilin edessä askelsiitymiä ja käännöksiä. Ne sujui ;) Lisäksi tehtiin liikkeestä seisomista ja maahanmenoa. Asennot koira otti ripeästi, mutta kun palkkasin seisomisesta pallolla, niin maahanmenoihinkin koira tarjosi seisomista ja vaati vartaloavut maahanmenoon... Kaukojakin tehtiin. Niissä s-m alkaa luonnistua ja s-i-s onnistui yhtä hyvin koiran olohuoneessakin, tosin se vaatiin vielä vahvat avut. Avon vaihtoja tehtiin avoetäisyydeltä. Niissä koira nyt pomppasi eteenpäin m-i-vaihdoissa. Niihinkin siis vaan rutiinia. Hypyn kanssa tehtiin noudon palautushyppyä. Hyppy oli matala. Ensin koiralle kapula suuhun ja hyppäämään. Sitten koiralle kapula maahan eteen ja koira hyppäsi hypyn ilman kapulaa. Korjauskäskyllä se hyppäsi hypyn takaisin ja nosti kapulan ja tuli sen kanssa hypyn yli. Otettiin vielä yksi sellainen, jossa kapula oli koiran edessä maassa. Nyt se nosti sen heti.


Tokotunnin jälkeen käytiin lyhyesti vielä Purinalla. Rin teki pari kertaa keppejä kokoverkoilla ja ruokakuppipalkalla. Lisäksi tehtiin pari kertaa keinua. Tehtiin vauhditta, jolloin koira otti ylösmenot, muttei tokikaan sitten juossut laudan päähän asti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti